Elektronicarska oprema

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
M3n0

Elektronicarska oprema

Post by M3n0 »

Zanima me, po vasem misljenju, sta sve treba imat jedan elektronicar (amater) koji se time bavi vise iz hobija, ali da nesto zeli i nauciti iz toga? Obzirom da sam u Sarajevu a sva ziva oprema je ili tesko dobavljiva ili preskupa za jednog studenta zanima me ima li igdje uzeti neki "jeftiniji" kit sa potrebnom opremom?

Unaprijed zahvalan, M3n0
Samo nek ne ode u zasićenje i nek nema izobličenja signala a za sve ostalo ćemo se dogovorit... :D
78L05
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Re: Elektronicarska oprema

Post by 78L05 »

Svakako ti treba lemilica. Ovisno o tome koliko se ozbiljno želiš baviti time trebaš takvu i uzeti. Govorim to da ne uzimaš recimo Weller lemilicu ili neku drugu profesionalnu što onda donosi i veću cijenu, ako se ne misliš ozbiljno baviti ovom naukom. Uz to treba ti neki elementarni set alata, cvikcange, špicange, odvijači i nekakav univerzalni instrument (digitalni, za početak dovoljno da mjeri napon, struju i otpor, mada svi instrumenti danas za 15-20 maraka mjere, uz ono gore navedeno i izmjenični napon, imaju testiranje tranzistora i još koje čudo.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Shenda

Post by Shenda »

Sjeti se engleske uzrečice koja kaže da "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari", i kad kupuješ bilo kakav alat (uostalom bilo šta!), kupi najkvalitetnije što možeš... Uvjek će ti se isplatiti, bez obzira da li se nečim baviš profi ili kao hobby... :wink:

Neće ti se desiti da ti vrh cvikcangi pukne usred rada u subotu navečer... :(
Amir_H
Pravo uznapredovao :)

Post by Amir_H »

Na ovu temu sam već pisao u jednom postu. U biti važi pravilo "koliko novca toliko muzike" odnosno što više instrumenata i alata imaš to bolje. Nekakav minimum je lemilica oko 25W snage, izvijač, pinceta i špicaste kombinirke. Uz to po mogućnosti univerzalni instrument. Sve ovo možeš kupiti jeftino na "buvljaku". Dakako bolje je da kupiš kvalitetniju opremu od one sa "buvljaka", ali tada ćeš potrošiti i više novca. U Sarajevu imaš prodavnicu kod "vječne vatre" (u njoj se i ja snabdijevam) http://sarajevoto.com/Komel-DOO" onclick="window.open(this.href);return false;, a također alata ima i u OBI-iju na Ilidži. Profesionalni alati i oprema se mogu nabaviti u Džemala Bijedića 8 (preko puta Doma zdravlja Omer Maslić u "Stometarki") http://www.bhtehna.ba" onclick="window.open(this.href);return false; (ovdje nabavljam instrumente za posao tj. profi stvari). Uzgred sjetih se da prije nekih 30 godina kada sam počeo da se bavim elektronikom da nisam imao čak ni lemilicu već sam komponente spajao vijcima ne stezaljki, a lemio sam pomoću velikog eksera koga bih prethodno zagrijao u vatri ... :lol:
Amir_H

Post by Amir_H »

Zaboravih spomenuti, u INTEREX-u (u blizini Mercatora), Kolodvorska 12 je prodaja CONRAD-a http://www.conrad.ba" onclick="window.open(this.href);return false;, atakođer u blizini Mercatora u Butmirska 7 je BiH predstavništvo firme RS Components http://www.primotronic.ba" onclick="window.open(this.href);return false;.
volter

Post by volter »

Ima li neko iskustva sa sljedecom lemilicom (vrijedi li odnos cijena - kvalitet) i koristili je neko u praksi: http://www.conrad.ba/product_info.php/c ... s_id/17483" onclick="window.open(this.href);return false;

Posto sam pocetnik ne kupuje mi se lemilica tipa weller nego bih prvo kupio nesto slicno ovome. Sve sugestije su dobro dosle. Hvala
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Ovakve "lemne stanice" smo kupili za skolu, imamo ih 3 komada. Obzirom na cijenu nisu lose mada i nije neki kvalitet. Vrhovi su im losi meki celik a ne bakar ili mesing tako da je jako tesko pripremiti ih za lemljenje, drugo jako debeli vrhovi morali smo ih turpijati i treca losa strana je sto taj regulator u pocetku kod svih nije imao neku funkciju, pregrijavale su se bez obzira na regulaciju, kasnije je to proradilo samo od sebe i sad je sve ok. Dobre strane: kad se dobro pripremi i otklone navedeni nedostaci radi odlicno, vrhovi su izmjenljivi i lako se mogu naci zamjene, kompaktna je i dobre konstrukcije. Za pocetnike dobra, nadam se da neces raditi SMD s njom ;)
volter

Post by volter »

hvala za odgovor, pa tako sam nesto i ocekivao za taj novac...
znaci "jedini" problem je u regulatoru i vrhovima. Mozete li mi reci na koji nacin ste rijesili problem sa vrhovima osim turpijanja, jel se mogu naci njeni originalni ili od neke druge njoj slicne odgovaraju i koliki problem pravi taj regulator, sta cu ako se kojim slucajem desi da ne proradi, jel u tom slucaju moguce lemiti jer jedino iskustvo koje sam ja im'o sa lemilicom bilo je na nekoj kineskoj pistolj lemilici.
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Taj vrh smo izbrusili na neku razumnu debljinu, a potom otisao kod limara oni imaju kiselinu, pastu i onaj nishador tako da je jednom lijepo pokalajisao vrh i to je to. Regulacija na njoj je izvedena sa trijakom i rucka je obicna 220V-na tako da nije zlo moze raditi i bez regulacije. Kazem sama od sebe je proradila i sad radi na min i lemi bez problema. Mozda meni vise smeta zato sto sam navikao na wellericu (ona prethistorijska magnastat sa vrhom od 0,2 mm) i rastao sam s' njom k'o Kemo sa Sa. :D
volter

Post by volter »

eh, super onda (meni kao pocetniku bit ce sasvim dovoljna) tako da cim prodju parcijale na faxu iduce sedmice, bacam se na kupovinu ovog "cuda".
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Apsolutno nije skupa a onako bas djeluje hehe idealno za poceti, ma nije losa uopste eto doci ce ekipa u subotu u Zenicu pa ih mozes vidjeti na djelu, radice tom lemilicom praktican rad :)
volter

Post by volter »

ok, rado bih dosao da ih gledam u zenicu li malo mi je to predaleko, studiram u tuzli (i trenutno zivim), a inace sam iz kladnja, tako da mi je zenice podaleko.
Post Reply