Muci me Jamo wufer

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
kizo 1910

Muci me Jamo wufer

Post by kizo 1910 »

ovak imam doma neki jadni Jamov wufer E3 SUB
mislim da je to neka najadnija verzija suba u svoje vrijeme kad je izašao

ono što me muci je kvaliteta zvuka, to još i prozvacem, ali kad ga malo pojacam zvuk se totalno izoblici, zvucnik pocne kako bi rekao "prditi" i patiti se, membrana zvucnika pocne samo izbijati i totalno deformirati zvuk, a do tad radi ajmo reci ok, ali cim predjem tu jednu tocku sa potenciometrom ovaj poludi

nije stvar u samom zvucniku jer sam mjenjao sami driver i pokušavao sam pojacalo na drugim kutijama i ista stvar se desava

e onda sam malo išao prouciti samo pojacalo
pojacalo je u darlingtonovom spoju i koristi tranzistore BDW 42 i 47 sto bi trebalo davati snagu od svojih osamdesetak vata

tranzistori su ok, malo sam se igrao i išao prčkati, pa sam ugurao i jace BDW 83C i 84C, i pojacalo opet istu stvar radi

znaci ima tko kakvu ideju kako malo to unaprijediti da ovaj ne poludi u jednom trenutku, dali je mozda stvar u napajanju da nemoze to pojacalo pratiti(ne piše nigdje koliko je jak trafo), mislim nisam toliko strucan da bi znao kako i sta da ucinim ako se uopce sta da napraviti?

nazalost nemam nikakvu elektricnu šemu, mogu ga jedino uslikati ak ce sta pomoci
mislim znam kako jako moze tjerati pojacalo od svojih 80 wata tak da me ovo lagano bedira i iritira
arcom
Pravo uznapredovao :)

Re: Muci me Jamo wufer

Post by arcom »

Kako si dosao do tih 80W?
Pise na subwooferu ili si to izvukao podatak iz datasheeta od tranzistora?

Po specifikacijama ima 70W, s time da je to "muzicka" snaga.
Snaga pojacala se vjerojatno vrti oko 30W RMS.
Pojacalo je jednostavno preslabo za taj subwoofer, odnosno najvjerojatnije je problem u preslabom transformatoru koji ne moze isporuciti dovoljno struje pri vecim opterecenjima i onda mu padne napon i onda pojacalo lagano podivlja i tako dalje...
kizo 1910

Post by kizo 1910 »

je u pravu si sto se snage tice
to sam izvukao sa tranzistora, trebao sam staviti veliki upitnik kraj te snage :)

ali opet imam doma pojacalo 30w sinusa na pa kad s njim potjeram taj driver moze ga stvarno puno jace potjerati, dobro vjerujem da je ovo Jamovo lošije i slabije

a ovo sto kazeš za napajanje to sam i mislio, jel bi pomogli jaci kondenzatori na napajanju

a jesu inžinjeri savršeno uskladili zvucnik i pojacalo i onda ti to prodaju pod finalni proizvod :azdaja:
arcom

Post by arcom »

Pomogao bi jaci trafo :)

Vjerojatno je prva verzija bila taman kako treba i onda se negdje putem od inzinjerskog ureda i proizvodnje upleo sektor za financije i rekao "ajmo mi radije stavit slabiji trafo; prosjecan korisnik nece skuzit nista, a mi cemo ustedit ogromnu lovu". I dobijes E3SUB (i veliku vecinu danasnjih aktivnih subova i pojacala) :D

Primjera radi, imam doma Technics pojacalo koje daje 2x40W RMS, a ima trafo od 380W - taj sigurno nece tako lako ostat bez "daha".
kizo 1910

Post by kizo 1910 »

ma takav je zivot stede na svakoj zičici

moram raskopati, imam dva neka stara pojacala skurena, pa vidjeti kakvi su trafoi unutra, mozda ce se dati sta napraviti

hvala na pomoci
Post Reply