Pozdrav svima, ja sam novi na ovom forumu i trebam pomoć. Pojačalo koje me muči je crate TX30E (taxi) : http://www.modernguitars.com/musicgear/ ... ifier.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Staro je oko 8 godina, radi na 12V, baterija je mijenjana jednom i u dobrom je stanju. Izlazni stupanj je TDA1560Q, taj čip ima dva načina rada: B klasu i H klasu. Do 10W radi u B a poslje prelazi u H klasu. Također ima ugrađene ELCO kondenzatore i sklop za povećanje napona tako da se može dobiti veća snaga nego samo na 12 V. Zvučnik je 8 oma, dvosistemski.
Problem: kad izlazna snage pređe 10-15 w počne jako distorzirati i tako prducka dok snaga ne padne na nekih 7-8 W, nakon toga opet radi normalno..
Ja sam zamijenio TDA1560Q ali opet isto. Prelemio sam sve sumnjive spojeve i provjerio sve diode. Svi kondenzatori izgledaju OK i vizualno nema nikakvih sumnjivih mjesta. Nikako da utvrdim di je problem.
Ako netko ima savjet molim da mi pomogne jer sam pomalo očajan. (jedan serviser me je odbio jer mu je pre jeftino da se bavi s pojačalom koje vrijedi 200-300 eura).
Crate pojačalo problem
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Crate pojačalo problem
Pozdrav i tebi.
Budući da je to pojačalo staro oko 8 godina, najvjerojatnije su ti kondenzatori u sklopu za povisivanje napona ostarjeli i nemaju funkciju koju trebaju imati, što se očituje u tom "prduckanju". Zamijeni ih novima i onda ćeš vidjeti je li to rješenje svih problema, ili će biti još nekih. Novi neka budu "Low-ESR" tipa.
Budući da je to pojačalo staro oko 8 godina, najvjerojatnije su ti kondenzatori u sklopu za povisivanje napona ostarjeli i nemaju funkciju koju trebaju imati, što se očituje u tom "prduckanju". Zamijeni ih novima i onda ćeš vidjeti je li to rješenje svih problema, ili će biti još nekih. Novi neka budu "Low-ESR" tipa.
-
Re: Crate pojačalo problem
Hvala na ultrabrzom odgovoru.
palo mi je na pamet da mijenjam sve kondenzatore, ali mi je ovaj spomenuti serviser rekao da s kondenzatorima nema preblema zadnjih 15 godina, tj da je to stara boljka kod pojačala i da ih nije potrebno mijenjati..
palo mi je na pamet da mijenjam sve kondenzatore, ali mi je ovaj spomenuti serviser rekao da s kondenzatorima nema preblema zadnjih 15 godina, tj da je to stara boljka kod pojačala i da ih nije potrebno mijenjati..