problem sa KRmega32 plocom i sht11 senzorom

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

Post Reply
sasamm

problem sa KRmega32 plocom i sht11 senzorom

Post by sasamm »

Zdravo
Radim neki projekat za skolu pa imam problem sa ovom plocom i digitalni sth senzorom(mjeri vlagu i temp)
specifikacija ploce i sve o njoj KRmega32 (http://krause-robotik.de/" onclick="window.open(this.href);return false;) na njoj se nalazi atmega32

Datasheet-humidity-sensor-SHT1x.pdf
sample c-code
Sample_Code_C1
ili
main.c (ovaj je jos optimiziran za atmega16)

e sad ova ploca ima vec predefinisane svoje biblioteke i neke gotove funkcije. stim da je to vec dosta zastarilo optimizirano za WinAVR-2004 kompajlira se sa Notepad [WinAVR] a .hex ubacujem sa ponyprog
Orginalni soft od poloce
sad pokusavam da povezem senzor i da podatke ispisem na display.
Uzeo sam ovu rptintf() funkciju (DEMO sa njihove stranice ) ubacim ovaj code iz main.c sto sam nasao na netu, naravno maknem ove pcd_puts lcd_clear i sl. funkcije koje se odnose na neki drugi display u main dodam ovo sto mi je potrebno za mjerenje, iznad include ispod ostatak code
prilikom komplajliranja dobijem ove greske

Code: Select all

rprintftest.c:60: error: conflicting types for `delay'
Bibliothek/include/timer.h:171: error: previous declaration of `delay'
rprintftest.c: In function `main':
rprintftest.c:144: warning: static declaration for `__vector_7' follows
non-static
rprintftest.c: In function `sensor_write_byte':
rprintftest.c:160: warning: implicit declaration of function `_delay_us'
display od ove ploce koristi i2c protokol i on ima svoje ove deley.h i sve ostale funkcije koje dodju (imaju sve biblioteke u ovom DEMU rpintf) sad sht11 senzor uzima ove biblioteke delay iz avr i tu dolazi do komplikacija.. pokusao sam prebaciti u jednu delay ali mi nikako ne ide funkcije uzimaju razlicite tipove i broj varijabli pa..

bio bi veoma zahvaln ako bi neko mogao pogledati ovo i predloziti neko rjesenje kako bi uspio iskompajlirati i na kraju testirati kakve podatke daje senzor..

Hvala unaprijed
abc
Pravo uznapredovao :)

Re: problem sa KRmega32 plocom i sht11 senzorom

Post by abc »

Imas u onoj main.c sto si linkovao definiciju funkcije delay kojoj prepravi ime u nesto drugo, i sve pozive u tom primjeru prepravi na to drugo ime i neka zivot ide dalje :D.
sasamm

Post by sasamm »

Hvala na odgovoru
to sam probao vec stavio delay1.. stim da sad `__vector_7' upozorenje baca na ovaj dio coda sto ne znam sta je

SIGNAL(SIG_OUTPUT_COMPARE1A)
{
n++; //Increment n when Output-Compare-Match-Interrupt occurs
wdt_reset();
}
abc

Post by abc »

Taj dio koda se niti jednom ne poziva u programu za ocitavanje sht11, stavi komentare na tu funkciju i treba da radi i bez nje samo ne ukljucuj watchdog.
Drugo pitanje je da li ce ocitati sht11, jer to zavisi da li koristis isti oscilator za atmega, a koji je zamislio pisac koda za sht11 , a takodje i da li je taj kod 100% ok , jer dosta primjera za sht11 na atmelima ne ocitava korektno sht11, problemi sa float.
sasamm

Post by sasamm »

citao sam po nekim forumima da ima problema tako sto senzor izbacuje neke "blesave" vrijednosti odnosno kontroler tako ocita...
u ponedeljak tek mogu testirati ovo na ploci
pokusavam da rijesim ovo sa implicit declaration of function `_delay_us'
kako god napravim opet mi ostane ta greska ili se jave neke nove...
abc

Post by abc »

Ne mislim na to vec neke vrijednosti gdje se neki brojevi ponavljaju tipa 77,7% ili 55,5% pokazuje neke druge vrijednosti, nije problem ocitavanja sht vec pogresne interpretacije izmjerene vrijednosti.

Probao da kompajliram bez lcd jer nemam taj fajl i kompajlira bez greske. Problem je sto dva ili vise puta pozivas iste funkcije iz razlicitih hedera, pretpostavljam.
sasamm

Post by sasamm »

a da to sam mislio do pogresne interpretacije... desava se da izbacuje vrijednosti recimo 500, -600, 200... ali to je do konverzije podataka u kontorleru(pretpostavljam problem do takta ne ocita prvi i zadnji pa samim tim ne moze ni da konvertuje u pravi broj)

lcd.h sam izbrisao iz ovog main.c
posto ovaj rptintf gotova vunkcija koju koristi ploca (taj ispist radi jenostavno sve sto trebam jest rptintf("tekst..")
sad sam malo cackao avr2004 (koji je profesorica predlozila posto on radi korektno sa ovim bibliotekama sto je ona dala) ustvari nece da kompajlira ovaj moj main.c sto imam (sad evo provao u avr studio4) napise da 2004 verzija ne podrzava Dwarf2 debugging information...

problem je sto taj display kod nje na ploci radi sa i2c protokolom i ova demo rptintf radi korektno pokusao sam implementirati neke druge opcije ali nikako lcd nije htio proraditi.. pa sam se vratio na tu njenu demo a da pokusam prilagoditi svoj code..
Post Reply