flash biosa za laptop

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
cetverooki

flash biosa za laptop

Post by cetverooki »

pozdrav svima

imam problem sa laptopom od prijatelja. bios je pao i nemogu da ga uflesham bez posebnog programatora. laptop ne pokrene ni onsovnu sekvencu. radi se o chipu sst 49lf004b. znam da mogu da ga uflesham koristeci hot flash metodu ali nemogu da nadjem pogodnu plocu (ili je drugacija verzija cipa ili je chip zalemljen na plocu). u dokumentaciji sam nasao da se moze koristiti parallel programing mod ali neznam (citaj nikad se nisam bavio sa ovakvim nacinima fleshanja) kako to napraviti.
ako neko ima nacina da ga uflesha neka javi ili ako neko zna kako iskoristiti parallel mod neka posta shemu ili opis.

datasheet : http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... F004B.html" onclick="window.open(this.href);return false;
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: flash biosa za laptop

Post by batka »

Bios se flesuje direktno preko interneta ,ne trebas ga vaditi iz laptopa!!! Pazi da ti je Internet stabilan i upisi na Googleu sta zalis raditi,pa potrazi stranicu gde mozes da ga flesujes.Nisi pisao o kom modelu lap topa se radi ..
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by batka »

Nisi pisao puno sto si radio,ali mozda si sredio bios i ako ne pokrece ni osnovnu liniju mozda je vec otisao.
Kad nadjem vremena postavicu post o flesovanju biosa.
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

cetverooki wrote:...laptop ne pokrene ni onsovnu sekvencu...l
batka wrote:Bios se flesuje direktno preko interneta...
Citaju li se ovdje postovi ili samo naslovi?
Alexa
izidor7
Napredujem
Napredujem

Post by izidor7 »

Pozdrav!

:lol:
Znate imal sam i ja takav problem!!
Nemam sada ni vremena ni volje proučavati da opišem kaj treba točno raditi ali ovak mogu reč kaj treba da se stvar napravi!

Kao prvo.. treba nač flešer za dos! adekvatan BIOS file i dos za bootanje s cd-a i jedan komp sa socketom za takav eeprom ( još jedan komp ili stolni ili kaj... )

Treba sada proučiti u helpu flešera kak ide kod ili kak se to več zove za forsani flash! od fleshera do fleshera se razlikuje ali negdje ima manual za svaki.. i neda mi se sada tražiti za tvoj

Postupak:

Uzmeš jedno računalo bino je samo da matičan ima utor za takav čip. zbootaš dos i taj tvoj flesher.
onda izvadiš orginačni čip od ploče... i staviš na stranu ( taj ti treba ) i u utor staviš drugi čip.. samo je bitno da je ispravan i da je memorija koju laptoop podržava. to pikneš nutra.. utipkaš naredbu za fleshanje... on to napravi .. ugasiš komp i vratiš stari bios na odgovarajuću ploču! i imaš bios za laptop!

teoretski je to teže ako je bios zalemljen ali.. onda kupiš novi čip.. isprogramiraš ga.. i nalemiš...
Hoću reći da je dovoljno imati samo dodatno računalo a programator još bolje dođe :)

Kod mene je ovo upalilo.. jer sam trebao bios za jednu ploču ... jer su mi dotičnog skkurili u servisu!
Ja sam stavio novi bios ali ploča se i dalje blesirala pa sam ju razlemil... :azdaja:
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by batka »

Uzmeš jedno računalo bitno je samo da matična ima utor za takav čip.

Citaju li se ovdje postovi ili samo naslovi?

Nisam vas razumeo,kao ni Vi mene! Medjutim ne vidim nikakvu logiku upravo u vasim postovima.
Covek je izvadio,pa stavio bios i nista. A sto se tice flasha preko interneta ,mozete malo procitati po internetu
a ja cu se postarati da vam pripremim i stavim na post nacin flashiranja biosa na moj nacin.
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Sve sto si napisao u vezi flesovanja je tacno.
Medjutim i dalje tvrdim da ne citas postove vec pises napamet

Gdje u njegovom postu ovo pise:
batka wrote:...Covek je izvadio,pa stavio bios i nista...
Alexa
izidor7
Napredujem
Napredujem

Post by izidor7 »

Više neznam ko tu pije a ko plača????

Dok neko kaže izvadio bios kaj pod time misli??? za mene je bios samo datoteka od pol megabajta.. kak ju možeš vaditi i vračati nemam pojma

EEPROM na kojem se bios nalazi je druga stvar :!:

Zapiši ljepo broj i model matične.. odi tipa u links ili neki drugi veči servis.. ( nije da sad reklamiram ) i traži ih bios chip.. cini mi se da je cijena oko 150 kn i gotovo.

