imam slab 3G signal u sobi,a treba mi za net,pa sam mislio da razvalim onaj mali usb modem koji se dobija u paketu da mu otkacim antenicu i da tu zalemim koaxijalni kabal i da stavim krovnu antenu sa velikim pojacanjem
imate li link od ovakvog DIY projekta?
trebao bi mi detaljan crtez antene,frekvencija je 2,1 Ghz
Nijo to baš tako jednostavan zahvat, kako se čini na prvi pogled.
Antenu za to područje, od 2,4 GHz a ne 2,1GHz, je moguće napraviti relativno brzo. Na netu ima dosta stranica sa vrlo detaljnim opisima.
Problem nastaje s povezivanjem te antene i "modema". Na tako visokim frekvencijama potreban je kvalitetni (čitaj skupi) koaksijalni kabel zbog što manjeg gušenja signala od antene do prijemnog djela. Naravno da su potrebni i odgovarajući kvalitetni konektori. K tome vrlo je bitno da je impedancija antene, kabla i i primopredajnika ("modema") identična ili što sličnija. Svako odstupanje unosi dodatno gušenje signala.
Naravno sve to se može zanemariti i nekako skrpati u amaterskim uvjetima, ali s vrlo upitnim rezultatima.
Boom je napravljen od PN instalacijske cevi fi20, tako da su elementi električki u zraku, a kod izrade treba biti sa dužinama što precizniji. Ja sam radio tako, da sam element odsekao malo duži pa onda pilom na pravu dimenziju.
20dB, sa yagi antenom, mogu probati proračunati ali, to je u rangu parabole. Uzmi 80cm parabolo i canteno kao driven element. Kalkulator najdeš na netu.