Strujni izvor 0-50A
Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight
- _Maniac_
- Pravo uznapredovao :)
Re: Strujni izvor 0-50A
PWM - 195-200 mijenja se, al ono... samo u tom malom razmaku
ADC 19-20-21... pretezno 20...
Znaci radi kod
struja 2.76A...
ADC 19-20-21... pretezno 20...
Znaci radi kod
struja 2.76A...
Capo Di Tutti Capi
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
A u picku materinu, oprostite administratori na mojoj molitvi .... Pa ja se jebem citavu noc zato jer AVR STUDIO DEBUG jede govna!!!!!!!!
Kod mene u debugu se nikad ne dogodi interrupt Timera 0, a ovaj test program radi samo ako isti taj prokleti interrupt nabroji do 200....
Aj da budem jos siguran de ovo testiraj za svaki slucaj...
Trebali bi ti uvijek PWM i ADC biti jednaki brojevi, ali bez nekog smisla... Ono slucajni odabit brojeva koji lete kao muhe bez glave po LCD-u.. Ako se to dogadja onda definitivno sere AVR STUDIO...
Kod mene u debugu se nikad ne dogodi interrupt Timera 0, a ovaj test program radi samo ako isti taj prokleti interrupt nabroji do 200....
Aj da budem jos siguran de ovo testiraj za svaki slucaj...
Trebali bi ti uvijek PWM i ADC biti jednaki brojevi, ali bez nekog smisla... Ono slucajni odabit brojeva koji lete kao muhe bez glave po LCD-u.. Ako se to dogadja onda definitivno sere AVR STUDIO...
- Attachments
-
- Reg 1.1V-Vref.rar
- (58.2 KiB) Downloaded 187 times
InTheStillOfTheNight
- _Maniac_
Upravo tako... u razmaku od 0-242(najvise sto sam uocio) pojavljuju se isti adc i pwm...
Capo Di Tutti Capi
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
Gadno je to... Nemam Hardware, nemam nikakav debug u sustavu, a ovaj AVR STUDIO debug mi uvali takvu kajlu da izgubim citavu noc na glupost... Probao sam isključiti i optimizaciju koda, napadao sam sve u assembleru, pročitao čitav datasheet nekoliko puta, čak sam provjeravao adrese avr\io.h biblioteke koje definiraju točnu memorijsku lokaciju za pojedini registar, komentirao čitav program da mi ostane samo TIMER0, pa pisao novi projekt u kojem i imam samo TIMER0 i sve živo je uredno... Jedino što debug laže!!!! Mislim mogu ja podesiti to i bez debuga, ali je malo sjebano programirati na sljepo... No bolje na sljepo nego se osloniti na debug koji me danas izlagao i izvarao da vise nisam znao šta probati pa sam se oslonio na hardware i evo problem je isplivao...
InTheStillOfTheNight
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
@maniac, a za cega ce ti uopce sluziti ovaj LCD sto je na procesoru??? Ne mislis valjda ugraditi oba LCD-a???
Jos bi bilo logicno da prikazujes PWM i TARGET_CURRENT, a ne PWM i ADC jer imas mjerenje struje na onom drugom LCD-u. Uostalom kad stisces tipke potrebna ti je povratna informacija na koliko podesavas struju, a to bi se moglo ispisati na LCD-u.
Ev idem sad na posao, guzva je u firmi pa necu danas stici natipkati onaj program, mozda tek kasno veceras... Pa ti samo napisi kako si zamislio da ti to radi, koliko displaya ce biti na uredjaju itd.
Nema tu jos puno posla, to se natipka dosta brzo, samo me sinoc izludio AVR STUDIO pa prakticki nisam nista ni napravio od programa. Podesit cu bez debuga interrupt 1mS pa cu napisati program da ti na LCD-u ispisuje sekunde i opet to testirati na hardwareu. Tek kad to proradi onda ima smisla pisati konacan program...
Jos bi bilo logicno da prikazujes PWM i TARGET_CURRENT, a ne PWM i ADC jer imas mjerenje struje na onom drugom LCD-u. Uostalom kad stisces tipke potrebna ti je povratna informacija na koliko podesavas struju, a to bi se moglo ispisati na LCD-u.
