Programiranje u Bascomu

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

bob4
Stariji član
Stariji član

Re: Programiranje u Bascomu

Post by bob4 »

Dali sam u pravu?
Ta osnovna ploča i pločica sa procesorom može biti i u nekoj drugoj varijanti, ali da se poštivaju dodatni elementi i spojna mjesta.
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Ovo je jedna od osnovnih ploča kad smo se mi time počinjali bavit:
http://img686.imageshack.us/img686/7660/uniboard1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by InTheStillOfTheNight »

Postoje 4 kombinacije:
..............................................................................................
Procesorski moduli: MEGA88 i AT90USB162

Donje ploče: 4x4 i 8x8
...............................................................................................

Mozes kombinirati bilo koji procesorski modul sa bilo kojom plocom, sve je kompatibilno.

Ja sam digao sliku ploče 4x4 i MEGA88 procesorskog modula jer je on najbolji za ucenje AVR-a

Ova velika donja ploca 8x8 ima 8 ulaza i 8 izlaza, znaci podrzava duplo vise portova sa procesorskog modula.

AT90USB162 procesorski modul je previše kompleksan zbog USB-a i nema smisla na njemu učiti programirati AVR. Inače ta procesorski modul je za osnovne škole i srednje škole koje žele sa računala programirati u BASICU. Znači za to je razvijen program u C-u koji se upuca u taj AVR procesor i kad to spojiš na usb računala on se prijavi kao "COM" port i možeš preko bilo kojeg programskog jezika sa PC-a slati komande za palenje i gašenje releja ili upit za stanjem prekidaca... No nas ne zanima program na računalu koji nešto radi preko USB-a sa interfaceom, nego AVR mikrokontroler.
Besmisleno je napasti 90USB162 kao prvi procesor AVR-a baš zbog USB-a koji je noćna mora bio i meni dok sam to osposobio da radi...
InTheStillOfTheNight
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

A gle istina nitko tko nauci AVR nece koristiti ovu donju plocu jer je ogranicena... Kao da si bacio portove mikrokontrolera u nekakva 4 relaya ili 8 relaya i toliko ulaza... Ali fora je što možeš sam projektirati donju ploču, usmjeriti portove kamo god želiš, ubosti u to ovaj CPU modul i imaš otvoren svemir što se tiče svih mogućnosti AVR-a... Na CPU ploči je rješeno napajanje, konektor programiranja, izvučena je serijska komunikacija i konvertirana na RS232 tako da može na PC bez dodatnih crtanja shema. 5V koje ploča stabilizira također su na njenom konektoru i šalju se na donju ploču zajedno sa svim slobodnim portovima. Rješen je clock 8 000 000. Znači sve što je potrebno za rad procesora je na tom procesorskom modulu. A sad šta ćeš ti kasnije raditi sa 16 portova to je već druga strana priče...
InTheStillOfTheNight
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Znači; ako te dobro razumijem; gornja ploča (procesorska) 166,00kn, je ono što ti savjetuješ, a donja može biti ovisna o mom projektu, odnosno maksimalna za ono što mi pruža gornja ploča; odnosno nju bi svatko od nas mogao napraviti, ali poštivajuči gornje priključnice.
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Točno tako. Gornja ploča sa procesorom ti je zapavo sve što trebaš za programiranje, ali opet ne znam koliko je pametna ideja da početnici ulaze i diraju po tim spojnim linijama između periferije i samog procesora. Gornja ploča se ne može raditi u hobi verziji jer je zahtjevna i sitna. Procesor je u QFN kućištu, sastavlja se na Pick And Place mašini, komponente su 0805,0603... Znači definitivno se ne radi o hobi ploči. No ona nudi maksimum iz procesora jer ima svoje switch napajanje koje osigurava ulazni napon do 30V, 2.54 konektor za programiranje, izvučene sve portove na konektoru rastera 2mm ako se ne varam, i još na sebi ima RS232 konverter da se može raditi komunikacija sa PC-om.

No vraćam se opet na početke AVR-a. Nema smisla imati samo tu procesorsku ploču jer kao prvo 50% početnika će ušuljati neki divlji napon na port ili krivo spojiti napajanje ili ne znam već šta. Kao drugo ne da mi se objašnjavati šta je koji pin na tom spojnom konektoru i kako se čemu pristupa. To je nešto s čim se početnici definitivno ne trebaju zamarati. U tehničkoj dokumentaciji postoji točno definiran "Ulaz 1" kao PD3 ili slično... Bez donje ploče je opet procesor u zraku, a to je skoro isto kao da kupiš i mega88 u dućanu i spojiš na test boardu sve ovo što ima na procesorskoj ploči i evo nas opet kod tisuće i tisuće dummy pitanja o AVR-u. Stvar je samo uštede vremena. Kad programiraš i nešto ne radi predpostaviš da si nešto krivo napisao. A kad to sve sam spojiš na svom demo test boardu i nešto ne radi onda pojma nemaš jel do programa ili si krivo povezao to sa žicama, krivo postavio kvarc, ili spojio napajanje... ma bilijun pocetnickih dummy pitanja... I svatko ima svoj različit problem i svoje posebno dummy pitanje...
InTheStillOfTheNight
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

OK; za početak shvatio. :wink: Čekamo ostatak zainteresiranih. poz...
kikici1
Penjem se :)

Post by kikici1 »

atmega8 definitivno. Ja sam dosta več naučio i sam ali od viška glava ne boli. Čak nisam ni pobornik nekih exp ploča. Imam home made programator i protoboard 4 atmege i što čekamo :D
konya

