Foto-postupak

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

FTN

Foto-postupak

Post by FTN »

Pročitao sam članak o foto-postupku u kojem se spominje upotreba živine žarulje (konkretno, Philipsove HPR125). Budući da taj postupak traži osvjetljenje pločice UV svjetlom, zanima me kako u tu svrhu upotrijebiti tu vrstu žarulje obzirom da je balon presvučen slojem za zaštitu od UV zračenja. Inače, radim taj postupak običnom žaruljom i Ok je, ali pre dugo traje (jedno osvjetljavanje žaruljom od 150 W i po 30 minuta). Help, anyone?
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Zato se taj vanjski balon razbije i ostane onaj samo unutrasnji.

Najbolje ti je da uzmes UV neonku za provjeru novcanica, radi odlicno, i osvjetljavanje traje od 5-9 minuta na udaljenosti od oko 15cm.
vedran5
Penjem se :)

Post by vedran5 »

evo jednog krajnje jednostavnog, najbržeg i najlakšeg naćina da izredite pločicu:
1. uzmete pločicu i počistite je sa spužvicom za bakar(to možete kupit u bilo kojem dućanu gdje drže Cu cjevi tj. u željeznariji)
2. isprintate vodove na providnu(grafoskopsku) foliju
3.isprintane vodove stavljate na pločicu tako da otisnuti sloj stavite na pločocu
3.uzmite komad A4 papira i presavinite ga na pola i stavite preko folije
4.peglu zagrijte na maximalno i pritisnite na foliju i papir(pločica,folija,papir)
5. tako držite oko 2 minute (možda manje ili više) treba svako malo pogledati kako su preslikani. To vidite da tamo gdje su vodovi tamniji je preslikano. pazite da ne držite predugo da se vodovi ne "razliju"
6. kada su vodovi preslikani ubacite pločicu i foliju(folija se najvjerojatnije zaljepila za pločicu) u hladnu vodu i ostavite da se ohladi
7. nakon toga polako sknite foliju
8. tako preslikane vodove bacite u kiselini za nagrizanje
9.kada je pločoca nagrizena preostaje vam samo da vodove opet postružete sa spužvicom za bakar i to je to!!

krajnje jednostavan postupak. Ja sam s ovim postupkom napravio hrpu pločica koje se mogu mjeriti sa kvalitetom foto-postupka.
Malo experimentirajte, malo prakse i pločice će izgledati savršeno :!: :!:

jedina stvar je to što morate imati laserski printer!!
DRUG STARI
Pravo uznapredovao :)

Re: Foto-postupak

Post by DRUG STARI »

FTN wrote:Pročitao sam članak o foto-postupku u kojem se spominje upotreba živine žarulje (konkretno, Philipsove HPR125). Budući da taj postupak traži osvjetljenje pločice UV svjetlom, zanima me kako u tu svrhu upotrijebiti tu vrstu žarulje obzirom da je balon presvučen slojem za zaštitu od UV zračenja. Inače, radim taj postupak običnom žaruljom i Ok je, ali pre dugo traje (jedno osvjetljavanje žaruljom od 150 W i po 30 minuta). Help, anyone?
ako si vec nabavio zivinu zarulju 125W postupak je sljedeci;
uzmi cekic i osjecajno razbi vanjsko staklo zarulje, mozes najprije zarulju staviti u neku krpu ili vrecicu jer je vakumirana i kod razbijanja zna neugodno prasnut, provjeri da nisi razbio unutarnju epruvetu i ocisti preostale krhotine stakla
ako nisi morat ces kupit i prigusnicu 125W, po mogucnosti nezalivenu, jer je jeftinija oko 30kn od zalivene i kosta od 45-70kn ovisi di ju kupujes
naravno trebas i grlo E-27, nula iz uticnice ide direktno na grlo, a faza iz uticnice na jedan pol prigusnice (bilo koji), drugi pol prigusnice ide na drugi pol grla
ako si kojim slucajem spajao zivinu zarulju na 220V bez prigusnice, mozes je slobodno bacit u smece
zivine zarulje 160W koje imaju ugradjenu prigusnicu, nesmiju se razbijat

**mjere opreza** metalni dijelovi zarulje ce biti pod naponom oko 100VAC i stoga su OPASNI PO ZIVOT, zarulja ce isijavati UV-A,B i C zrake , posljednja je stetna za kozu, a narocito za oci i dugotrajno izlaganje moze vam ostetiti vid, a nakon kraceg izlaganja mozete osjetiti peckanje u ocima
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

