Zaštita ispravljača s relejem
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Zaštita ispravljača s relejem
Dobro citas
S time da Q16 (to bi trebao biti onaj na CS i CL pinovima) ne rusi odmah upravljanje vec kako struja raste tako odvlaci upravljacku struju sa baze izlaznog tranzistora i regulira maksimalnu struju na izlazu ispravljaca.
Da bi struja bila ogranicena, pad napona na R5 mora biti cca 0,7V, a to znaci da ce u slucaju kratkog spoja struja kroz R5 biti 2A, napon na emiteru izlaznog tranzistora (prije R5) 0,7V, a napon na izlazu regulatora (poslije R5) 0V. Teoretski naravno; praksa je mrvicu drukcija. To je ujedno i situacija kada je izlazni tranzistor najvise opterecen jer je na njemu tada najveci pad napona i uz maksimalnu struju dovodi do najvece moguce disipacije. Idealna situacija za testiranje hladnjaka
S time da Q16 (to bi trebao biti onaj na CS i CL pinovima) ne rusi odmah upravljanje vec kako struja raste tako odvlaci upravljacku struju sa baze izlaznog tranzistora i regulira maksimalnu struju na izlazu ispravljaca.
Da bi struja bila ogranicena, pad napona na R5 mora biti cca 0,7V, a to znaci da ce u slucaju kratkog spoja struja kroz R5 biti 2A, napon na emiteru izlaznog tranzistora (prije R5) 0,7V, a napon na izlazu regulatora (poslije R5) 0V. Teoretski naravno; praksa je mrvicu drukcija. To je ujedno i situacija kada je izlazni tranzistor najvise opterecen jer je na njemu tada najveci pad napona i uz maksimalnu struju dovodi do najvece moguce disipacije. Idealna situacija za testiranje hladnjaka
Evo jednostavniji ispravljač u EWB ; Ovdje pokazuje da ipak teče struja iz izvora
http://img202.imageshack.us/img202/4126/is1.png" onclick="window.open(this.href);return false;
http://img202.imageshack.us/img202/4126/is1.png" onclick="window.open(this.href);return false;
Napravi ti to kako si zamislioIUR wrote:evo bolje slike, gdje je nacrtan cijeli ispravljač i ono kaj sam ja zamislil...
Do sad si davio kako da to uradiš... a poslije češ zašto ne radi...
Btw. šta nema Atmel neki mikro koji bi mogao isprogramirati kao prekostrujnu zaštitu
I šta je čudno što Gretz za 1A pusti dim ako mu nabiješ 100% veču struju? ... i sad zato što si skurio jedan Gretz daviš nas na forumu sa nekom prekostrujnom zaštitom, koja uopće nije potrebna... I zašto misliš da bi se to desilo pravilno dimenzioniranom Gretzu?
Ako se nastaviš baviti elektronikom, sa tom količinom znanja, biće puuuno skurenih elemenata... nayebali smo...
I kako si ti završio tu tvoju školu, kad ni osnovne stvari nisi naučio...
koje yebene stvari ? (i nemojte samo moj post brisati ako i @shenda psuje)nayebali smo...
ajmo pustiti prepucavanje....
imam praktično pitanje o trafu i da ne otvaram novu temu, pitam tu.
naime imam dva trafa:
jedan ima 15V 2A (x2 sekundara), a drugi oko 2A 30V
jel praktično bolje uzeti prvi ili drugi?
u teoriji, drugi ima oko 60VA (W), a a prvi ako spojim u seriju sekundare ima 2A, 30V i 60-tak VA (W), ali ima i centralni izvod s kojim se može izvesti simetrično napajanje
za drugi neznam točnu struju, znam samo promjer žice, a iznosi i kod prvog isto, pa po čistoj logici bi to bilo 2A....
imam praktično pitanje o trafu i da ne otvaram novu temu, pitam tu.
naime imam dva trafa:
jedan ima 15V 2A (x2 sekundara), a drugi oko 2A 30V
jel praktično bolje uzeti prvi ili drugi?
u teoriji, drugi ima oko 60VA (W), a a prvi ako spojim u seriju sekundare ima 2A, 30V i 60-tak VA (W), ali ima i centralni izvod s kojim se može izvesti simetrično napajanje
za drugi neznam točnu struju, znam samo promjer žice, a iznosi i kod prvog isto, pa po čistoj logici bi to bilo 2A....
Ak se ja dobro sečam, onda je bitnija Dimenzija jezgre.. Bar kaj se snage transformatora dotikavle.... a sad ... Neko mi je rekel ( aha, onaj lik na http://www.sper.hr" onclick="window.open(this.href);return false; ) da je 5A po kvadratu prihvatljivo... tak mi je rekel za elektromaghet... No neznam kaj bi mislil... neznam kak je to sad za Transformator...
A kaj se Regulacije struje tiče., sama ona je dovoljna .. netreba nekaj dodatno jer eto samo se regulira... a gruntam si , Jel bi bilo dobro složiti tu prekostrujnu zaštitu za elektro-magnet... Ali bum oto proveril.. jer Teško je tolko žice namotati da on more podnesti... a da se ne skuri... budimo realni!!!
