Pic ili Atmel ili nešto treće?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
Pic ili Atmel ili nešto treće?
Ne znam bas pod cega spada ovo moje pitanje, ali evo postavljam ga u temi PIC samo zato jer sam totalni Atmelovac .
Pic ili Atmel???
Puno puta sam vidjeo da netko za neki posao uvijek preporucuje PIC. Kako citam jako puno foruma vezano za elektroniku i programiranje uvijek me bode taj rekordan broj ljudi koji programiraju vecinom za PIC mikrokontrolere. Nije mi jasno zbog čega je to tako? Jeli bolje napisan datasheet? Jesu li bolje mogućnosti PIC-a???
Iz mog nekog iskustva skoro nema atmelovog 8051 i 8 bitnog AVR-a za koji nisam pisao kod, sto znaci da jako dobro poznajem strukturu atmelovih procesora, i to mi se nekako sa moje strane cini kao dobar procesor. Sa picom sam odradio samo dva projekta 16f675 i 16f716... ali kao da me netko probadao nožem dok sam se borio sa datasheet-om pica u nekom lošem c-u sa jako lošim debugom i programerskom podrškom. PIC ne poznajem uopce niti je ikad bio moja platrofma za analiziranje i ucenje, ali me zanimaju komentari onih koji su se okusili u jako puno procesora, pogotovo na ovoj razini 8 bitni Pic, Atmel AVR i Atmel 8051...
Mislim naravno da se nikad necu prebaciti na PIC jer sam postao totalni Atmelovac, a i ova 8 bitna jezgra mi je dosadila pa mi je sad recimo fascinantan ARM 7, ARM9, OS kernel, linux... Pogotovo sad kad se iz procesora borim sa grafickim LCD-ima, ethernetrom i operacijskim sustavom o cemu jos blage dume nemam i zato mi je tako izazovno... Evo vec nakon 17 godina elektronike nije mi jasno zasto je PIC toliko zastupljeniji od ATMELA... Inace moj prvi procesor s kojim sam radio bio je AT89C2051, BASCOM tako da ne mogu baš reći da nešto puno znam, pogotovo kad poznajem ljude koji su ubijali assembler na starom intelu i naravno da se uopce ne mogu usporediti sa njihovim razmišljanjima iz tih 80 ili 90 godina, evo molim ove iskusnije da mi malo objasne zasto je taj pic popularniji od atmela.... ili bolji svejedno...
Pic ili Atmel???
Puno puta sam vidjeo da netko za neki posao uvijek preporucuje PIC. Kako citam jako puno foruma vezano za elektroniku i programiranje uvijek me bode taj rekordan broj ljudi koji programiraju vecinom za PIC mikrokontrolere. Nije mi jasno zbog čega je to tako? Jeli bolje napisan datasheet? Jesu li bolje mogućnosti PIC-a???
Iz mog nekog iskustva skoro nema atmelovog 8051 i 8 bitnog AVR-a za koji nisam pisao kod, sto znaci da jako dobro poznajem strukturu atmelovih procesora, i to mi se nekako sa moje strane cini kao dobar procesor. Sa picom sam odradio samo dva projekta 16f675 i 16f716... ali kao da me netko probadao nožem dok sam se borio sa datasheet-om pica u nekom lošem c-u sa jako lošim debugom i programerskom podrškom. PIC ne poznajem uopce niti je ikad bio moja platrofma za analiziranje i ucenje, ali me zanimaju komentari onih koji su se okusili u jako puno procesora, pogotovo na ovoj razini 8 bitni Pic, Atmel AVR i Atmel 8051...
