Molim pomoc u vezi jednog transformatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Molim pomoc u vezi jednog transformatora
Skinuo sam trafo iz jednog ups-a pa ako mi tko može malo objasnit ćemu one silne žice na sekundaru (možda ima i više sekundara) i što će mu tri žice na primaru.
Plava i kafena su nula i faza a crvena = ?
Pretpostavljam da se kafena koristi kao faza kad se pretvara struja iz 220V-12V (ako je 12V) a crvena služi kao faza kad se pretvara 12V u 220V.
No možda ja griješim pa vas zato molim da mi malo razjasnite.....
Na jednoj slici je trafo a na vrhu su mu napisani podatci
Kliknite da se otvori u punoj velićini
Plava i kafena su nula i faza a crvena = ?
Pretpostavljam da se kafena koristi kao faza kad se pretvara struja iz 220V-12V (ako je 12V) a crvena služi kao faza kad se pretvara 12V u 220V.
No možda ja griješim pa vas zato molim da mi malo razjasnite.....
Na jednoj slici je trafo a na vrhu su mu napisani podatci
Kliknite da se otvori u punoj velićini
Prvo provjeri ohmmetrom (multimetrom) koje su žice povezane. Zatim na te za koje misliš da su primar spoji struju iz nekog manjeg trafoa (npr. 9V ili 12V) i mjeri napon među onih 5 žica na izlazu.
Npr. ako si spojio 12 V na primar i na sekundaru izmjeris 1,5 V, znači da će kad primar bude na 220V na sekundaru davati 220/(12/1,5)V. Ako ti je napon između žice(1) i žice(2) jednak naponu između žice(2) i žice(3) ili žice(1) i žice(3) onda imaš simetrični sekundar (simetrično napajanje).
Npr. ako si spojio 12 V na primar i na sekundaru izmjeris 1,5 V, znači da će kad primar bude na 220V na sekundaru davati 220/(12/1,5)V. Ako ti je napon između žice(1) i žice(2) jednak naponu između žice(2) i žice(3) ili žice(1) i žice(3) onda imaš simetrični sekundar (simetrično napajanje).
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Oduvijek mrzim gradsku mrežu i struju koja izlazi iz nje (stresla me jednom kad sam bio malo dijete)
Radim iskljućivo sa tehnologijama u kojima se koristi slaba struja (takozvana elektronika).
A kad se dogodi ovakav slućaj da ipak moram radit sa 220V onda sam maksimalno oprezan (obavezno nosim gumene rukavice itd......)
Zato se nebrini ti za mene......
Radim iskljućivo sa tehnologijama u kojima se koristi slaba struja (takozvana elektronika).
A kad se dogodi ovakav slućaj da ipak moram radit sa 220V onda sam maksimalno oprezan (obavezno nosim gumene rukavice itd......)
Zato se nebrini ti za mene......
Preventiva je najvažnija
A sad da ti odgovorim -> Žice na primaru služe da struja uđe u trafo, a ima ih tri da se ne zaglavi ako krene previše struje!
Žice na sekundaru služe da struja izađa iz trafoa, a ima ih više jer je tu struja sitnija...
I tako, tebe ljute pametnjakovići... Mene ljute nadobudni balavci koji se ljute kad ih ozbiljni ljudi upozore da se ne igraju strujom! Vidiš, svako ima nešto što ga ljuti...
A sad da ti odgovorim -> Žice na primaru služe da struja uđe u trafo, a ima ih tri da se ne zaglavi ako krene previše struje!
Žice na sekundaru služe da struja izađa iz trafoa, a ima ih više jer je tu struja sitnija...
I tako, tebe ljute pametnjakovići... Mene ljute nadobudni balavci koji se ljute kad ih ozbiljni ljudi upozore da se ne igraju strujom! Vidiš, svako ima nešto što ga ljuti...
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
A gle.....
Ono tvoje nije zvućalo kao upozorenje već kao neka prijetnja(ako se približim utičnici mogu se smatrat mrtvim ili nešto tako)
Takve postove ja ne volim.
Samo sam odgovorio istom mjerom i to je sve.
Imam 15 god. Pa što sad.......
Ja ovdje dođem potražit pomoć i odgovore na neka pitanja a vi me sistematski tjerate jer ste kao bolji i vama se ne može dogodit da vas opali struja ili nešto tako......
Ajmo se pretvarat da imam 30 god. I budi sigurna da poduzimam sve mjere predstrožnosti kao i ti ili bilo ko drugi ovdje na forumu i sve će bit ok
Ono tvoje nije zvućalo kao upozorenje već kao neka prijetnja(ako se približim utičnici mogu se smatrat mrtvim ili nešto tako)
Takve postove ja ne volim.
Samo sam odgovorio istom mjerom i to je sve.
Imam 15 god. Pa što sad.......
Ja ovdje dođem potražit pomoć i odgovore na neka pitanja a vi me sistematski tjerate jer ste kao bolji i vama se ne može dogodit da vas opali struja ili nešto tako......
