Pomoc oko transformatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Pomoc oko transformatora
Ja sam gledao sliku na kojoj piše 2X6 i 2x24V.
Može to srediti sa 7815 i njegovim "negativcom" (Shenda zna oznaku, ja sam zaboravio).
Ali onda ide do 1A, neznamo koliko mu treba, a neznam ni snagu trafo-a.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Da taj Marin nije jeki vaš stari poznanik pa nas zafrkava?
Naravno... 7915!
... iako ja to volim uraditi sa 317/337 jer imaju manji šum, bolje drže napon... jednostavno bolji!
... iako ja to volim uraditi sa 317/337 jer imaju manji šum, bolje drže napon... jednostavno bolji!
jesi pogledao sliku koju sam ti dao..nemoj mješati primar i sekundar
ti imaš jedan primar..na njega spajaš 230V i 2 sekundara po 15V..i moraš jednu po jednu žicu svakoga SEKUNDARA spojiti skupa..i onda ćeš dobiti 3 žice..od kojih će ta koja je zajednička za oba sekundara biti GND
dobiti ćeš napon koji ti bob kaže..ako ti treba točno 15V možeš dodati stabilizatorima napona 7815 i 7915 (oba idu do 1A)
ti imaš jedan primar..na njega spajaš 230V i 2 sekundara po 15V..i moraš jednu po jednu žicu svakoga SEKUNDARA spojiti skupa..i onda ćeš dobiti 3 žice..od kojih će ta koja je zajednička za oba sekundara biti GND
dobiti ćeš napon koji ti bob kaže..ako ti treba točno 15V možeš dodati stabilizatorima napona 7815 i 7915 (oba idu do 1A)
Elektor; dali je običaj da se redom označava kako se motaju (znači: 7-8;11-12)?
Marin ne zafrkava samo nije toliko sposoban u elektronici kao neki samo dugo nije nista radio pa je zaboravio neke stvari pa stoga i pita ovdje za pomoc (jer 99% posto vas zna tocno kako). E sad ovako vec danima se heben oko shema i malo me glava boli od svega, obe plocice su gotove i samo trebam napajanje i sad me zbunia taj trafo a od ovog pustog citanja sam jos vise zbunjen. Sorry ljudi na pitanjima koje se vama cine glupa ali nisam siguran pa bolje pitat!
Sad tko je od vas tocno napisao i kako tocno.
Sad tko je od vas tocno napisao i kako tocno.
Pitaš se odakle 21V
Kada 15V AC priključiš na diode (graetz) moraš dobiti manji napon od 15V, uzmimo da dobijem 13V DC (što ne mora biti, to ćeš ti sam izmjeriti ili proračunati - ovisno o padu napona na diodama), tada na tih 13V spajaš kondenzatore, i sa plusa i sa minusa spajaš kondenzatore prema masi, i to onako kao na onoj slici što je @elektor postavio, sa Borine stranice. Kada si to napravio "pomnožio" si taj napon sa 1.41V = 18.3V DC. Taman dovoljno da to središ sa 7815 i sa 7915. 7815 ti je stabilizator napona za pozitivnu, a za 7915 za negativnu granu napajanja.
Reci kolika ti struja treba pa ćemo predložiti drugo rješenje za stabilizaciju napona na 15V ili ću ti nacrtati shemu sa 78xx...
Kada 15V AC priključiš na diode (graetz) moraš dobiti manji napon od 15V, uzmimo da dobijem 13V DC (što ne mora biti, to ćeš ti sam izmjeriti ili proračunati - ovisno o padu napona na diodama), tada na tih 13V spajaš kondenzatore, i sa plusa i sa minusa spajaš kondenzatore prema masi, i to onako kao na onoj slici što je @elektor postavio, sa Borine stranice. Kada si to napravio "pomnožio" si taj napon sa 1.41V = 18.3V DC. Taman dovoljno da to središ sa 7815 i sa 7915. 7815 ti je stabilizator napona za pozitivnu, a za 7915 za negativnu granu napajanja.
Reci kolika ti struja treba pa ćemo predložiti drugo rješenje za stabilizaciju napona na 15V ili ću ti nacrtati shemu sa 78xx...
http://img190.imageshack.us/img190/808/ ... supply.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
U ovom projektu pise max. 30V http://www.circuit-projects.com/audio/3 ... rcuit.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ako sam dobro razumio!?
ako sam dobro razumio!?
Prema ovoj shemi ti je sve jasno. Sada se samo postavlja još pitanje koliki kapacitet kondenzatora staviti. To ponovno ovisi o struji, računaj 2200uF (standardna vrijednost) po 1A po grani napajanja.
Ne može nikako ići 32V zbog napajanja TL072, to mu je duplo više od max. napona napajanja
MA fino cu ja sutrau chipoteku i zamjeniti za 2x12V i miran! Spajanje i izvod uzemljenja mi je sad jasan tako da hvala svima na pomoci!
Mislim da ti nikako nije rješenje zamijeniti trafo samo zbog manjeg napona, jer to nije nikava stabilizacija.
Mjenjat će ti se napon i možda će ti prouzročiti nekakve probleme u onom drugom sklopu, ako češ raditi sa 7815 i 7915 svakako moraš imati barem 3V višlji napon na ulazu, dakle 18V da bi to moglo neometano raditi.
Sve ovo vrijedi ako je struja do 1A.
Mjenjat će ti se napon i možda će ti prouzročiti nekakve probleme u onom drugom sklopu, ako češ raditi sa 7815 i 7915 svakako moraš imati barem 3V višlji napon na ulazu, dakle 18V da bi to moglo neometano raditi.
Sve ovo vrijedi ako je struja do 1A.
vjerujem da onaj sklop ne vuče više od 1A
u tom slučaju napravi ovo:
http://img715.imageshack.us/img715/8671/20523860.png
ako se stabilizatori budu grijali stavi im hladnjake
edit: tek sad vidim jedan previd..donji elektrolitski filter kond je pogrešno okrenut
u tom slučaju napravi ovo:
http://img715.imageshack.us/img715/8671/20523860.png
ako se stabilizatori budu grijali stavi im hladnjake
edit: tek sad vidim jedan previd..donji elektrolitski filter kond je pogrešno okrenut
Osim ovog elektrolitskog kondenzatora dodaj blok kondenzator, recimo 100nF/63V, na ulaz i izlaz, na pozitivnu i negativnu granu.
Da bas sam htio pitat zasto ti je taj kond okrenut al sam skuzio da is krivo nacrta. Ok onda cu ovako i napravit! Hvala jos jednom svima na pomoci!