Laptop Compaq EVO n610C
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Laptop Compaq EVO n610C
Upalim ga juče i nakon par minuta se pojavi BSOD sa nekim ispisom greške i bez mogućnosti normalnog gašenja. Nakon gašenja na dugmetu, više neće da upali. Ledice za NUM, CAPS itd nakratko trepnu, a ledice PWR i HDD neprestano rade, čuje se tihi šum iz zvučnika i to je sve...nema botanja niti ikakvog više zvuka ili signala na monitoru.
Ima li neko iskustva ?
Ima li neko iskustva ?
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Re: Laptop Compaq EVO n610C
Imao sam isti slucaj, i na kraju je zavrsio u delovima, jer sam sve probao osim maticne i procesora... Sve je ok bilo.
Ma toga se i ja bojim, vjerovatno ploča, neko mi je (procesor) morao ispisati onu poruku na BSOD ekranu..
Danas idem na rastavljanje i vizuelni pregled, pa šta bude.. Izgleda ništa od morske radosti ove godine
Danas idem na rastavljanje i vizuelni pregled, pa šta bude.. Izgleda ništa od morske radosti ove godine
Ja sam procesor probao tako sto sam ga izvadio, i isto se desavalo...
Verovatno mora da se prekugla chip na ploci, ali kako je to stariji model laptopa pitanje je da li se isplati.
Mada mozes i da probas da li je do memorije ili BIOS baterije.
Mada mozes i da probas da li je do memorije ili BIOS baterije.
Ne razumijem ovaj izraz..pojasni.ntop wrote:da se prekugla chip na ploci, .
Provjerit ću bios bateriju, a dali ona kada je neispravna može izazvati ovakav kvar ???
Ne moze baterija dati ovakav kvar.Najverojatnije je da je u pitanju neka magistrala na maticnoj ploci.Procesor ne greje previse(normalno),nema titkanja .U nekim slucajevima moze upaliti ako promenis RAM a vidi u kakvom stanju je napajanje.Tipujem na maticnu..
Nažalost Baka isto tipujemo...
Ništa idemo na šarafanje pa vidimo
Ništa idemo na šarafanje pa vidimo
Ništa... rastavio, sastavio, opet isto
KAd si rastavljao trebao si ocistiti kuler. Kad izvadis ventilator videces da se gomila prasine nakupila na resetci u unutrasnjosti kulera. Zbog te prasine laptop nije mogao da se hladi i usled pregrevanja je nesto otislo.
Nisam siguran kako je kod tebe, ti bese imas ATI grafiku koja nije integrisana?
Na maticnim plocama se nalazi cipset koji je BGA cip (cip kome se kontakti nalaze sa donje strane) usled zagrevanja dolazi do gubljenja kontakta izmedju ploce i cipa. Da bi se popravio kontakt mora se skinuti cip, skinuti stari kalaj, postaviti nove kuglice i vratiti sve na mesto. To se zove kuglanje, medjutim za to treba imati opremu, kuglice i sita (sablone). Ovo zadnje ne moras da imas ako volis da na povrsini od 3,5X3,5cm rucno postavljas 600-700 kuglica na svoje mesto.
Nisam siguran kako je kod tebe, ti bese imas ATI grafiku koja nije integrisana?
Na maticnim plocama se nalazi cipset koji je BGA cip (cip kome se kontakti nalaze sa donje strane) usled zagrevanja dolazi do gubljenja kontakta izmedju ploce i cipa. Da bi se popravio kontakt mora se skinuti cip, skinuti stari kalaj, postaviti nove kuglice i vratiti sve na mesto. To se zove kuglanje, medjutim za to treba imati opremu, kuglice i sita (sablone). Ovo zadnje ne moras da imas ako volis da na povrsini od 3,5X3,5cm rucno postavljas 600-700 kuglica na svoje mesto.
Očistio sam kuler, nije ni bio bogzna zaprljan, a dok je comp radio ventilator se palio samo povremeno tj. nije bio u nonstop radu (vjerovatno je tako bilo podešeno u biosu).
Mijenjao sam i procesor, stavljao neki 1,7 GHz i isto se ponaša.
Grafika mislim da je integrisana, jedino što se može skinuti sa MB je DC/DC pretvarač i mini PCI kartica (modem).
Primijetio sam taj čipset, baš mi je bilo čudno kako je postavljen, a ja sa svojom opremom i iskustvom ne bih uspio ni da ga skinem, a kamoli da vratim na mjesto. Inače taj čipset se prilično grije nakon palenja comp-a.
Hvala svima na savjetima, ali izgleda da ovaj comp ide u otpad.
Mijenjao sam i procesor, stavljao neki 1,7 GHz i isto se ponaša.
Grafika mislim da je integrisana, jedino što se može skinuti sa MB je DC/DC pretvarač i mini PCI kartica (modem).
Primijetio sam taj čipset, baš mi je bilo čudno kako je postavljen, a ja sa svojom opremom i iskustvom ne bih uspio ni da ga skinem, a kamoli da vratim na mjesto. Inače taj čipset se prilično grije nakon palenja comp-a.
Hvala svima na savjetima, ali izgleda da ovaj comp ide u otpad.
PRORADIO !!!
Kad sam već izgubio svaku nadu pokušao sam sa divljačkim (gotovo do granice pucanja MB-a) pritiskanjem onog čipseta kojeg je kolega @ntop pominjao, i proradi.....
Dokle će budemo vidili.
Kad sam već izgubio svaku nadu pokušao sam sa divljačkim (gotovo do granice pucanja MB-a) pritiskanjem onog čipseta kojeg je kolega @ntop pominjao, i proradi.....
Dokle će budemo vidili.