Razlika izmedju PNP i NPN tranzistora

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
josipcv

Razlika izmedju PNP i NPN tranzistora

Post by josipcv »

Ovako, moje pitanje je (pošto tek počinjem s elektronikom) vrlo početničko.. :oops: Zanima me koja je osnovna razlika između PNP i NPN tranzistora i koja je uopće njihova uloga? :)
78L05
Pravo sam se raspisao :)

Re: Razlika..

Post by 78L05 »

Tranzistor ima i tri elektrode, bazu (B), emiter (E) i kolektor (C). Svaka od njih može biti P ili N tipa poluprovodnika. Baza je uvijek srednja elektroda. Emiter je vanjska elektroda koja sa bazom obrazuje PN spoj polarizovan u propusnom smjeru ili inverznom smjeru. Bilo da se radi o PNP ili NPN tipu tranzistora oba obavljaju istu funkciju. Jedina je razlika u priključivanju vanjskog napona i u vrsti nosilaca el. struje. U PNP tipu tranzistora glavni nosioci el. struje su šupljine, a u NPN tipu tranzistori su elektroni.

Kod NPN tranzistora se na bazu uvijek prikljucuje plus, a na kolektor i na emiter minus, dok kod PNP se baza negativno polarizira, a kolektor i emitor se pozitivno polariziraju.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
josipcv

Post by josipcv »

Hvala.. Pomogo si.. :D
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by batka »

Evo procitaj nesto sto su momci radili
Attachments
tranzistori.rar
(169.02 KiB) Downloaded 930 times
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

uh
Kod NPN tranzistora se na bazu uvijek prikljucuje plus, a na kolektor i na emiter minus, dok kod PNP se baza negativno polarizira, a kolektor i emitor se pozitivno polariziraju.
ne daj mi boze ovakve edukacije :(
Magistar
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by Magistar »

Sreca pa nisam citao post od 78L05
No signature
78L05

Re: Razlika izmedju PNP i NPN tranzistora

Post by 78L05 »

Kod PNP tranzistora baza se spaja na negativni pol, emiter na pozitivni, a kolektor se priključuje opterećenje!
Kod NPN tranzistora baza se spaja na pozitivni pol, emiter na negativni, a na kolektor ponovno opterećenje!
mega162
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mega162 »

Ovo ti nevalja. Neznam na što si mislio pod tim....

Razlika između PNP i NPN tranz, ona praktična, je u spajanju i crtanju simbola. Sad to kakva polja s kakvim nabojima imaju nije bitno....

PNP tranzistor ima strelicu prema sebi (emitr), dok NPN tranzistor ima strelicu prema van (emiter)

Kod spajanja, sve ovisi za što se tranzistor koristi, pa je tu razlika između spajanja PNP i NPN. Evo primjer tranzistorske sklople:

Kod oba se upravlja bazom, to može biti neki signal sa mikrokontrolera, nekog drugog čipa i sl....
Kod NPN, emiter se uglavnom spaja na minus vod (odnosno 0V), a na kolektor nešto što tranzistor treba uključiti/isključiti
kod PNP, na emiter se spaja ono što tranz. treba uključiti/isključiti, a kolektor se spaja na pozitivan pol napajanja

Ovo kak je @78L05 napisal za spajanje, po meni nema nekog smisla....
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

mega162 wrote: kod PNP, na emiter se spaja ono što tranz. treba uključiti/isključiti, a kolektor se spaja na pozitivan pol napajanja
.
Čini mi se da smo ovo već apsolvirali i rekli da ne ide ovako....
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
78L05

Post by 78L05 »

Tako je, rekao je @trax u jednoj temi da je to emiter followers! I baš tada ne vidim uopće razliku između @mega162 i mog posta, zapravo samo ne vidim potrebu da je uduplao moj odgovor, dosta je jedan. :wink:
Post Reply