pomoc za neku sklopku

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
majki_90

pomoc za neku sklopku

Post by majki_90 »

evo ovako treba mi neka sklopka na izvoru vode koja bi automatski ukljucivala i iskljucivala trofazni motor ako neko zna nek pomaze neznam ni kako se zove ta sklopka znam da je prije davno bila neka sklopka ali je pregorila i dosad se motor ukljucivao rucno
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: pomoc za neku sklopku

Post by puknuti »

Ja znam slučaj gdje je živina sklopka u kobinaciji s plovkom i koluturama već skoro 40 godina i radi savršeno, gotovo bez održavanja .
Danas bi to umjesto živine (ako je nedostiupna ta živina ) ugradio Induktivni bezkontaktni prekidač ,jasno uz podršku koju on treba .
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

nije nikakav problem odraditi senzor koj ce ukljucivat relej kad je određena kolicina vode...
stavis plasicnu cijev sa rupama, u cijev stavis komadic pluta na kojem je magnet.
na vanjsku stran stavis onu magnetsku ampulicu u kojoj se spoje kontakti kad priblizis magnet...
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by puknuti »

mataya wrote:nije nikakav problem odraditi senzor koj ce ukljucivat relej kad je određena kolicina vode...
stavis plasicnu cijev sa rupama, u cijev stavis komadic pluta na kojem je magnet.
na vanjsku stran stavis onu magnetsku ampulicu u kojoj se spoje kontakti kad priblizis magnet...
to je ON , a OFF ?
A zašto moraju biti rupe? - da magnet vidi senzor?
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

rupe moraju biti da voda moze uci u cijev i podici pluto sa magnetom
kad se manet poravna sa tim senzorom zatvori kontakte...
kako se taj "senzor" zove poima nemam ali imam jos jedno 20komada negde u nekoj kutijici :roll:
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by puknuti »

mataya wrote:rupe moraju biti da voda moze uci u cijev i podici pluto sa magnetom
kad se manet poravna sa tim senzorom zatvori kontakte...
kako se taj "senzor" zove poima nemam ali imam jos jedno 20komada negde u nekoj kutijici :roll:
zove se rid relej ..ali on treba upaliti pa kad se voda ispumpa ugasiti pumpu , kontaš?
Nije to ko vu Varaždinu , zemeš kantu u zagrabiš vodu z Drave

evo ideje
http://www.elb-bensheim.de/documents/Da ... qfs-1_.pdf
Shenda

Post by Shenda »

Izmišljate toplu vodu (na izvoru hladne) :!: :lol:

Ovo je rješenje -> http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... M1830.html" onclick="window.open(this.href);return false; :wink:
Post Reply