@VEDRAN5 a da nece slucajno folija da zezne stampac (laserski)prilikom stampanja :?: :?: :shock:
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Zato moras kupiti termo-foliju, koja je namjenjena laserskim stampacima.
FTN

Post by FTN »

Hvala na informacijama, posebno tebi, DRUŽE STARI. Pitam se nebi li bilo bolje stakleni balon umjesto čekićem lagano probušiti 1 mm svrdlom (opet kroz vrećicu) pa je onda staklarskim nožem lagano podrezati s donje strane (kontra od navoja), 2-3 cm, tako da veći dio zaštitnog sloja na balonu ostane i usmjeri UV zračenje isključivo na pločicu. ????
Još me nešto zanima-zašto 160W sijalici s već ugrađenom prigušnicom ne smiješ razbiti staklo?
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Zato moras kupiti termo-foliju, koja je namjenjena laserskim stampacima.
@trax ja sam danas kupio foliju za grafoskop e sad to je valjda termofolija neznam da li smem da je stavim u stampac(laserski) :shock: Da imam laserski stampac pa i ajde ali nemam imam deskjet stampac ali cu da odstampam kod drugara pa da decku nesjebem stampac onda nista nisam uradio :shock:
vedran5

Post by vedran5 »

uglavnom sve grafoskopske folije su termo-folije!!
bez brige štampajte na te folije laserskim štampaćem!!
žena u knjižari mi je rekla da bi sve te folije morale biti termo zato što proizvođaći to namjenjuju kopirnim strojevima!!
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Ajde probacu danas ili sutra :lol:
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Najbolje ti je da odes u kopirnicu pa neka oni uniste sebi stampac ako ta folija ne odgovara :D Ako ipak uspije, znaci da mozes stampati, hehe.
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Ostampao sam i super je ispalo sad cu probati da prenesem na plocicu :wink:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Uspeo sam i preneti na plocicu ali izgleda mojom greskom po ivicama neki vodovi nisu hteli lepo da se preslikaju.izgleda nisam lepo odmasnio plocicu ili je zbog toga sto sam knap do ivice plocice isao sa vodovima trebao sam izgleda pustiti barem po 5mm vise sa svake strane ali u svakom slucaju za prvi put sam bas zadovoljan :wink: :D
vedran5

Post by vedran5 »

treba malo prakse!!
bolje nemoj ici na knap do ivice jer onda ne ispada dobro zato sto pegla tu zagrije najvise pa se pocne malo razljevati... ostavi otprilike malo mjesta ipak sa svake strane pa ce biti bolje!! :lol: :lol:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Ok za drugi put znam :lol: ucimo se na greskama jel tako :D Odusevio sam se kako je plocica lepo ispala radio sam ALL PIC PROGRAMATOR sa sajta i lepo su ispali i tanki vodovi :wink: Najbrzi i najeftiniji nacin izrade plocice malo treba prakse sto se tice drzanja pegle i jos neke sitnice ali dobro :D PREPORUCUJEM SVIMA DA PROBAJU ja sam iaskreno odusevljen :wink: :D :D
vedran5

Post by vedran5 »

:D :D :D :D :D :D
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

@VEDRAN5 zanima me da li peglom utrljavas plocicu ili je samo pritisnes na plocicu i nepomeras je :?: i da li prilikom stampanja na foliju pojacas boju da vise nanese na foliju(deblji sloj) :?:
zer0

Post by zer0 »

stojke369 wrote:... PREPORUCUJEM SVIMA DA PROBAJU ja sam iaskreno odusevljen :wink: :D :D
Ja sam probao pre 10 godina i probao sam danas :? . Možda to i može da uspe ali ja nisam zadovoljan rezultatom. Jednom foto, uvek foto. Možda nismo svi načinjeni da baratamo peglom :twisted: :!:
vedran5

Post by vedran5 »

evo ovako: kada printam onda u opcijama stavin na best qualiti i sve sta se moze stavit na najvišu razinu stavim tako da mi što bolje otisne(time samim odma je deblje otisnut sloj)
za utrljavanje: malo mićem peglu, ali ne odmah nego prvo cekam da se malo folija priljepi za pločicu kako se nebi pomaknula dok utrljavam :!: :!:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Možda nismo svi načinjeni da baratamo peglom
Pa onda mora da si krivo nacinjen :D :D :D :D zezam se :wink: Neznam kakav je foto nikad nisam probao ali ovo mi je izgledalo dosta brzo,jeftino,lako i efikasno naravno od boljeg uvek ima bolji ali sam zadovoljan i ovom a probacu i foto samo mi izgleda dosta dangubnim :lol:
:wink: :D
Post Reply