Ajmo se pretvarat da imam 30 god. I budi sigurna da poduzimam sve mjere predstrožnosti kao i ti ili bilo ko drugi ovdje na forumu i sve će bit ok
Ovo nije vezano za temu, ali ovdje cu ti napisat.
Imas 15 godina.
Cini mi se da ti hoces da pravis ono pojacalo 600W...
Sa 15 godina ne vjerujem da imas iskustva u gradnji audio pojacala, a kamoli tako jakih.
Moj ti je savjet da ako vec hoces radit pojacalo, uzmi za pocetak nesto slabije i jeftinije.
I obavezno stranica http://bas.elitesecurity.org/mojiprojekti1.html u oblasti turtorijali procitaj sve naslove po nekoliko puta (dok ti ne bude potpuno jasno o cemu se zu radi)
Sto se tice ovog trafoa, ako si ga mislio koristit za ono pojacalo od 600W, odma ga zaboravi.
Toliko, bez ljutnje, sve sto sam ti napisao je za tvoje dobro
Imas 15 godina.
Cini mi se da ti hoces da pravis ono pojacalo 600W...
Sa 15 godina ne vjerujem da imas iskustva u gradnji audio pojacala, a kamoli tako jakih.
Moj ti je savjet da ako vec hoces radit pojacalo, uzmi za pocetak nesto slabije i jeftinije.
I obavezno stranica http://bas.elitesecurity.org/mojiprojekti1.html u oblasti turtorijali procitaj sve naslove po nekoliko puta (dok ti ne bude potpuno jasno o cemu se zu radi)
Sto se tice ovog trafoa, ako si ga mislio koristit za ono pojacalo od 600W, odma ga zaboravi.
Toliko, bez ljutnje, sve sto sam ti napisao je za tvoje dobro
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...
http://www.pik.ba/profil/pejky/
http://www.pik.ba/profil/pejky/
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Zašto bi se ljutio ?
Naprotiv,jako sam ti zahvalan na direktnom odgovoru što se tiće transformatora i ona stranica će mi također pomoć što se tiće izrade pločice,traženja pravog trafa i ostalih stvari.
Nikad ja nisam rekao da mi se igdje žuri.....ima vremena......
Toćno da ga završim na kraj školske godine i malo podignem ocijenu iz osnova elektrotehnike (iako ja mislim da je ni neće trebat dizat)
A tako će i troškovi bit neprimjetni
Naprotiv,jako sam ti zahvalan na direktnom odgovoru što se tiće transformatora i ona stranica će mi također pomoć što se tiće izrade pločice,traženja pravog trafa i ostalih stvari.
Nikad ja nisam rekao da mi se igdje žuri.....ima vremena......
Toćno da ga završim na kraj školske godine i malo podignem ocijenu iz osnova elektrotehnike (iako ja mislim da je ni neće trebat dizat)
A tako će i troškovi bit neprimjetni
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Ako su jednaki prijenosni omjeri,približno jednaki nazivni napon i približno jednaki napon KS ,onda ih spojim u paralelu.
Iste kabele primara povežem zajedno kao što i iste kabele sekundara povežem zajedno.
Ne kažem da je ovo toćno i pošto nisam neki ekspert za izmjenićnu struju slobodno me ispravite.
Iste kabele primara povežem zajedno kao što i iste kabele sekundara povežem zajedno.
Ne kažem da je ovo toćno i pošto nisam neki ekspert za izmjenićnu struju slobodno me ispravite.
Jeste, na taj način če pojačivač raditi i u sibiru. 100% neče se smrznut !
Barem približno ne.
No ako več treba, da se odgovara na takvo pitanje onda..... primar paralelno, a ...... sa sekundarom moguče je napraviti više toga.
1. serijski i napraviti izpravljač sa samo dvije diode.
2. napraviti 2 izpravljača sa gretzom i oba spojiti na isti elektrolit.
No postoji i treči način, ali je mnogo komplikovaniji, ali daje dobre rezultate.
Opisat ču kako se poji, a vi sad protumačite kako radi.
U stvari se sekundar spoji isto kao pod tačkom 2, ali se na primaru od jednog trafoa u seriju veže kondenzator. Od snage zavisi koliki je taj kondenzator.
Barem približno ne.
No ako več treba, da se odgovara na takvo pitanje onda..... primar paralelno, a ...... sa sekundarom moguče je napraviti više toga.
1. serijski i napraviti izpravljač sa samo dvije diode.
2. napraviti 2 izpravljača sa gretzom i oba spojiti na isti elektrolit.
No postoji i treči način, ali je mnogo komplikovaniji, ali daje dobre rezultate.
Opisat ču kako se poji, a vi sad protumačite kako radi.
U stvari se sekundar spoji isto kao pod tačkom 2, ali se na primaru od jednog trafoa u seriju veže kondenzator. Od snage zavisi koliki je taj kondenzator.
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
-
- Penjem se :)
Re: Molim pomoc u vezi jednog transformatora
Interesuje me da li neko zna kakvi su zapravo izvodi ovog trafoa ? Posjedujem 2 komada, jedan je identican a drugi je nesto manjih dimenzija od ovog na slikama. Oba imaju isti broj izvoda.
Makar bio mudar, siromasan se smatra budalom...