Mislim naravno da se nikad necu prebaciti na PIC jer sam postao totalni Atmelovac, a i ova 8 bitna jezgra mi je dosadila pa mi je sad recimo fascinantan ARM 7, ARM9, OS kernel, linux... Pogotovo sad kad se iz procesora borim sa grafickim LCD-ima, ethernetrom i operacijskim sustavom o cemu jos blage dume nemam i zato mi je tako izazovno... Evo vec nakon 17 godina elektronike nije mi jasno zasto je PIC toliko zastupljeniji od ATMELA... Inace moj prvi procesor s kojim sam radio bio je AT89C2051, BASCOM tako da ne mogu baš reći da nešto puno znam, pogotovo kad poznajem ljude koji su ubijali assembler na starom intelu i naravno da se uopce ne mogu usporediti sa njihovim razmišljanjima iz tih 80 ili 90 godina, evo molim ove iskusnije da mi malo objasne zasto je taj pic popularniji od atmela.... ili bolji svejedno...
InTheStillOfTheNight
Re: Pic ili Atmel ili nešto treće?
Zasto pic, bilo rasprave... I to zestoke
U mom slucaju jedini razlog je sto sam pre cuo za njega, tj video.
Video 16F84-a u nekom robotu, i u prijemniku za girder. Pa me to zagolicalo, pa kad sam dobio net, prekopao, nasao MicroCode Studio, krenuo u njemu, skoro godinu dana neuspesno, problem bio programator i TRIS registri, nisam znao za njih. Posle u srednjoj komsija mi rekao da @vbmaster drzi dodatnu nastavu iz nekih kontrolera. Tu sam i ja u drugoj godini krenuo sa starijom generacijom, i tu popunio rupe...
Eto kod mene zato PIC, nista vise...
U mom slucaju jedini razlog je sto sam pre cuo za njega, tj video.
Video 16F84-a u nekom robotu, i u prijemniku za girder. Pa me to zagolicalo, pa kad sam dobio net, prekopao, nasao MicroCode Studio, krenuo u njemu, skoro godinu dana neuspesno, problem bio programator i TRIS registri, nisam znao za njih. Posle u srednjoj komsija mi rekao da @vbmaster drzi dodatnu nastavu iz nekih kontrolera. Tu sam i ja u drugoj godini krenuo sa starijom generacijom, i tu popunio rupe...
Eto kod mene zato PIC, nista vise...
- informaticar
- Odlično uznapredovao
Ja nekako mislim da su obojica dosta popularni ali ja recimo koristim pic - zašto? Da iskreno kažem ne znam ono kada sam odlučio da ču se baviti mikrokontrolerima odabrao sam pic zato što već tada peđa je napravio onaj kurs i sve mi je bilo servirano samo je trebalo napraviti programator i kupiti pic.
Nisam nikada razmišljao o prelasku sa pic-a na atmel ali je moguće da ih negdje budem koristio obojicu za rad ja bi na tvome mjestu samo ponovo naučio oko pic-a i nastavio dalje sa atmelom i pic-om jel na kraju to ispade kao najbolje rešenje.
P.S. i da nešto treće; ni slučajno još se samo moš uvaliti u velika gov.a ovo su najpoznatiji i tutoriale o njima možeš uz malo google možeš naći bez problema
Nisam nikada razmišljao o prelasku sa pic-a na atmel ali je moguće da ih negdje budem koristio obojicu za rad ja bi na tvome mjestu samo ponovo naučio oko pic-a i nastavio dalje sa atmelom i pic-om jel na kraju to ispade kao najbolje rešenje.
P.S. i da nešto treće; ni slučajno još se samo moš uvaliti u velika gov.a ovo su najpoznatiji i tutoriale o njima možeš uz malo google možeš naći bez problema
Ja licno mislim da su dobri i PIC i ATMEL.Radim sa PIC-evima jer kad sam se odlucio za rad sa MCU nekako dostupnije informacije su mi bile za PIC.Kad bi mi neko servirao u paketu neki dobar programator,BASCOM ili C, nesto primera radio bih i sa ATMELOM.Sve sto sam hteo uradio sam sa PIC-om a verovatno je to mogao i ATMEL.U zadnje vreme sve vise projekata ima sa ATMELOM.Dosta primera u C jeziku itd.