Ev idem sad na posao, guzva je u firmi pa necu danas stici natipkati onaj program, mozda tek kasno veceras... Pa ti samo napisi kako si zamislio da ti to radi, koliko displaya ce biti na uredjaju itd.
Nema tu jos puno posla, to se natipka dosta brzo, samo me sinoc izludio AVR STUDIO pa prakticki nisam nista ni napravio od programa. Podesit cu bez debuga interrupt 1mS pa cu napisati program da ti na LCD-u ispisuje sekunde i opet to testirati na hardwareu. Tek kad to proradi onda ima smisla pisati konacan program...
InTheStillOfTheNight
- _Maniac_
A ja sam mislio da mozda nece stati cijeli kod za pokazivanje struje i cega svega vec na taj attiny, pa sam mislio iskoristit i ovaj drugi multimetar (atmega8 i lcd) koji sam jos prije poceo pravit, a tek nedavno zavrsio kad sam dobio sve dijelove... U biti ako ne treba taj drugi display, necu ga koristit... Samo mi je bitno da znam kako da busim rupe na pleksiglasu...
Ja sam planirao to da pise koliki je "I=XX.XA PWM=XXXX" (tocno 16 znamenki)
Imam 2 tipkala, jedno povecava, drugo smanjuje PWM, znaci za 1 pwm ako tipkam, a ako drzim duze moze po 10...
E da... imam i kablove dovoljno debele i trafo jak i kondenzator i grec... jedino nemam ideju kako rjesit "uticnicu", planirao sam uzeti ovu obicnu kucnu i montirat na plexi, al kontam da su one do kojih 16A... Pa nemam ideju sta da iskoristim za to...
Ja sam planirao to da pise koliki je "I=XX.XA PWM=XXXX" (tocno 16 znamenki)
Imam 2 tipkala, jedno povecava, drugo smanjuje PWM, znaci za 1 pwm ako tipkam, a ako drzim duze moze po 10...
E da... imam i kablove dovoljno debele i trafo jak i kondenzator i grec... jedino nemam ideju kako rjesit "uticnicu", planirao sam uzeti ovu obicnu kucnu i montirat na plexi, al kontam da su one do kojih 16A... Pa nemam ideju sta da iskoristim za to...
Capo Di Tutti Capi
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
@maniac ali onda ti nedostaje jedna vrijednost... Ti imaš 3 stvari u tiny procesoru.
Ne reguliraš ti PWM, nego TARGET_ADC.
1. TARGET_ADC
2. PWM
3. ADC_CURRENT
1. To je vrijednost koju ti podešavaš sa tipkama, tj ono što želiš da ti se regulira
2. To je PWM koji podešava sam procesor prema mjerenjima ADC-a
3. To je trenutna struja koju mjeri ADC i služi za regulaciju
Znači ako prikažeš samo PWM i ADC_CURRENT nećeš moći tipkama podesiti željenu struju. Jer zamisli da sustav nema potrošača i ti podešavaš struju koja ne teče... ADC će ispisivati 0, a PWM će ispisivati 1023, A tebi TARGET_ADC može biti recimo 500 no nisi ga ispisao na LCD-u i u tom trenutku možeš udarati po tipkama koliko te volja, a na LCD-u će pisati "PWM = 1023 ADC=0"
Ne reguliraš ti PWM, nego TARGET_ADC.
1. TARGET_ADC
2. PWM
3. ADC_CURRENT
1. To je vrijednost koju ti podešavaš sa tipkama, tj ono što želiš da ti se regulira
2. To je PWM koji podešava sam procesor prema mjerenjima ADC-a
3. To je trenutna struja koju mjeri ADC i služi za regulaciju
Znači ako prikažeš samo PWM i ADC_CURRENT nećeš moći tipkama podesiti željenu struju. Jer zamisli da sustav nema potrošača i ti podešavaš struju koja ne teče... ADC će ispisivati 0, a PWM će ispisivati 1023, A tebi TARGET_ADC može biti recimo 500 no nisi ga ispisao na LCD-u i u tom trenutku možeš udarati po tipkama koliko te volja, a na LCD-u će pisati "PWM = 1023 ADC=0"
InTheStillOfTheNight
- _Maniac_
Aha... Pa onda cu montirat oba dva display-a... samo hoce li to ista smetati ADC-u ako stavim i drugi display... Mislim da dosad nista ne utjece, al mozda kad budem s tipkama cackao i tako sta...
