TV GORENJE ORBITER

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
milanbp
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

TV GORENJE ORBITER

Post by milanbp »

Zdravo svima!Posto sam nov u svemu ovome a imam zelju da popravim taj moj stari tv :D , ako neko moze neka mi pomogne! Problem je sledeci: tv na svakom memorisanom kanalu ima problem kao kada nije kanal dobro nastelovan, susti u pozadini tj cuje se taj neki sustajuci zvuk koji je jaci ukoliko su na ekranu( slici na tv-u) neke svetlije boje kao na primer bela.Pored ovog zvuka cuje se i normalan ton koji ide sa slikom koji stanica emituje
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: TV GORENJE ORBITER

Post by batka »

Imas problema sa naponima t.e. starost elektrolita.Procesljaj stare,kupi nove elkose i zameni.Moze biti da trebas promeniti prilicno :lol: To ti je problem sa starijim tipovima TV aparata.Mozda trebas pogledati i varikap diode,ali ipak sve se svodi na nestabilnost napona radi promene u elektrolitima.
milanbp
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by milanbp »

proveravao sam elektrolite osciloskopom(komponent tester) neko mi je rekao da probam zamenuti kristal 5,5 mhz, e sad gde se on nalazi na ploci,nisam najbolje razumeo,valjda na Mf-u?
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Mrdni malo kaleme u MF-u.
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Taj TV nema kristal 5.5MHz pa ga tako ne mozes ni naci. Misljenja sam da je greska u lose filtriranom naponu +12V. Znaci, provjeri sve elektrolite u liniji 12V posebno oko stabilizatora 7812
Ako nemas semu mozes je skinuti odavde
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... e_K11.html" onclick="window.open(this.href);return false;

PS. Ovo sto kaze stojke369 "Mrdni malo kaleme u MF-u." ne bih ti savjetovao iz razloga sto i sam kazes da "...sam nov u svemu ovome..."
Alexa
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Ako je nesposoban da flomasterom zabelezi poziciju pa malo mrdne i nema promene onda vrati na pocetnu poziciju neka zatvori tv i nosi kod majsatora.
milanbp
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by milanbp »

taman da malo pomerim kalem, tj zakrenem u stranu malo, kad primetih da je kao pukao taj deo gde "stavis" srafciger! Mozda je samim tim i pomerena vrednost tog lc kola? Kojim da ga zamenim? Evo i slika kako to izgleda otprilike :wink:
Attachments
kalem.JPG
kalem.JPG (13.59 KiB) Viewed 3444 times
marty.markoh
Napredujem
Napredujem

Post by marty.markoh »

Mislim da taj "kalem" nema veze (osim ako ga je netko jako šarafio pa polomio ferit).Neznam zašto ljudi misle da mogu nači bolji položaj za frekv. zvuka od onog tvorničkog-jedino što može tu biti je hladan -oksidiran lem.Osim toga takav kvar se manifestira ako je oslabio kond u krugu VN tranzistora.Čuje se u zvuku krckanje i slova kod titlova su s nareckanim rubovima(a sama slika je nestabilna kada dođe svijetlija tj. bijela boja).Takav kvar sam imao ali si nisam točno zabilježio pa mislim da je to (po sjećanju) riješilo problem :D
kikici1
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by kikici1 »

Ma elektroliti su u pitanju, prije deset minuta sam stavio poklopac na isti taj televizor, sa istim simptomima, blok kond u horizontali mijenjam uvijek kad je tv stariji od pet godina, bez obzira na kvar, pa toplo preporučam
milanbp
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by milanbp »

nisam bio u mogucnosti da vam odgovorim proslih dana...otislo je "tba" kolo i nasao sam jedan elektrolit suv isto na mf kartici!njegovo podnozije skros pateniralo, sad sam zamenuo to sve i radi ok! Hvala svima na pomoci!!!
Post Reply