Strujni izvor 0-50A

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

Post Reply
Kizo
Pravo uznapredovao :)

Re: Strujni izvor 0-50A

Post by Kizo »

Koliki ti je onaj napon adch, a koliki baš na samom pinu podnožja gdje se vodi taj signal (neznam sad napamet koji)? Jesu li ti ispravni naponi napajanja za MC?
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Nemam vise nigdje napone osim na mcu 5V na tri pina i to je to... znaci svi naponi su normalni...

adch - 0V, pinovi za tipkala 0V... sve uredu...
Capo Di Tutti Capi
abc

Post by abc »

_Maniac_ wrote:Nemam vise nigdje napone osim na mcu 5V na tri pina i to je to... znaci svi naponi su normalni...

adch - 0V, pinovi za tipkala 0V... sve uredu...
Prije nego budes stavljao LCD provjeri da li imas na pinovima 1 do 3 napajanje GND i kontrast na pinovima na kojima to i treba.
Kizo

Post by Kizo »

Slažem se s ABC-om. Spoji LCD, pogledaj dali se da mjenjati kontrast, ako je sve u redu, spoji MC i mislim da bi trebalo nešto ispisivati ako ti je ABC MC poslao isprogramiran?
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Pa trebao bi se mijenjati kontrast, nemam trenutno kod sebe nesto cime bi to spojio, moram potrazit od nekog starg napajanja... Al dobivam i vcc gdje trebam i gnd je ok... Isprobat cu to cim stignem, zanaci ako ne danas navecer, onda sutra ujutro...
Capo Di Tutti Capi
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

evo spojio sam sa lcd-om... kontrast mogu namjestat... Kad nije mikrokontroler stavljen, onda mi pokazuje samo 6-7 "kockica", znaci gdje trebaju biti brojevi, samo popunjeni svi pixeli... A kad stavim mikrokontroler, onda mi izbacuje nesto Edddd dEE deeee DEeee 0/ edd.... Nekontam sta je to, jel to ok...
Capo Di Tutti Capi
abc

Post by abc »

Nije u redu. Trebao bi ispisati tipa " PWM= " i neki broj i "ADC=" i neki broj.
Provjeri data linije sa MC na LCD da li su ok spojene.
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

sve sam provjerio, sve linije su ok spojene... nekontam zasto mi tako sta izbacuje... jel moguce da sam mozda skurio attiny onaj prvi put kad mi nije valjala plocica, jer bio sam i njega odmah spojio...
Capo Di Tutti Capi
abc

Post by abc »

Trebalo bi pitati nekog ko radi vise sa atmelima, kako si imao neki napon preko 5V na adc ulazu i to jos sa ukljucenim pojacanjem 20x, takodje pitanje koji je bio napon na napajanju a i da li je bilo nekih napona na izlaznim pinovima mikrokontrolera.

Stavicu dio koda za pogon LCD gdje su ispisani koji portovi na sta su spojeni pa provjeri jos jednom veze mikrokontroler LCD.

Kako se na LCD nesto pojavljuje mikrokontroler daje znakove zivota, ali postoji i mogucnost da je ostecen. Prvo da ustanovimo da li je 100% spojen kako treba.
abc

Post by abc »

Code: Select all

#define LCD_PORT         PORTA        /**< port for the LCD lines   */

#define LCD_DATA0_PIN    4            /**< pin for 4bit data bit 0  */

#define LCD_DATA1_PIN    5            /**< pin for 4bit data bit 1  */

#define LCD_DATA2_PIN    6            /**< pin for 4bit data bit 2  */

#define LCD_DATA3_PIN    7            /**< pin for 4bit data bit 3  */

#define LCD_RS_PORT      LCD_PORT     /**< port for RS line         */

#define LCD_RS_PIN       0            /**< pin  for RS line         */

#define LCD_RW_PORT      LCD_PORT     /**< port for RW line         */

#define LCD_RW_PIN       1            /**< pin  for RW line         */

#define LCD_E_PORT       LCD_PORT     /**< port for Enable line     */

#define LCD_E_PIN        2            /**< pin  for Enable line     */
Evo tu ti je za ponovnu provjeru, otvori datasheet pogledaj koji su pinovi PORTA 4,5,6,7 (PA4 do PA7) oni treba da su konektovani PA4 na D4 LCD-a , PA5 na D5 LCD-a itd.

Onda RS,RW,E su na PORTA 0,1,2 (PA0 do PA3) znaci RS na PA0, RW na PA1, E na PA2.
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Evo kako je spojeno... to mislim da je ok...

http://img695.imageshack.us/img695/9422/pcbg.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://img101.imageshack.us/img101/7508/lcd.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Capo Di Tutti Capi
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

evo ja malo gledao sta bi moglo biti problem... i dosao do zakljucka da je opet nesto na onoj plocici otislo... ali to se tek pokaze kad spojim sa LCD-om, jer onda kao imam potrosaca i cujem na napajanju da se osjetno uspori ventilator...

