Dvije graficke kartice?

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Shenda

Dvije graficke kartice?

Post by Shenda »

Dok sam pratio "stručnu literaturu" na ovu temu, to nije moglo da se ubode, a sad se nadam da je ipak moguće... Možda je pitanje smiješno, ali...
... da li je moguče imati instalirane dvije grafičke kartice na matičnoj (VGA i PCI ili dvije PCI, svejedno), ili integriranu grafiku na matičnoj i još jednu grafičku? I da sve radi, tj. da imam priključena dva monitora na kojima mogu dijeliti desktop? :roll:
Ako da, kako?
Odgovori tipa... "treba ti grafička sa dva izlaza... i slično", su mi poznati... :wink:
Feko
Stariji član
Stariji član

Re: Dvije graficke kartice?

Post by Feko »

DA! samo reći onboard grafici (u biosu) da radi uvijek, ne samo kad nema PCI/AGP.
I moraš imati extended desktop, ne možeš (koliko znam) klonirati istu sliku na oba ekrana.
Iako se to možda promijenilo u međuvremenu u sedmici, u XP-u je bilo tako.
Shenda

Post by Shenda »

E super, hvala! :wink:
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Što se tiče kloniranja slike na oba ekrana, dodao bih da je to moguće ako drajver za karticu to podržava. U mom slučaju se radi o Matrox-ici s dva video-izlaza. Na žalost ne znam odnosi li se ovo i na slučaj kad su u "igri" dvije odvojene grafičke kartice.
Na prijenosnim računalima koja imaju poseban izlaz za dodatni monitor ova mogućnost kloniranja slike postoji kao standard.
Na poslu imam prijenosno računalo s dodatnim monitorom, a imam instaliran jedan zgodan programčić koji se zove UltraMon s kojim se jednostavnim klikom na ikonicu u gornjem desnom kutu prozora prikaz prozora može ili razvući na oba ekrana ili prebacivati iz jednog u drugi.
Doma imam "dvoglavu" Matroxicu i također dva ekrana i spomenuti programčić, i otkad sam to kompletirao ne moram printati shemu kad projektiram pločicu, već je otvorim na jednom ekranu, a na drugom otvorim Sprint Layout. Kad nešto prevodim ili kad uređujem tablice u Excelu onda također do izražaja dolazi ušteda u vremenu. Tko si može priuštiti ovakvu kombinaciju - toplo preporučam :!:
race king
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by race king »

da, korisno je. u mom slucaju radi se o tv-u i monitoru. :lol:
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
Shenda

Post by Shenda »

Smjesko wrote:... i otkad sam to kompletirao ne moram printati shemu kad projektiram pločicu, već je otvorim na jednom ekranu, a na drugom otvorim Sprint Layout. Kad nešto prevodim ili kad uređujem tablice u Excelu onda također do izražaja dolazi ušteda u vremenu. Tko si može priuštiti ovakvu kombinaciju - toplo preporučam :!:
To te ja pitam! :wink:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Da, pa to je extended desktop...otvoriš program i prevučeš za na drugi monitor ili TV...pa tako već godinama gledamo filmove na TV-u preko TV-out izlaza na grafičkoj...i uredno u isto vrijeme radiš nešto drugo za računalom :wink:
Shenda

Post by Shenda »

Sve ja to znam... :roll:

Naišao je (opet) neki PC star par godina, pa bi malo da ga opteretim sa dvije grafičke, a i da zaposlim par monitora... onako, za "po garaži"... :wink:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Ajde kad to središ...nabaci koju sliku :roll: pa mi još nismo vidjeli tvoj radni prostor tj garažu :?:
Ako može širokokutni objektiv, da što više obuhvati :) Sve slike od tebe su bile tone dijelova i gotovih projekata...ali malo se vidjela "kreativna" okolina :) :?:
Shenda

Post by Shenda »

Feko wrote:Ako može širokokutni objektiv, da što više obuhvati :)
Ne može :!:
Nije mi jasno... ko' da nikad nisi vidio "nered" :?:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

:ohno: Jesam, vidio sam nered...a probam, ako ide ide :roll:
Nemoj šta zamjerit...evo, neću više spominjati tvoju garažu :| ...osim kad mi bude nešto trebalo iz nje :)
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Izgleda da je Feko nanjušio "komada" (swastika) pa onako izdaleka - o garaži .... :lol:
Shenda

Post by Shenda »

Feko wrote: ...osim kad mi bude nešto trebalo iz nje :)
To može :!:
Smjesko wrote:Izgleda da je Feko nanjušio "komada"... :lol:
Ma... može i to :!: :wink:
Post Reply