evo kontam praviti onaj prekidac na pljesak rukom pa me zanima da li se umjesto cipa 4538 moze koristiti HEF 4538BP
i umjesto LM 358 moze li LM 358M
bune me ove oznake BP i M.
i nije mi jaso da li taj sklop moze raditi na baterije ,jer onaj relej trosi bateriju nenormalno.
svaki dan bi morao mijenjati bateriju.
moze li umjesto 4538 ici HEF 4538BP?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
i ja to mislim radit, relej mora trosit, jedino spojit na adapter.
i ima neka uzasno jednostavna sema pa ne znam jel se isplati to radit...
http://www.inet.hr/~obacan/pljeskom.htm
i ima neka uzasno jednostavna sema pa ne znam jel se isplati to radit...
http://www.inet.hr/~obacan/pljeskom.htm
e tu nisam pravio ,asli sam jednom pravio isto jednostavnu verziju sa
CD4001 mislim
i radilo je ok,samo sto se pali i na druge jace zvukove,to jest nema onog filtera na ulazu koji propusta samo zvuk pljeska rukom.
i trosilo je onu bateriju od 9V ko ludo.
znaci nema druge nego na adapter spajati.
ali ruglo je da mi zica od adaptera viri iz prekidaca i ide u uticnicu,posto mislim uredjaj staviti na mjesto gdje je bio prekidac.
CD4001 mislim
i radilo je ok,samo sto se pali i na druge jace zvukove,to jest nema onog filtera na ulazu koji propusta samo zvuk pljeska rukom.
i trosilo je onu bateriju od 9V ko ludo.
znaci nema druge nego na adapter spajati.
ali ruglo je da mi zica od adaptera viri iz prekidaca i ide u uticnicu,posto mislim uredjaj staviti na mjesto gdje je bio prekidac.
Ako nestavis relej takve CMOS IC-e mozes napajati 'zrakom'.
Clap switchevi koriste jedno pojacalo i bistabil za promjenu stanja izlaza, relej je samo pojacalo i postoje mnogo efikasnija rijesenja.
Ako koristis bateriju nema smisla koristiti relej, dosta je jedan reelativno mali bjt/mosfet na izlazu.
Ako trebamo upravljati mreznim naponom i potrosnja je bitna koristi se opto-triac i jedan 'obicni' triac kao solid state relej.
Dioda optotriaca treba samo neznatnu struju iz baterije (neznam ima li uopce smisla koristiti bateriju uz prisustvo mreze).
Sklop na shemi u drugom postu koristi SCR i jednom kad se ukljuci ostaje ukljucen, traziodpajanje s izvora radi ponovnog resetiranja.
Clap switchevi koriste jedno pojacalo i bistabil za promjenu stanja izlaza, relej je samo pojacalo i postoje mnogo efikasnija rijesenja.
Ako koristis bateriju nema smisla koristiti relej, dosta je jedan reelativno mali bjt/mosfet na izlazu.
Ako trebamo upravljati mreznim naponom i potrosnja je bitna koristi se opto-triac i jedan 'obicni' triac kao solid state relej.
Dioda optotriaca treba samo neznatnu struju iz baterije (neznam ima li uopce smisla koristiti bateriju uz prisustvo mreze).
Sklop na shemi u drugom postu koristi SCR i jednom kad se ukljuci ostaje ukljucen, traziodpajanje s izvora radi ponovnog resetiranja.