Na ovom za attiny moze biti PWM i TARGET_ADC, a na ovom sto vec imam napravljenog, tu su napon i struja...
Znaci jedan ce izgledati ovako - http://img443.imageshack.us/img443/538/ ... 6litle.jpg samo nemam backlight na display-u, pokusat cu nabavit sa tim da budu isti display-i, a ako neuspijem, nema veze ... a drugi ce biti taj PWM i TARGET_ADC...
EDIT...
Evo bas trazio takav display i nema ga ... Jbg, ostaje ovaj koji je...
Imas ti kakvu preporuku kako da to sve pise, da li da koristim drugi display ili ne i tako sta ...
Na ovom za attiny moze biti PWM i TARGET_ADC, a na ovom sto vec imam napravljenog, tu su napon i struja...
Znaci jedan ce izgledati ovako - http://img443.imageshack.us/img443/538/ ... 6litle.jpg samo nemam backlight na display-u, pokusat cu nabavit sa tim da budu isti display-i, a ako neuspijem, nema veze ... a drugi ce biti taj PWM i TARGET_ADC...
EDIT...
Evo bas trazio takav display i nema ga ... Jbg, ostaje ovaj koji je...
Imas ti kakvu preporuku kako da to sve pise, da li da koristim drugi display ili ne i tako sta ...
Capo Di Tutti Capi
Ne razumijem zašto bi uopće htio znati koliki je PWM. Osim sada kao debug.
Ono što mislim da te zanima je: kolika je podešena struja i kolika struja teče za stvarno.
Vrlo jednostavno se osnovnoškolskom matematikom vrijednosti TARGET_ADC i ADC_CURRENT prebace u ampere. To se napravi tako da ćeš kasnije gledati koja vrijednost ADC-a odgovara kojoj struji, pomoću exela se napravi graf, linearizira ga se i odredi se konstanta s kojom će se množiti vrijednosti ADC-a.
Ono što mislim da te zanima je: kolika je podešena struja i kolika struja teče za stvarno.
Vrlo jednostavno se osnovnoškolskom matematikom vrijednosti TARGET_ADC i ADC_CURRENT prebace u ampere. To se napravi tako da ćeš kasnije gledati koja vrijednost ADC-a odgovara kojoj struji, pomoću exela se napravi graf, linearizira ga se i odredi se konstanta s kojom će se množiti vrijednosti ADC-a.
- _Maniac_
a dobro, moze i tako... iskreno meni je bitno jedino da pise kolika je struja, al mislio sam mozda stavit oba displaya da pise vise informacija, iskreno bezrazlozno, osim da lijepo izgleda ... u biti moze struja koja tece i struja koja je podesena, samo... objasnit cete mi kako se to racuna, da i ja ponesto naucim...
Capo Di Tutti Capi
To ti je u biti skroz jednostavno. Recimo da ti na displayu piše ADC=20, a ampermetrom si izmjerio 1A. Onda će se u programu ADC množiti sa 0.05 (ili dijeliti sa 20) da bi dobio ispis u amperima.
Da bi bilo preciznije mjerenje, izmjeri se više točaka, nacrta se krivulja po kojoj to ide, povuče se aproksimativni pravac i odredi se konstanta.
Da bi bilo preciznije mjerenje, izmjeri se više točaka, nacrta se krivulja po kojoj to ide, povuče se aproksimativni pravac i odredi se konstanta.
- _Maniac_
A i kontao sam da to tako nekako ide, fala na dodatnom pojasnjenju ...
Capo Di Tutti Capi
Nemaš beda.
Inače, što se mene tiče možeš staviti i oba displaya ako možeš to nekako estetski složiti u kutiju.
Inače, što se mene tiče možeš staviti i oba displaya ako možeš to nekako estetski složiti u kutiju.