E sad... stavio sam ono za mjerit diode, vodove, u biti ono pipkanje na voltmetru... i dobivam izmedju gnd i vcc na plocici kojih 645 u jednoj strani i 1110 kad okrenem pipalice drugacije... pa to mi nije jasno, jer kontam da treba biti beskonacno... pa po tome pretpostavljam da je nesto riknilo, vjerojatno elektrolit, al nisam siguran, pa prije nego pocnem ista mijenjati, cupati van, trebam savjet :)...
Capo Di Tutti Capi
abc

Post by abc »

Nista sa tim neces utvrditi dok imas poluvodice i elektrolite a i ledicu spojenu, to je bilo samo da utvrdimo kratke spojeve na PCB zbog lose izrade. Izmjeri potrosnju sklopa. Kad je bila PCB neispravna samo si spojio sa mikrokontrolerom ili si spajao i sa LCD?

Da imas osciloskop mogao bi utvrditi na mikrokontroleru da li neki izlazni pin ne radi a koji je spojen na LCD , mikrokontroler povecava stanje PWM do maximamuma i onda pada na 0 a takodje i adc mjeri i pokazuje na lcd, zato imas promjene ispisa na lcd ali necitljive, moguce da je neki izlazni pin izgorio i nemas korektan ispis na lcd. To vazi za PIC da izgori pin a ostalo radi ako se pojavio neki vanjski napon ili kratak spoj na izlaznom pinu dok je bio aktivan. Sa atmelima nisam toliko radio da bih to tvrdio.

Probaj sa multimetrom da izmjeris napone na pinovima LCD odnosno mikrokontrolera, pinove koji upravljaju LCD, dok radi na DC podrucju, pazi da ne napravis kratak spoj pipalicama, znaci ne interesuje nas napajanje ,kontras vec data linije da li je napon IZMEDJU vrjednosti 0 i 5V, sto bi znacilo da neka aktivnost postoji na tom pinu mikrokontrolera, ako je neki pin samo na 0 ili 5V ili vrlo blizu tih vrijednosti onda je vjerovatnoca da vise ne radi.
Jednu pipalicu na GND a drugu spajas na linije izmedju LCD i mikrokontrolera.
abc

Post by abc »

Zaboravio sam da kazem da skines prvi ledicu i LCD i izmjeris potrosnju mikrokontrolera ako je izmedju 1 do 2mA onda tek pokusaj da mjeris kako sam opisao u prethodnom postu.
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Ok, izmjerit cu onda potrosnju samog tog prvog dijela, bez ledice... A onda ako to bude ok, onda cu vidit to sa lcd-om... Al koliko sam dosad skontao, kad spojim taj prvi dio "za mikrokontroler" nema nikakvog usporavanja ventilatora na napajanju, nikakve potrosnje struje ili takvo sta, jedino kad dodam lcd...

Idem ja to sad sve provjerit, pa javim...
Capo Di Tutti Capi
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Jel moguce da mi je trimer otisao??? Jer evo sad isao mjeriti otpor i pokazuje mi kad je do kraja u jednoj strani 10k ohm, a kad okrenem u drugu stranu do kraja, pokaze mi kojih 5.2k ohm... a znam da mora biti svakako 10k ohm, jer mjerim na krajnje dvije nozice...
Capo Di Tutti Capi
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

evo sad mi pise na lcd-u nesto:

QWJ=00000000240 (ovaj broj 240 se povecava od 100-980 i onda opet ide od 100)

Prebaci tu i tamo da pise ADC PWM, al samo na sec... Kontam da mi podlozak za attiny nevalja... jer evo opet neke glupave napone dobivam na adch... Neznam, stvarno me zajebava... napravim super plocicu, lijepo polemim i opet nece...

Ak netko ima ideje sta je problem... Ja cu danas uzet sve sheme ispocetka routirat na isti nacin, bas da vidim jesam li mozda tu nesto zeznio, pa da znam 100% da mi plocice valjaju, a onda neznam vise... Nadam se da cu skontat sta nevalja...

Ak netko ista moze pametnog reci, nek kaze :)...
Capo Di Tutti Capi
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Sve provjerio, sve jos jednom routirao, kaze eagle da je sve ok... znaci da valjaju plocice... Sad vise neznam... eto ako netko ima ideje nek kaze... ja provjerio sheme, provjerio plocice, kaze da je sve ok, ali ipak kad spojim LCD cuje se na napajanju kako padne snaga, znaci LCD povuce vise struje nego sto bi trebao, bar mislim... Idem jos jedino zamijenit trimer, pa cu vidit da nije mozda u njemu problem...
Capo Di Tutti Capi
abc

Post by abc »

Provjeri shemu i pcb ali bez eagla. Uzmi shemu i napravi provjeru rucno a ne u kompu.

Ispis ti nije dobar na LCD-u, nisi napisao da li si prije ukljucivao i LCD na mikrokontroler kad si imao "kurslus".
abc

Post by abc »

Taj mikrokontroler je kod mene korektno radio i ispisivao na LCD, koristena je "standardni" kod za LCD , interni oscilator radi na 8MHz a takodje je i u softveru namjesteno da mc radi na 8MHz.

Da li imas multimetar da mozes izmjeriti potrosnju?
Post Reply