Nixie "zatrovanje katode"
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
- Pocetnik na forumu
Nixie "zatrovanje katode"
Postupak protiv zatrovanja katode provodi se tako da se svaka katoda stavi na malo veću struju. Ja gradim nixie sat i našao sam shemu koja nema opciju za spriječavanje te pojave. Raskopavao sam po netu i naišao na članak, a u njemu piše da se zatruju samo one katode koje se duže vrijeme ne koriste. Ako je to točno, onda ne trebam graditi nikakve sklopove protiv toga, ali vidin da je većina graditelja to napravila (youtube). Međutim koliko san vidio u njihovin satovima se pale sve brojke od 0-9 i to istom svjetlinom kao što su svijetlile i prije toga (zaključujem da im se struja uopće ne povećava). Pošto je meni sve to malo čudno, zamolio bih nekoga sa iskustvom da mi to malo objasni i predloži neki sklopić za sprječavanje zatrovanja. Ja sam mislio napraviti 2 generatira frekvencije. Jedan je za sat, a drugi bi se palio točno u 24h i izvrtio sve brojke na nixicama. to bi trajalo oko jedne minute i onda bi se sve vratilo u normalu...Ako je netko već radio sa ovim ili nešto zna o ovom bio bi mi od velike pomoći