- _Maniac_
Pa ja sam si vec napravio raspored za 2 display-a, al kontam da ako bi smetali jedan drugome u radu onda bi stavio samo jedan... Ma moze samo jedan, onda si ovaj ostavim za neki napajanje koje cu si uskoro pravit...
E vidio sam da si ti pisao da si pravio tamo neki regulirani izvor sa dosta velikom strujom, pa ak nije bed da mi posaljes pcb, dijelove i tako sta, pa cim uhvatim vremena da napravim i to, da nemoram sa napajanjem od kompa radit, jer nemam bas neki izbor napona ...
E vidio sam da si ti pisao da si pravio tamo neki regulirani izvor sa dosta velikom strujom, pa ak nije bed da mi posaljes pcb, dijelove i tako sta, pa cim uhvatim vremena da napravim i to, da nemoram sa napajanjem od kompa radit, jer nemam bas neki izbor napona ...
Capo Di Tutti Capi
Nažalost nemam to u digitalnom obliku nego fotokopirano, a nemam ni skenera da bi ti poslao. Ako ti se da tražiti po netu to ti je iz Elektor 1982. 12.mjesec. Imaš tu na forumu to identično iz Majstora, jedino je drugačija pločica.
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
Pozdrav,
Ništa večeras od programiranja... Ubi me ova moja kokoš i opet moram ići u kino gledati neku franskusku dramu... I kao oni se ljube, ja gledam blijedo u to platno... i mislim si : "Sta je meni ovo trebalo...."
Ništa večeras od programiranja... Ubi me ova moja kokoš i opet moram ići u kino gledati neku franskusku dramu... I kao oni se ljube, ja gledam blijedo u to platno... i mislim si : "Sta je meni ovo trebalo...."
InTheStillOfTheNight
- _Maniac_
Ma ok... nemas beda... uzivaj u filmu ... sve je to za dobrobit covjecanstva
Capo Di Tutti Capi
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
Ja ne kuzim ovaj AVR simulator, koje jebeno lažljivo smeće... Nisam u njemu baš praktičar jer debugiram preko 1 wire ili JTAG-a i nikad nisam imao ovako loših iskustava sa debugom.
Konfiguracija timera 0 bi trebala biti CDC, prescaler/64, OVF0A interrupt enable, OCR0A sam postavio na 125, što bi trebalo pozivati interrupt svake 1mS.
Opet mi u debugu pišu gluposti... Nije mi digao OCR0A compare match Interrupt enable(TIMSK |=0x10), timer ne broji uopce, interrupt se ne moze dogoditi...
Ako nisam nista fulao onda ce se na LCD-u ispisivati sekunde realnog vremena... @maniac daj vidi jel ovo radi uopce jer po mom debugu opet ne bi trebalo raditi i ako radi onda testiraj štopericom jednu minutu da nisam možda krivo izračunao registre...
Konfiguracija timera 0 bi trebala biti CDC, prescaler/64, OVF0A interrupt enable, OCR0A sam postavio na 125, što bi trebalo pozivati interrupt svake 1mS.
Opet mi u debugu pišu gluposti... Nije mi digao OCR0A compare match Interrupt enable(TIMSK |=0x10), timer ne broji uopce, interrupt se ne moze dogoditi...
Ako nisam nista fulao onda ce se na LCD-u ispisivati sekunde realnog vremena... @maniac daj vidi jel ovo radi uopce jer po mom debugu opet ne bi trebalo raditi i ako radi onda testiraj štopericom jednu minutu da nisam možda krivo izračunao registre...
- Attachments
-
- Reg 1.1V-Vref.rar
- (57.68 KiB) Downloaded 183 times
InTheStillOfTheNight
- _Maniac_
PWM=X ADC=X
znaci isti broj i kod PWM i kod ADC, pocinje od jedan i broji kao sekunde...
znaci isti broj i kod PWM i kod ADC, pocinje od jedan i broji kao sekunde...
Capo Di Tutti Capi
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
i trebaju biti ista dva broja, de samo to testiraj na recimo 1000 sekundi, imas na mobu valjda stopericu... Zanima me jel dobro precizno jer nemam debug...
InTheStillOfTheNight