slušalice ne rade

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Sarge Duke

slušalice ne rade

Post by Sarge Duke »

ovako, imam slušalice sa klasičnim Trs connectorom (3.5mm), slušalice utaknem ali ne rade. Ja mislim da je kvar u samom priključku, da je on izgubio kontakt. Pa kako sada da to probam napraviti, jel imam ja doma i ispravnih 3.5 mm priključaka, jel se da to možda iskoristiti?
78L05
Pravo sam se raspisao :)

Re: slušalice ne rade

Post by 78L05 »

Ako imaš digitalni instrument prebaci na omsko područje, što manje, recimo 200 oma. Jednu pipalicu stavi na masu (najveći kontakt na 3.5mm), a drugu pipalicu stavi na bilo koji od dva preostala kontakta. Instrument bi ti trebao pokazati neki otpor (impendancija slušalica), koju možeš pročitati na karakteristikama slušalica (ako ih imaš). Taj otpor bi trebao biti približno jednak i kada drugu pipalicu prebaciš na treći preostali kontakt. Ako ti u jednom mjerenju ne pokaže nikakav otpor ili kratki spoj onda ti je jedna od slušalica neispravna ili je kontakt prekinut.

Najbolje okači sliku slušalica pa ćemo ti lakše reći kako da zamjeniš 3.5mm jack.

Pozdrav...
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Sarge Duke

Post by Sarge Duke »

Evo slika:

http://www.postimage.org/image.php?v=gxfTp2i" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.postimage.org/image.php?v=gxfTrxr" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.postimage.org/image.php?v=PqDEQ8i" onclick="window.open(this.href);return false;
78L05

Post by 78L05 »

Uff...

Možeš ti odsjeći ovaj 3.5mm nastavak i zalemiti na drugi, ali te su ti žice lakirane (izolirane), vrlo su tanke i nisam baš siguran da će ti to uspjeti. :cry:

U svakom slučaju, pokušaj to napraviti, možeš ih samo popraviti. :wink:
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

da li si probao spojiti druge slušalice..ako nisi probaj da se otkloni mogućnost da je kvar na uređaju
Sarge Duke

Post by Sarge Duke »

Imam ja druge i rade, al su od brata, a ovo žice sam već prije znao čačkati i moram reći da su jako tanke i lomljive. Jel dolazi u obzir onaj novi "banana priključak??
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

najvjerovatnije nije do priključka..nego kabela ( najčešće to bude mjesto gdje kabel ulazi u bananu)
probaj prvo vizualno detektirati da li se gdje vidi kakvo oštećenje
kao što ti je 78l05 rekao riječ je o tankim lakoz izoliranim žicama, tako da je vrlo vjerovatno da neki uspjeh izostale ali ništa te ne košta probat
MORGAN

Post by MORGAN »

pfff....nove kvalitetnije koštaju max. 5 eura.... :lol:
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

moze se popravit...
100% ti se pokidao kabel na mjestu gdje ulazi u konektor.
makni taj konektor, lagano sa noktina skini izolaciju sa zica, tanke licne razvrstaj na 3 skupine,
buduci da su zice lakirane lak mozes spaliti sa upaljacem i ocistiti alkoholom.
isti postupak ponovis i na zici od ispravnog konektora.
ako imas lemilicu sve to zalemis, izoliras i gotovo.

dal ti se sve to isplati raditi ti odluci...
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Sarge Duke

Post by Sarge Duke »

budem vidil, hvala.
izidor7
Napredujem
Napredujem

Post by izidor7 »

Bok

Da, pitanje je koliko imaš volje i vremena da se "igraš" sa slušalicama!
skustvo vrijedi vrmena.

Postoji ti mogučnost da kupiš negdi taj 3.5mm jack ali nisam baš siguran u tu kvalitetu.. jer obično budu baš jadni.. pa da jednostavno kabel gore nalemiš.
A druga je mobučnost iskoristiti kabel koji ima dobar taj pipac i samo spojiti dva kabela...

Ja imam iskustva s jednim i s drugim. I mogu reči.. nije za svakoga! ali može se lijepo napraviti!
Preporučavam da ne pališ izolaciju sa upaljačem ( lak ) jer ja sem vidio da više štete od toga nego koristi.
Jedina metoda koja mi se čini ok je Šmirgl... kakav imaš pri ruci.. ošmirglaj da se na žici vidi malo bakra.. i ostatak skuri s vručim lemilom ( ako ga imaš , i to s podosta paste ) a zalemiti dvije žice nije problem!

Kaj se tiče tih tankih žica. nisu one toliko slabe kako ljudi misle! samo je problem kaj se loše ugrađuju u konektore! pa onda tu i stradaju! Naime žica je licnasta! i vrlo tanka. pa može potrpiti puno presavijanaj a da ne pukne! a unutar svake žice ( snopa žica ) je snop flaksa ( ili neke druge plastike ) koja je vrlo jaka.. tako da zapravo ona nosi sve! samo je problem kaj to nije uopče učvrščeno za tijelo konektora... ( u slušalicama je čvor pa se tamo još dobro drži)

Uglavnom ako želiš odvoji iz svake žice plastične licne , stavi ih sve na hrpu... i nakon kaj zalemiš sve.. zaljepi ih... da u slučaju natezanja kabla ne popucaju žice več da to "uže" drži sve na okupu)

:shock: Ajme,,, opet ja....
informaticar
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by informaticar »

Ma baci to u smeće i kupi nove nisu to uopće skupe slušalice ne vrijedi trošiti živce za par kuna.
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by batka »

Ako prolazis kroz MKD ovog leta pokloni cu ti par novih slusalica :lol:
Sarge Duke

Post by Sarge Duke »

Imate pravo, kupiti ću nove. A u koliko kuna da ih kupujem, neke jeftine ili možda skuplje?
78L05

Post by 78L05 »

Kupi one koje su bolje, ako neznaš koje su bolje, kupi skuplje. :roll:
Post Reply