mini lemilica

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

zarec
Napredujem
Napredujem

mini lemilica

Post by zarec »

Kako napraviti mini lemilici za lemljenje IC i PIC
Hvala
Gore visoko dole tvrdo
vukboban
Pravo uznapredovao :)

Re: mini lemilica

Post by vukboban »

namotas trafo,primar na 220V,sekundar je par namotaja(3,4) debele zice ~6mm^2 i kratko spojis sekundar sa bakarnom zicom 2.5mm^2.
Tako rade one najprostije buvljacarke,ali nemas nikad pojma koja je temperatura,tako da ces 100% spaliti IC.

ili neki jeftin trafo na ciji sekundar spojis cekas zicu,tako da duzinom te zice mozes da regulises temperaturu,ili eventualno napravis nekakvu regulaciju izlaznog napona,pa tako regulises temperaturu
Shenda

Post by Shenda »

To se ne pravi :!:

Lemilica se kupuje i to najbolja koja se može priuštiti! I opet ne "entry level" već sa regulacijim temperature! :wink:

Preporuka -> Selektra, Weller, Ersa... i to tim redom! :wink:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Tak je!
Ja imam Weller WECP-20 sa regulacijom cca 20 godina...znala je ostati i preko noći raditi i nikakvih kvar još nisam imao :D Par raznih vrhova odmah kupiš i miran si godnama :wink:
http://www.mikrocontroller.net/attachme ... weller.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
kolateral

Post by kolateral »

LJudi moguće da je tema mrtva (nisam ni pogledao datum) ali..
jel ima negdje neka shema termoregulacije lemilice sa DIODOM
1N4007 kao sondom i OP 741 ?

i uopšte gdje su na forumu sheme takvih regulacija obzirom
da nisam niti prvi a bogme ni posljednji...
pozz
sashko

Post by sashko »

ma sta ces se stime igrati kupi na buvljaku najeftiniji i najednostavnij regulator osvetljenja kineske (lampe) 3 eur i spojis na to lemilicu ,imas regulaciju i sve sta treba :)
dino_kc

Post by dino_kc »

Kad se već priča o lemilicama,i vidim da stariji i iskusniji pišu.Pa bi me zanimalo nešto u vezi lemilice, a vi sigurno znate odgovor tj. znate šta bi mi mogli predložit :lol:
Kupio bi u skorije vrijeme neku lemilicu,500-600 kn max. pa dal ima kod nas u trgovinama elektronikom nešto što bi mi mogli preporučit,znači da ima regulaciju,zamjenjivu ručku,vrh itd..
"cuksi" -> "dino_kc"
dodo sb
Napredujem
Napredujem

Post by dodo sb »

Bok , evo za sve one koji nemaju nešta love ovo je prava stvar za početak i za malo dalje http://www.kronos.hr/lemna-stanica-anal ... -2920.html" onclick="window.open(this.href);return false; , a za one koji oče odmah pravu stvar ima i od weller-a neka imaju moj frend i pokazala se tu imaš weller-ice http://www.chipoteka.hr/proizvodi/367015" onclick="window.open(this.href);return false;
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Ova prva ti je u konradu oko 30 KM ( otprilike 120kn) a na Arizoni je oko 20 KM, imam takve tri u skoli i mogu reci da nisu nesto. Rucka je 220V, analogna regulacija jako losa i vrh sam jedva pripremio da prima tinol na sebe. Ne bih je preporucio, ako imas bilo koji bolji izbor bjezi :) .
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

holex, ja je imam i ok je (50W)
ostalo
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
dodo sb
Napredujem
Napredujem

Post by dodo sb »

ha dobro , o ukusima nečemo raspravljat ali meni je ova moja i od @kizbaje ok stanica vidim iste su skoro što je ručka 220V nebrine me , a vrh ovisi koji su ja imam neke neznam koje keramičke rade pristojno poso :wink:
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

prije ove sam imo neku jos jadniju od 30W i umjesto vrha sam stavio komad bakrene zice od 6 kvadrata
je da sam je moro svaki tjedan kratit za 2mm al bio je najbolji, bolji nego ovi niklovani (ili sta su vec) koji oksidiraju kad su cisti pa je tesko nesto odlemit dok ne stavis malo zice na njega
sashko

Post by sashko »

daj bre kizbaja :)to je dobro samo da cupas delove sa starih ploca,i treba pored nje da imas tocilo da bi skido prljavstinu svakih 10 minuta, sta zalite 10 eura za dobru drsku ili kupi obicnu od 3 i stavite ono sto sam reko
ako nemate ni za regulator stavi diodu 4007 i prekidac da mozes switchovati temp,za ozbiljniji rad osetljivih chipova komponenti treba 50 eurica,al si miran,sto se tice vrhova u danasnje vreme prave se ko od kartona al na buvljacima su 1eur.
dodo sb
Napredujem
Napredujem

