rez. lampa

High voltage sekcija. Sve vezano za tehniku visokog napona.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
MORGAN
Pravo sam se raspisao :)

rez. lampa

Post by MORGAN »

Tesla je kod svojih projekata uvijek imao lampu koja je svjetlila kad je uređaj u rezonanci....
Pa ako netko ima shemu ili ideju kako to namontirati na TC..... :?
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Re: rez. lampa

Post by Smjesko »

Ta "montaža" se sastoji u tome da uključiš taj svoj (Teslin) trafo i fluorescentnu cijev približavaš i/ili odmičeš od trafoa, pri čemu će ista svijetliti (jače ili slabije). Visoki napon visoke frekvencije koji proizvodi taj trafo uzbuđuje molekule plina u cijevi koje onda daju svjetlo.
MORGAN

Post by MORGAN »

Smješko nije kvaka u tome...neg u običnoj lampi sa žarnom niti....da se ona upali kad je tc u rezonansi....nije mi cilj paliti fluo cijevi...to je kameni vijek.... 8)
Naravno ta lampa bi trebala imati svoje posebno napajanje....znači neki uređaj koji će otkriti kad je rez..i onda upaliti prek releja lampu da svijetli....(pada mi na pamet lampa od 25 W)... :|
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Onda si trebao napisati - žarulja. Lampa je opći pojam. Lampa može biti dio namještaja koji kao element za osvjetljenje ima žarulju sa žarnom niti ili pak takozvanu štednu žarulju, ili set sa LED diodama - kakvih sad ima za kupiti na primjer u Chipoteci.
MORGAN

Post by MORGAN »

Dobro...ok...nemoj spamati....
Ako netko zna takav sklop nek nabaci shemu ili objasni kako napraviti.....
izidor7
Napredujem
Napredujem

Post by izidor7 »

Pa, stavi radio pored i slušaj dok štelaš... :shock:

Ova, mene isto to pitanje brine, drugim riječima, meni također treba ista stvar.

Ja bi to nekak napravil ovak
Jedna zavojnica . broj namotaja manji od broja namotaja primara . ili isti da bu napon tu negdi.. pa na nju bacil ispravljača, i nekak bi limitiral napon i taj signal , informaciju bi onda slal u komparator, neku glupu logiku, ili kaj god.. pa da onda upravlja relejom, kad bude odnosno ne bude signala. pa to onda da signalizira nekak sa svjetlečim elementom, bilokoje vrste.

Eh, toliko o teoriji, pitanje je smao kamo staviti onda tu "sondu" , unutra cijevi, sastrane, ili k susjedu... , mada najlakše bi bilo to vidjeti s osciloskopom, ali ja ga nemam!
Zasad nemogu nikaj gluplje izmisliti, Sry na spamu!
MORGAN

Post by MORGAN »

Dobro je to...ali imam ja oscili...i znam ja kad je rez. frekvencija...no ja sam mislio to napraviti radi ukrasa... :idea:
izidor7
Napredujem
Napredujem

Post by izidor7 »

ok
Može pitanje, kak se ponaša fluo lampa recimo kad ju staviš u prostor i ne mičeš i mjenjaš frekvenciju??? kak se manifestira to dok postizneš rez.

Probaj ovo:

Uzmi cjev od štedne žarulje (ili onu dugu) , ali krača je bolja jer ju moš sakriti u drvenu kutiju, , uzmi normalnu žarulju, cijev spoji u seriju. ali tako da jedan kraj na žarulju.. a drugi... e i onda to na 240V AC.. :shock:

Ako fluo svjetli samo kada jje rez onda če i zarulja svjetleti, a ako bude fluo cijev pucala od temperature..(trebala bi voditi struju e a ako bu otpor premali ili neadekvatan da se pregrije pa pukne onda treba izbjegavati fluocijev == sklopka), onda trebaš uzeti komparator i mjeriti otpor fluocijevi i s tim podatkom nahraniti triaca , ili mosfeta pa da oni zadovolje žarulju sa žarnom niti!

( Pretpostavljam da kada se ionizira smjesa žive u fluocijevi da postaje vodič za struju )

Probaj to pa javi!

Poz!
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Ne spamam ja, nego ti u ovom slučaju i ostali koji neprecizno postave pitanje. Kad se izraziš jasno i određeno da te svi shvate odmah (jer po n-ti put naglašavam da niti ja niti ostala većina ovdje - osim možda ponekog geeka - ne znamo čitati tuđe misli), onda ima i manje teksta tj. spama i brže dođeš do odgovora :!:
deno

Post by deno »

http://www.youtube.com/watch?v=kQdcwDCB ... r_embedded#" onclick="window.open(this.href);return false;!
Post Reply