Post by konya »

Čak nisam ni pobornik nekih exp ploča. Imam home made programator i protoboard 4 atmege i što čekamo :D
Slažem se.
Uvijek sastavljam prototip na protoboard-u,te napravio sam posebnu pločicu za RS232, napajanje (7805 stab.). Jedinice spojim sa vodičima.
Mislim da prezentirana pločica (koji izgleda vrlo kvalitetno) je namijenjena samo za uključivanje i isključivanje releja te za učenje rad sa tipkama, tj. za vrlo jednostavne programe. Ne mogu zamisliti, kako bi se sa ovim panelom spojio LCD display, LED displey I2C elemente (EEPROM memorije, senzori itd.) ili kako bi napravio jednostavno upravljanje sa brzinom motora (PWM)…
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Nema nam u blizini pobornika (projektanta ) toga ,da nastavimo priču...od sinoč
:wink: Eno dobio je dobar odgovor na proto board za pic
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Ev i mene. Pa ploca i je za pocetnike, tj totalne pocetnike. Inace kas si vec kod PWM-a to znam napamet da je OCR 8 bitnog TIMERA na IN1 konektoru jer sam radio nešto sa PWM-om s te ploče. Naravno da se na ovome ne može raditi kompleksan projekt, ali ako spojiš samo CPU board, tj ovu gornju ploču imaš sve portove na konektoru i tu već možeš što hoćeš.

Koja su očekivanja onih koji bi učili? I koje je znanje onih koji bi učili? I što bi učili? Programirati ili PROGRAMIRATI?
InTheStillOfTheNight
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Ovo si dobro pitao:

Koja su očekivanja onih koji bi učili? I koje je znanje onih koji bi učili? I što bi učili? Programirati ili PROGRAMIRATI?

Ali ima još pitanja:
Dali treba naučiti samo upaliti ledicu; možda treba upaliti bojler; možda treba ugasiti javnu rasvjetu??
Ali ima još pitanja....
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Velika je razlika između programiranja i PROGRAMIRANJA.

Ja ću sigurno drugačije blinkati sa običnom LED-icom nego većina koji pišu po forumu. Zato jer PROGRAMIRAM a ne programiram.

Postoji jedno sveto pravilo u mikrokontrolerima, a ono glasi odprilike ovako:

"PROCESOR NIKADA NE ČEKA!!!!!!!!!"

znači li to da je svaki napisan program sa nekim Delay, ili WAIT , ili bilo sto zapravo loš program????

Da, loš je i to više nije programiranje. Početnici sigurno moraju početi na taj loš način programiranja jer je bliži razmišljanju, ali ako ćemo se baviti PROGRAMIRANJEM definitivno moramo zaboraviti na sve goto i delay naredbe. Ponovno se postavlja pitanje želi li netko učiti blinkati LED-icom ili programirati.
InTheStillOfTheNight
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Ja ipak mislim da svaki početnik što prije želi upaliti ledicu; a ti ga nauči na svoj način, ako misliš da će to puno značiti za njegovo poimanje rada sklopa.
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

bob4 wrote:Ja ipak mislim da svaki početnik što prije želi upaliti ledicu; a ti ga nauči na svoj način, ako misliš da će to puno značiti za njegovo poimanje rada sklopa.
Pa da učim početnika vjerojatno bih mu rekao ovo:

Upali;Čekaj;Ugasi,Čekaj....

Stvar je u tome što nije isto učiti nekoga tko nešto zna i nekoga tko ništa ne zna... Mislim to je bure bez dna.... Uostalom tko uopće komentira ovu temu osim nas par koji već imaju neka osnovna iskustva...
InTheStillOfTheNight
kikici1

Post by kikici1 »

nažalost tako je. Ja izgleda najviše čekam da se tema rasplamsa, ali osim nekoliko istih imena niko se ne interesira, a mi koji smo se javili smo prošli prvo blinkanje ledica.
Cipi-Cips
Pravo uznapredovao :)

Post by Cipi-Cips »

ja san željan PROGRAMIRANJA
Sutko
Napredujem
Napredujem

Post by Sutko »

Podrzavam prijedlog da se napise tutorial za programiranje.Cipi-cips samo naprijed otvori novu temu i pocni ako si voljan. :D
yt1nvs

Post by yt1nvs »

Cekamo start,samo napred! Ja vec duzi niz godina radim u basicu pic mcu ali zasto da to ne bude i atmel.
CEKAMO!!!
padova
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by padova »

Jedno početničko pitanje, problem je u sledećem, imam u programu jednu varijablu koja je definisana kao Integer, i moguće je povećavati je i smanjivati u određenim granicam koje su određene programom. To izgleda da radi na simulatoru, BASCOM-AVR IDE.
Ta Integer varijabla se komandom SHIFTOUT šalje na jedan pinC. Čip je Atmega 32,ali mislim da može
i atmega8, to ću proveriti kasnije.
Pošto je taj broj koji se pojavljuje na portuC, na jednom od pinova, broj od 16 bita. I program u simulaciji taj broj drži u dva registra. Pitanje je i glavni problem , kako taj broj prikazati na displeju,i to
na 7segment LED displejima, četvorocifreni je broj i treba da budu četiri displeja u multipleksu.

Dajte malo pomoći oko ovoga, nisu mi jasni principi koji treba da se primene,

hvala
Post Reply