Ako se dogodio crach pri flashanju biosa.. onda je ovo razumljiva solucija!
Kome je to previše skupo ( kao meni ) isprogramira si bios na opisani način ( kome nije bilo jasno nek pita, pa ču se potruditi objasniti ) i ja tu ne vidim nikakav misterij

za one koji vole da im bude zorno mislim na ovaj socket
http://images.trustedreviews.com/images ... 6-bios.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
ili kako neki proizvođači vole lemiti na ploče
http://www.3dnews.ru/documents/10839/bios_chip.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

neznam ja sad kakve su okolkosti da je stradao stari bios na matičnoj od laptopa i dali je problem samo u tome ali eto.. ja sam našao načina kako to napraviti bez ikakvih ulaganja.
Svaki flesher po defoultu prvo provjerava ID ploče.. pa ako ne odgovaraju. sa predloženim flash file-om. onda on to neče napraviti. to je eto da se spriječi slučajna pogreška zabunom korisnika. no ima naredba da se ta provjera izostavi. a i boot block na toj memoriji se isto prebriše...

tolko od mene!
LP
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by batka »

Evo sto tocno pise :

*...Uzmeš jedno računalo bino je samo da matičan ima utor za takav čip. zbootaš dos i taj tvoj flesher.
onda izvadiš orginačni čip od ploče... i staviš na stranu ( taj ti treba ) i u utor staviš drugi čip.. samo je bitno da je ispravan i da je memorija koju laptoop podržava. to pikneš nutra.. utipkaš naredbu za fleshanje... on to napravi .. ugasiš komp i vratiš stari bios na odgovarajuću ploču! i imaš bios za laptop!...*

teoretski je to teže ako je bios zalemljen ali.. onda kupiš novi čip.. isprogramiraš ga.. i nalemiš...

Isidore ,nisam ja ovo izmislio,covece! :ohno:
izidor7
Napredujem
Napredujem

Post by izidor7 »

ok..

sad sem :ohno: .. daj mi na čelo napiši koji je tu sad problem??' jer ne kontam???
Ako krivo govorim reci odmah da znam za ubuduće. pravopis nevalja to znam! ali mislim da sam bit pogodio.

Tak sam bar ja radio. na awardowoj ploči sam flešal neki čip s neke pete ploče i groe nasnimil ami bios. i piknul u matičnu za koju mi je trebao i radilo je ( samo kaj je matičan imala muhe i obade pa nije htjela raditi jer je imala hardwerskih poteškoća )

kad me već hoćete kamenovati recite bar zašto. umjesto da samo quoa-te i radite grimase :azdaja:

@cetverooki
Molim te daj model matične ploče, serijski broj nije toliko bitan kolko proizvođač, model i izvedba. pa da ja vidim o čemu ja tu baljezgam!
Hvala!
LP!
cetverooki

Post by cetverooki »

sorry za ovako kasnjenje sa odgovorom ali sam bio bolestan pa nisam ni prilazio pc-u. bios je krepao jer kod ovog laptopa moze doci do korupcije podataka na bios chipu u prvim bajtovima tako da ostane neupotrebljiv.

radi se o asus laptopu, mada ni to nije problem jer sam bio nasao program koji ce fleshati bilo koji fajl u bios na bilo kojoj ploci (uniflasher se zove) ali ja ne zelim da ubacujem ovaj chip u bilo koju plocu jer neznam sta je povezano i da li su cipovi 100% kompatibilni.

hotflash podrazumjeva pokretanje ploce pa vadjenje orig. biosa i stavljanje ostecenog, fleshanje i to je to (vec sam to radio ali opet kazem nemam odgovarajuce ploce)

danas sam trazeci na netu naletio na programator koji moze to da uradi bez problema L http://www.ezoflash.com/ ostaje mi samo da ga nekako sklopim i da uflesham.
izidor7
Napredujem
Napredujem

Post by izidor7 »

bok

e nadam se da ces brzo ozdravit!

Ovako. Jasan mi je hotflash i uniflash.. i sve ostalo i to stoji ali toplo bi ti preporučio da baciš taj čip na stranu, neznam ja sada dali je on isprava ili samo coruptan . Naime ja sam imao na ploči čip kojega druga ploča nije htjela ni pročitati ni pisati. niš.. možda je taj moj bio mrtav za razliku od tvojega ali otom potom. ugl. nabavi identičan čip.. imaš valjda negdi kojou staru matičnu.... Samo usporediš u datasheetu pinout i kak se "piše " u dotični i ako se podudaraju fleshaj i pici misko!

Može se eto i sa orginalnim flešerima od renomiranih proizvođača tipa ami, award phenix.. samo treba saznati kak ide naredba za forsano fleshanje. i to mi se čini najsigurnije! a postupak je univerzalan i čini mi se nepotrebnim izrađivanje posebno programera samo za tu primjenu ali opet . ne vrijedi svačije mišljenje jednako!

LP i brzo ozdravi!
Poz!
Post Reply