TRAFO 220/24

High voltage sekcija. Sve vezano za tehniku visokog napona.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
cikljamas
Pravo uznapredovao :)

TRAFO 220/24

Post by cikljamas »

Drustvo, evo, nemam nekih iskustava s trafoima, pa molim pomoc, stari mi jucer dofurao
s otpada jedan trafo 220/24 V pa me zagolicala ideja da probam s tim nesto slozit, npr.
neki pretvarac i sl...Eto, molim da mi neko savjetuje i prilozi mozda kakvu shemu sta
napravit s ovim trafoem...Nadam se da se on moze upotrijebiti jednako kvalitetno i kao
pretvarac 24/220 i kao 220/24, naravno da mene najvise interesira kako ga upotrijebit
za pretvarac 12/220...Unaprijed hvala !
banana
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)

Re: TRAFO 220/24

Post by alexa_pg »

Da bi radio u pretvaracu treba da bude 2 X 24V.
Kakav je taj sto si nabavio?
Alexa
cikljamas

Post by cikljamas »

Ima jedan namotaj sa zicom 0.4 mm,a drugi je ili 0.7 ili 0.8 mm, kolko mogu okom da procenim,
a pise mu i na etiketi, a cak i na jednoj mesinganoj plocici mu je izgravirano s jedne strane 220,
a s druge strane 24, to je to, zato sam i napisao 220/24...Sta li mu ti ga znaci da mora da ima
za pretvarac 2 puta 24, oprosti al ne razumem to...
banana
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Za pretvarac trafo treba da bude kao na slici ispod. Ako jos hoces da ima i punjac, onda sekundarna strana(desna) treba da ima jos jedan izvod.
Po debljini zice rekao bih da je trafo male snage i za to sto mislis da pravis, NE VALJA.
Attachments
Trafo.GIF
Trafo.GIF (18.61 KiB) Viewed 6539 times
Alexa
cikljamas

Post by cikljamas »

PA sta bi s njim mogao onda po tebi ?
banana
cikljamas

Post by cikljamas »

SAD sam bas gledo jednu shemu za pretvarac 12/220 V i tamo lepo pise da se moze da uzme trafo
iz obicnih zvucnika, a to je kud i kamo neozbiljniji trafo od ovog o kome sam ja pitao, pa mi sad
fakat nije jasno sta je trebalo Alexa da znaci da taj trafo ne valja jer ima kao pretanke zice, il
ja nisam dobro shvatio, mozda si ti mislio da ima predebele ili pogresnih omjera, ko bi ga znao...
banana
cikljamas

Post by cikljamas »

http://www.youtube.com/watch?v=6uYkd9_P ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
e, ovo je ono sto mi treba, jer imam i jedan ovakav trafic, pa jel ima ko da zna za shemu
ovog ili ovakvog sklopa, cini se vrlo jednostavan...
banana
alexa_pg

Post by alexa_pg »

...imam i jedan ovakav trafic...
Ne razumijemo se bas najbolje.
Za mene je trafic, mali transformator ili bolje receno igracka od koje ti hoces da pravis pretvarac.
Da ne bi nagadjali sta ti imas, reci kolike je snage taj transformator
Druga stvar je sta hoces da napajas sa tim pretvaracem. Ako ce to da bude neka sijalica ili lemilica snage 30W, ok. Mislim da ispod 500W je gubljenje vremena.
Alexa
cikljamas

Post by cikljamas »

555dcac.rar
(7.52 KiB) Downloaded 429 times
evo po ovoj shemi sam nocas napravio pretvarac, a trafo sam izvadio iz jednog zvucnika
od kompa, e sad, stvar radi, ali ne znam kako izmjeriti Watte, i ovise li oni (watti) o
transformatoru ili o amperazi akumulatora ?...Ovaj pretvarac recimo kad ga napajam
preko malog akumulatora koji nema ni 10 A(aku. od motorkotaca) moze pogoniti
radio na jednom minijaturnom prijenosnom uredaju koji ima tv i radio, ali kad prebacim
u TV mod, ne dogada se nista, znaci nema dovoljno snage za TV... Jel to do amperaze
akumulatora ili do transformatora ? Sutra cu ovaj sklop napraviti na vitroplastu (nocas sam
ga samo ispitao na ispitnoj plocici), pa cu onda s njim do garaze da vidim sta se dogada
kad ga spojim na jaci akumulator...A ti Alexa slobodno prilozi shemu nekog svog favoriziranog
pretvaraca, necu se ljutiti, a bit cu i zahvalan na pojasnjenju ovih nepoznanica koje sam
napred naveo...Tu je na forumu neko objavio neku shemu, al ne vidi se nista kad kliknes,
invalidna slika kaze Pikasa...A instrukcije na njemackom, alal mu vera...
banana
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Ako se odlucis da nekad pravis pretvarac, uradi nesto poput ovoga.
Attachments
Pretvarac DC_AC.rar
(382.9 KiB) Downloaded 550 times
Alexa
cikljamas

Post by cikljamas »

Hvala Alexa !
Sva sreca, na ovoj tvojoj shemi nema puno elemenata,hocu reci,dobro je to napajanje,
al kad budem radio dobro napajanje, onda sigurno necu raditi to napajanje, nego kupiti,
tako je to kod slozenijih i ozbiljnijih stvari, jeftinije je kupiti nego napraviti, a sto se
tice shema poput one moje gore, to je druga stvar, zar ne ?
banana
Post Reply