Ako radis onaj ispravljac 1,5-30V / 2A onda je bolje uzet taj drugi trafo koji ima jedan sekundarni namotaj, a ovaj sa dva namotaja ostavi za neki drugi projekt ili kao sto si rekao, napravi napajanje sa simetricnim izlazima....npr. +12V i -12V i/ili +5V i -5V.
da... ali i s ovim 1.5-30 bi se dalo izvesti simetrično napajanje ako imam centralnu točku...
ali isto za instrument trebam 12V, kojih imam na prvom (to je ručno namotano)
kaj je bolje u praksi imati jedan namotaj ili 2 serijski spojena ili je apsolutno svejedno, ako npr radim 0-30V?
jer ja bi stavil drugi trafo, ali na kutiji sam već rupe zbušil za prvi i na prednjici za 3 buksne... ali ako je bolje drugi onda se to da prilagoditi...
ali isto za instrument trebam 12V, kojih imam na prvom (to je ručno namotano)
kaj je bolje u praksi imati jedan namotaj ili 2 serijski spojena ili je apsolutno svejedno, ako npr radim 0-30V?
jer ja bi stavil drugi trafo, ali na kutiji sam već rupe zbušil za prvi i na prednjici za 3 buksne... ali ako je bolje drugi onda se to da prilagoditi...
A kako tocno ti mislis izvest simetricno napajanje 1,5-30V, ako imas trafo sa namotajima za 2x15V?
Za to ti treba trafo sa 2x30V namotajima (ok, 2x24V).
Razlike izmedu 1 namotaja i 2 serijski spojena bas i nema, osim ako krivo spojis namotaje u seriju pa se trafo pregrije
Kolika struja ti treba sa tih 12V?
Ako je nesto do 1A onda sa 7812 regulatorom izvuces tih 12V za sta god ti treba.
Za to ti treba trafo sa 2x30V namotajima (ok, 2x24V).
Razlike izmedu 1 namotaja i 2 serijski spojena bas i nema, osim ako krivo spojis namotaje u seriju pa se trafo pregrije
Kolika struja ti treba sa tih 12V?
Ako je nesto do 1A onda sa 7812 regulatorom izvuces tih 12V za sta god ti treba.
arcom wrote:A kako tocno ti mislis izvest simetricno napajanje 1,5-30V, ako imas trafo sa namotajima za 2x15V?
Pa može se dobiti simetrično napajanje 2 x 1,5 - 30V iz 2 x 15V trafoa
Btw. ja ne psujem... samo "sočno" opisujem stanje stvari...
Mozda sam spor danas pa ne kuzim; prosvijetli me
Dakle, trafo 2x 15V i zelim dobiti izlaze +1,5 do +30V i -1,5 do -30V. Ne moras crtat shemu, moze samo i objasnjenje.
S time da nema "varanja" sa boost converterima
Dakle, trafo 2x 15V i zelim dobiti izlaze +1,5 do +30V i -1,5 do -30V. Ne moras crtat shemu, moze samo i objasnjenje.
S time da nema "varanja" sa boost converterima
jednostavno, imaš centalni izvod (CT), i sad ako spojiš voltmetar između Ct buksne i - busksne dobiš -15V (max)Shenda wrote: Pa može se dobiti simetrično napajanje 2 x 1,5 - 30V iz 2 x 15V trafoa
ako spojiš između CT buksne i + buksne dobiš +15V max, a ako spojiš između + i - buksne dobiš +30V
mislim da nigde nisam napisal +-30V
ovo 1.5-30, to ne znači da je to minus 30V, nego da regulator daje napon OD 1,5V DO 30VIUR wrote:da... ali i s ovim 1.5-30 bi se dalo izvesti simetrično napajanje ako imam centralnu točku..
Ne-ne dečki...
Simetrično od -30 do -1,5 i od +1,5 do +30...
... jednostavno rješenje sa dvije diode i dva konda, po grani ispravljača... jasnije?
Rekao sam da nema varanja sa boost converterima, ali sam zaboravio napisat i varanje sa voltage doublerom
Znaci ipak nisam poludio u zadnje vrijeme. To je OK.
Moje pitanje se odnosilo na originalnu shemu gdje se koristi jedan gratez i LM723 kao regulator. Za postic simetricno napajanje sa takvim sklopom mu treba trafo koji ima 2x30V sekundare. To je bila moja poanta.
Ako cemo bas u krajnost onda se i iz jednog sekundara npr. 15V da izvuc simetricno napajanje 0-30V
No dobro, vidim da IUR kaze da nigdje nije napisao da mu treba +/-30V, a hoce simetricno napajanje...
Znaci ipak nisam poludio u zadnje vrijeme. To je OK.
Moje pitanje se odnosilo na originalnu shemu gdje se koristi jedan gratez i LM723 kao regulator. Za postic simetricno napajanje sa takvim sklopom mu treba trafo koji ima 2x30V sekundare. To je bila moja poanta.
Ako cemo bas u krajnost onda se i iz jednog sekundara npr. 15V da izvuc simetricno napajanje 0-30V
No dobro, vidim da IUR kaze da nigdje nije napisao da mu treba +/-30V, a hoce simetricno napajanje...
ili tak, ali nisam na to mislil
Ako ti kažeš...arcom wrote:Znaci ipak nisam poludio u zadnje vrijeme. To je OK.
arcom wrote:
pa simetrično napajanje nemora biti do +/- 30V
Ma da, OK, ali kako je cijela prica krenula od tog 1,5-30V ispravljaca onda kada si rekao da se moze izvuc simetricno napajanje sam, valjda logicno, zakljucio da ti treba simetricno za 1,5-30V. No dobro, nebitno...
Ako ti treba simetricno napajanje uzmi trafo sa dva sekundara.
Ako ti ne treba simetricno napajanje uzmi trafo sa jednim sekundarom, a ovaj sa 2 ostavi za nesto drugo.
Ako ti treba simetricno napajanje uzmi trafo sa dva sekundara.
Ako ti ne treba simetricno napajanje uzmi trafo sa jednim sekundarom, a ovaj sa 2 ostavi za nesto drugo.