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
Mislim samo kad pogledam statistiku od nas programera koji smo valjda šakica jada ljudi na svijetu jer nitko normalan se ovim poslom nece baviti, i bas od te sakice ljudi njih 95 % programira PIC... U svakom slučaju je jadno hvaliti ATMEL ili PIC, jer to su samo dvije slicne teorije obrađene na različit način i svatko će reći kako je njegov procesor valjda najbolji na svijetu samo jer zna s njime manipulirati... Naravno mora biti prednost jednog i drugog ako uzmemo standardi PIC16F84 i recimo AT89C2051. AVR atmela necu uzeti jer je sigurno puno jaci od 16F ili 12F skupine PIC-a čisto iz razloga jer je nastao puno kasnije kad su već sama jezgra procesora i mogućnosti uzele danak tehnologije... Eli evo ova dva 16F84 i 89c2051. Koja je razlika?
PS evo HINT, ovaj forum mikrokontroleri AVR. Vjerojatno netko nekad pogleda i druge postove, pa ako je navratio u skupinu AVR-a onda ga je moralo ubosti u oko 50 ampera. No iako se tema već razvlači kao u tvornici tregera postoje 4 osobe na forumu koje rade sa atmelom ili se u njega kuže (barem što se tiče teme 50A). Kizo,abc,maniac i ja. Ovo samo govori koliko nas malo zapravo ima, ako uzmemo u obzit ljude koji komentiraju u forumu PIC-a
PS evo HINT, ovaj forum mikrokontroleri AVR. Vjerojatno netko nekad pogleda i druge postove, pa ako je navratio u skupinu AVR-a onda ga je moralo ubosti u oko 50 ampera. No iako se tema već razvlači kao u tvornici tregera postoje 4 osobe na forumu koje rade sa atmelom ili se u njega kuže (barem što se tiče teme 50A). Kizo,abc,maniac i ja. Ovo samo govori koliko nas malo zapravo ima, ako uzmemo u obzit ljude koji komentiraju u forumu PIC-a
InTheStillOfTheNight
Ja sam još mladac u ovom forumu, ali da se uključim. Atmelovac sam od uvijek cca (10god.). Programiram u bascomu 2051 i 4051, pomoću pg302, koji je kupljen original montiran i licencirani softver. To je bila naplata za prvi posao. A za atmel sam se odlučio u tom trenutku jel je bio jeftiniji od pic-a. Na fakultetu sam do jedinog računala mogao doći kroz troje zaključanih vrata, pa je ovo bio nastavak na tadašnji fortran i poslije toga bejzik. Uređaji koje izrađujem su po naruđbi. Sada postaju aktalnija analogna mjerenja, pa se nadam preći na avr.
@Noćni: Nemoj zaboraviti i mbrucka, koji poprilično rastura u bascomu, ali sad sam vidio da je ovih dana napravio veliku svađu na bascomovom forumu, pa se možda i on prebaci na PIC
E da, pogledaj i u gotovim projektima funkcijski generator od VolkD. I mislim da je to to.
Sviđa mi se i što tema nije odmah krenula atmel je sranje i sl. što znači da ipak na ovom forumu postoji određena doza zrelosti i u ovakvim temama.
Da ne bude off topic: obrađivali smo u srednjoj 89c2051 u bascomu. Logičnim slijedom sam prešao na AVR.
E da, pogledaj i u gotovim projektima funkcijski generator od VolkD. I mislim da je to to.
Sviđa mi se i što tema nije odmah krenula atmel je sranje i sl. što znači da ipak na ovom forumu postoji određena doza zrelosti i u ovakvim temama.
Da ne bude off topic: obrađivali smo u srednjoj 89c2051 u bascomu. Logičnim slijedom sam prešao na AVR.