Post by dodo sb »

ja u onoj svojoj imam ovakve vrhove 5 komada dobiješ za sitniš a mogu reč da ih nie lak ospalit baš http://www.kronos.hr/vrh-set-ap2-p-2943.html" onclick="window.open(this.href);return false;
sashko

Post by sashko »

to su ti ;)
Gromit

Post by Gromit »

Feko wrote:Ja imam Weller WECP-20 sa regulacijom cca 20 godina...znala je ostati i preko noći raditi i nikakvih kvar još nisam imao :D Par raznih vrhova odmah kupiš i miran si godnama :wink:
Potpisujem svaku riječ! Weller je ZAKON! Imam jednu sa elektronskom regulacijom i onu sa Magnastat (termostatskom) regulacijom - ne znam koja je bolja, a vrhovi traju... ERSA odma na drugom mjestu! Jesu skuplja lemila ali vrijede svaku kunu/euro ili šta več!
dino_kc wrote:Kad se već priča o lemilicama,i vidim da stariji i iskusniji pišu.Pa bi me zanimalo nešto u vezi lemilice, a vi sigurno znate odgovor tj. znate šta bi mi mogli predložit :lol:
Kupio bi u skorije vrijeme neku lemilicu,500-600 kn max. pa dal ima kod nas u trgovinama elektronikom nešto što bi mi mogli preporučit,znači da ima regulaciju,zamjenjivu ručku,vrh itd..
Dino_kc (pa i zarec koji je započeo topic) pogledajte ovo: Mikro-lemilica 12V/8W za 35 kn! (zarec možda je baš to ono šta si tražio), samo trebate jeftini trafo 12V/1A:
"http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 8090200081"

dino_kc, ako raspolažeš sa 600kn toooplo preporučam:
"http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 4520054003"
- dakle prava Weller niskonaponska lemilica sa Magnastat regulacijom samo bez trafoa kojeg sam lako namotaš ili kupiš (24V/oko 2,5-3A)!!! Mislim da dobiješ i jedan vrh uz nju. Cijena: točno 600kn (+30-tak kn poštarine)! Imam istu takvu (samo sa original trafoom), jednostavno zaaakon!

U Chipoteci imaju i baterijsko Weller lemilo za 270kn:
"http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 4520049801"

(Linkovi nešta zezaju, pa sam ih stavio pod navodnike, pa ih samo copy/paste u address bar! Ili odite na Chipotekine stranice pa u tražilicu samo upišite navedene šifre!)
Napominjem da je silikonska spužvica u svakom slučaju stvar bez koje se ne može!
Can You hear me, can You hear me?
Through the dark night, far away...
I am dying, forever crying :(
To be with You, who can say...
To be near You, to be F R E E !
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

@sashko veruj mi da bi na ovu sad lemilicu odmah stavio bakrenu zicu samo da mi vrh nije spojen preko holendera
koje god lemilice sam probo (kod frendova ili na poslu) sa oridjidji vrhom nijedna nije brze rastopila lem ko cista bakrena zica
sashko

Post by sashko »

pa jasno bakar najbolji provodnik toplote,ali se lepi za nejga prljavstina samo tako :)
NestrE
Napredujem
Napredujem

Post by NestrE »

niho wrote:Ova prva ti je u konradu oko 30 KM ( otprilike 120kn) a na Arizoni je oko 20 KM, imam takve tri u skoli i mogu reci da nisu nesto. Rucka je 220V, analogna regulacija jako losa i vrh sam jedva pripremio da prima tinol na sebe. Ne bih je preporucio, ako imas bilo koji bolji izbor bjezi :) .
Ja sam ovu platio u konradu 40 KM http://andyscarpoint.de/images/ebay/loe ... _zd-99.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
nisam se ni sekunde pokajao 6 mjeseci radi bez problema vrh cistim zicom za sude i perfektno radi ja sam imo problema sa vrhom radi loseg kalaja al otiso u RS elektronik dao 20 KM uzo 250g kalaja i nemam problema sa tim vise
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Ja koristim Weller WTCP-S već 24 godine. Zamijenio sam jedan put grijač i jedan put prekidač u ručki. Zadovoljan sam 100% ; jer imam na izbor više različitih vrhova za različite potrebe.
Tu lemilicu sam kupio od prvog zarađenog novca u firmi Trigon Kutina ( jedan iz ekipe je danas Direktor NET televizije).
Post Reply