lighting ballasts
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
lighting ballasts
prije svega pozdrav narode, ja sam novi ovdje pa neznam kako sve ide te se nadam da ce te mi moci pomoci. meni bi trebale neke sheme za izradu lighting ballast-a za 250 w sodiumske zarulje( high intensity discharge lamp). ako netko ima molim vas za pomoc. hvala
-
- Pravo uznapredovao :)
bok
tu shemu sigurno neces dobiti jer je nitko nema, a nema je ni na netu. Razlog je jako uska primjena, naime navedena svjetiljka se koristi iskljucivo u industriji. Ugradili smo na stotine svjetiljki, zivinih, metal-halogenih i natrijevih i u nijednoj se nije nalazila elektronska prigusnica, razlog je prevelika cijena, oko 130Eura za navedeni tip, naspram klasicne koja kosta oko 15 Eura zajedno sa propaljivacem.
Pozdrav
tu shemu sigurno neces dobiti jer je nitko nema, a nema je ni na netu. Razlog je jako uska primjena, naime navedena svjetiljka se koristi iskljucivo u industriji. Ugradili smo na stotine svjetiljki, zivinih, metal-halogenih i natrijevih i u nijednoj se nije nalazila elektronska prigusnica, razlog je prevelika cijena, oko 130Eura za navedeni tip, naspram klasicne koja kosta oko 15 Eura zajedno sa propaljivacem.
Pozdrav
-
zivine zarulje netrebaju propaljivac, za razliku od metal-halogenih i visokotlacnih natrijevih koje bez propaljivaca nemogu prosvjetlit jer su punjene plinom i za izboj je potreban impuls visokog napona, kod zivinih je u unutarnjoj epruveti kapljica zive koju kratki spoj preko prigusnice upari i onda dodje do izboja
-
Do You Feel Lucky?
nema sanse,ni najmanje, na mjenjao sam se i jednih i drugih,starteri se mogu koristit samo za na njima navedene snage i tipove zarulja(kod klasicnih neonki starter na kojem pise 4-80W nemoze upaliti cijev od 18W, nego je potrebno staviti starter od 4-22W) , propaljivaci su nesto sasvim drugo, to je starter i mala prigusnica upakirano u kuciste koje lici na kondenzator i ima tri pola ,N, L iz prigusnice i D koji ide na zarulju. Izlazni napon je 5kV! evo i slike propaljivaca 70-150W i desno startera 80W
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... IM1600.jpg
nema sanse,ni najmanje, na mjenjao sam se i jednih i drugih,starteri se mogu koristit samo za na njima navedene snage i tipove zarulja(kod klasicnih neonki starter na kojem pise 4-80W nemoze upaliti cijev od 18W, nego je potrebno staviti starter od 4-22W) , propaljivaci su nesto sasvim drugo, to je starter i mala prigusnica upakirano u kuciste koje lici na kondenzator i ima tri pola ,N, L iz prigusnice i D koji ide na zarulju. Izlazni napon je 5kV! evo i slike propaljivaca 70-150W i desno startera 80W
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... IM1600.jpg
-
ako imas stari trafo 250W, lak zice i volje za vitlanje, vremena za razdvojit sve listice transformatorskog lima i ponovno ih slozit natrag drugacijim sistemom(potrebno je napravit rastresno polje), mozes sam napravit prigusnicu ili kupit gotovu za cca 100kn. Za propaljivac ti je potrebna VN zica mala jezgra i jos par stvari ili kupit gotovu za 40kn, trebas i grlo E-40.
Daj mi reci cemu ti koristi ta natrijeva zarulja ?
Daj mi reci cemu ti koristi ta natrijeva zarulja ?