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
evo ja sam ovako krenuo... Srednja skola naravno... I inace sam se dobro snalazio u analogiji, ali sam bas imao priliku stalno raditi na jednom analognom sustavu regulacije temperature.. PI regulatori, PT100 sonde i ova stara industrijska elektronika. I procitao sam u mom majstoru ili negdje naslov. Regulacija temperature sa ds1820... U samom tekstu se stalno spominjalo AT89C2051, a ja sam mislio da je to neka elektronska cijev i eto sreca me bacila da sam preko mentora u tadašnjoj srednjoj nabavio PG302 i evo moj prvi susret sa procesorom. Gledam ja njega, gleda on mene ... I naravno sljed događaja ide prema čitavoj 8051 skupini, nakon nje AVR, pa ARM... A možda ljudi više vole pic samo zato jer ima više ljudi koji programiraju za pic. Po mom nekom iskustvu vezanom za procesore imam dojam da se svatko razvija sa onim procesorom koji prvi zagrize...
InTheStillOfTheNight
Po meni sve je to isto sranje, samo drugo pakovanje...
Ne navijam ni za jedne. Hteo bih probati nesto sa nekim jacim atmelom za mrezu, ali nekako mi se ne da sve ispocetka, programator, programi itd... Mada ima i piceva za mrezu, ali po recima @ShOkRe-ta nije bas sjajno odradjeno...
A kako sam nacuo mislim da na faxu radimo atmela u trecoj godini... Pa ako dodjem dotle mozda nesto i bude od toga, ili cu ratovati sa profom
Ne navijam ni za jedne. Hteo bih probati nesto sa nekim jacim atmelom za mrezu, ali nekako mi se ne da sve ispocetka, programator, programi itd... Mada ima i piceva za mrezu, ali po recima @ShOkRe-ta nije bas sjajno odradjeno...
A kako sam nacuo mislim da na faxu radimo atmela u trecoj godini... Pa ako dodjem dotle mozda nesto i bude od toga, ili cu ratovati sa profom
Ja sebe i ne smatram nekakvim programerom bar sto se tice mikrokontrolera ali ovo mi pitanje bas i nema smisla. Cini mi se da je nesto slicno kao ono koje auto je bolje, svako ima svoje dobre i lose strane a stvar je ukusa svakog pojedinca koje ce odabrati.
ja licno mislim da je to stvar "ukusa", ali su to 2 veoma slicne stvari sa skoro identicnim mogucnostima a mislim da je razlog to sto su PIC-ovi vise u upotrebi je to sto su za neke pocetnicke varjante tipa led dioda sto trepce lakse uradi nego kod atmela (bar ono sto sam ja video) a i na netu ima vise takvih projekata sa PIC ovima i onda kad se krene od trepcuce led diode posle se samo nadogradjuje znanje a nemora da se uci nesto skoro skroz novo
a i mislim da je tu veoma vazan i "uticaj okoline" jel ko sto sam kazes oko 95% ljudi koji se bave ovim koriste PIC i onda kad god neko hoce da pocne da se bavi time on vidi da svi koriste pic pa i on krene i tako dalje
a i mislim da je tu veoma vazan i "uticaj okoline" jel ko sto sam kazes oko 95% ljudi koji se bave ovim koriste PIC i onda kad god neko hoce da pocne da se bavi time on vidi da svi koriste pic pa i on krene i tako dalje
E vidiš laki, to me je oduvijek zanimalo. Po čemu je to paliti i gasiti ledicu na PICu lakše nego na Atmelu.
Po čemu je ovaj kod u PBP
lakši od koda u Bascomu?
Moje je mišljenje da je sve to ista njesra, kako je već netko rekao i ako si totalni početnik tako je svejedno s čime ćeš krenuti. No, možda je i bolje ovako, barem na AVR podforumu nema toliko tema o: Ledica mi ne svijetli; Taster mi ne radi; Gdje naći krek za PBP…
Po čemu je ovaj kod u PBP
Code: Select all
trisb=%00000001
symbol led=portb.0
pocetak:
high led
pause 1000
low led
pause 1000
goto pocetak
end
Code: Select all
ddrb=&B0000001
led alias portb.0
pocetak:
set led
waitms 1000
reset led
waitms 1000
goto pocetak
end
Pa lepo napisite tutorijal sa nekim osnovnim stvarima serviranim na tacni, pa ce verovatno biti i onih kod kojih ce prevagnuti atmel.
http://www.google.com/search?hl=en&rlz= ... f&aqi=&oq=" onclick="window.open(this.href);return false;
ja mislim da ovo sve pokazuje znaci 5 pet rezultata su direktno za pic objasnjenje, a ovi ostali se uglavnom spominje dok se atmel mozda spominje u jednom
a ovo sa kodom je (bar meni) lakse sto se kod pica koriste te neke komande koje su "razumljive" na engleskom jeziku tipa HIGH, LOW, PAUSE,SYMBOL i sl. nasuprot SET,RESET,WAITMS,ALIAS nekazem ja da je i ovo neki kineski ali je mnogo lakse za skontati da je ukljuci HIGH nego SET i LOW a ne RESET
mada je po meni ono gore sto sam piso mnogo znacajniji razlog sto se kad god spomene microkontroler odma za to vezuje PIC
ja mislim da ovo sve pokazuje znaci 5 pet rezultata su direktno za pic objasnjenje, a ovi ostali se uglavnom spominje dok se atmel mozda spominje u jednom
a ovo sa kodom je (bar meni) lakse sto se kod pica koriste te neke komande koje su "razumljive" na engleskom jeziku tipa HIGH, LOW, PAUSE,SYMBOL i sl. nasuprot SET,RESET,WAITMS,ALIAS nekazem ja da je i ovo neki kineski ali je mnogo lakse za skontati da je ukljuci HIGH nego SET i LOW a ne RESET
mada je po meni ono gore sto sam piso mnogo znacajniji razlog sto se kad god spomene microkontroler odma za to vezuje PIC
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
Dobro ja programiram atmela jako dugo a i dan danas se dvoumim oko SET i CLEAR Što znači setirati nešto i očistiti nešto. Mislim totalna glupost. Ja mogu SETIRATI crveni lonac na stol, a isto tako ga mogu SETIRATI i sa stola na pod. Nelogicno mi je u programiranju nešto setirati i naravno da je logicnije postaviti nešto nisko ili visoko (LOW, HIGH) Istina da su neke stvari mozda malo nerazumljivije...
InTheStillOfTheNight
Ja bih rekao da se PIC rasirio vise od atmela zbog politika samih firmi. Neznam za HR i okolinu ali znam za vani(jer sam dobijao od njih saplove) da je dovoljno da ispunis formular na mikrocipovom sajtu za sample(sam izaberes sta hoces) i dodje ti poslije nekoliko dana onih 5 ili koliko komada mikrokontrolera,ADC ili vec sta proizvode, koje si odabrao pa bili i neki skupi.
A poslije toga ako neces ne dosadjuju ti sa mailovima, slanjem poste kao recimo maxim, i kod maxima se moglo svasta dobiti ali poslije ti pune postansko sanduce sa reklamama, dosadi bacati te silne papire u smece.
Neznam sada ali prije je bilo za obicne smrtnike nemoguce dobiti sample od atmela(mikrokontrolere ili sta vec proizvode).
Recimo uzmimo izdanja slovenackog casopisa za elektroniku ,koji je meni dosao u ruke uvjek je bio neki projekt sa atmelovim mc-ima, znaci regionalno nije uvjek pic bio vise u upotrebi, sta se ucilo u skolama faksovima itd.
A poslije toga ako neces ne dosadjuju ti sa mailovima, slanjem poste kao recimo maxim, i kod maxima se moglo svasta dobiti ali poslije ti pune postansko sanduce sa reklamama, dosadi bacati te silne papire u smece.
Neznam sada ali prije je bilo za obicne smrtnike nemoguce dobiti sample od atmela(mikrokontrolere ili sta vec proizvode).
Recimo uzmimo izdanja slovenackog casopisa za elektroniku ,koji je meni dosao u ruke uvjek je bio neki projekt sa atmelovim mc-ima, znaci regionalno nije uvjek pic bio vise u upotrebi, sta se ucilo u skolama faksovima itd.