Napajanje AKU busilice
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Napajanje AKU busilice
Pre svega, posto sam nov na forumu, hteo bih da pozdravim sve clanove
imam BOSCH SR 9,6 E (9,6 V) AKU busilicu kojoj je crkla baterija, pa sam razmisljao o tome da napravim za nju izvor kojim cu je napajati, jer mi nije potrebno da bude prenosiva jer je uvek koristim za radnim stolom. e sad probao sam sa PC napajanjem medjutim javlja mi se neki problem. stvar je u sledecem: prvo sam povezao busilicu prko stabilizatora LM317 (on mi je iz nekih drugih potreba bio nakacen na napajanje pa sam prvo pokusao tako) i tada je busilica radila ali sa nedovoljnom snagom. onda sam skinuo taj stabilizator i povezao je direktno medjutim kako pritisnem prekidac na busilici tako proradi neka zastita u napajanju i ono se ugasi.
mene zanima da li neko moze da nasluti u cemu je problem i da li neko zna koliku struju otprilike takve busilice vuku?
unapred se, svima koji su voljni da pomognu, zahvaljujem
imam BOSCH SR 9,6 E (9,6 V) AKU busilicu kojoj je crkla baterija, pa sam razmisljao o tome da napravim za nju izvor kojim cu je napajati, jer mi nije potrebno da bude prenosiva jer je uvek koristim za radnim stolom. e sad probao sam sa PC napajanjem medjutim javlja mi se neki problem. stvar je u sledecem: prvo sam povezao busilicu prko stabilizatora LM317 (on mi je iz nekih drugih potreba bio nakacen na napajanje pa sam prvo pokusao tako) i tada je busilica radila ali sa nedovoljnom snagom. onda sam skinuo taj stabilizator i povezao je direktno medjutim kako pritisnem prekidac na busilici tako proradi neka zastita u napajanju i ono se ugasi.
mene zanima da li neko moze da nasluti u cemu je problem i da li neko zna koliku struju otprilike takve busilice vuku?
unapred se, svima koji su voljni da pomognu, zahvaljujem
Re: Napajanje AKU busilice
Nisi rekao na koji napon si spojio na napajanju...
I kolika je snaga napajanja....
Jer možeš spajati različite kombinacije ...
I kolika je snaga napajanja....
Jer možeš spajati različite kombinacije ...
Najjednostavinije riješenje je - nabavi drugu bateriju!
Te bušilice povuku jaaako puno struje kod pokretanja, posebno ako su opterećene, tako da 317, sa svojih max. 1,5A nije ni blizu onoga što trebaju... na višem naponu uglavnom neće da rade jer aktiviraju zaštitu...
Pokušaj nabaviti LM 338, ili još bolje LT 1083 koji daje do 8A... to bi trebalo biti dosta...
Možeš pokušati i sa modifikacijom ATX napajanja tako da mu 12V spustiš na nekih 10... pogledaj na forumu, svako toliko neko se zaleti sa tim pitanjem...
Te bušilice povuku jaaako puno struje kod pokretanja, posebno ako su opterećene, tako da 317, sa svojih max. 1,5A nije ni blizu onoga što trebaju... na višem naponu uglavnom neće da rade jer aktiviraju zaštitu...
Pokušaj nabaviti LM 338, ili još bolje LT 1083 koji daje do 8A... to bi trebalo biti dosta...
Možeš pokušati i sa modifikacijom ATX napajanja tako da mu 12V spustiš na nekih 10... pogledaj na forumu, svako toliko neko se zaleti sa tim pitanjem...
10 volti može dobiti ao spoji +5 i -5 V...to je ja mislim crvena i siva žica...
Može izvući 20 A bez da se zaštita aktivira...
Može izvući 20 A bez da se zaštita aktivira...
sad sam probao da povezem sa +5 i -5 i opet se aktivira zastita u napajanju. mozda da probam da nadjem jace napajanje...ovo je cini mi se od 200W ali na njemu pise da na 5V moze da da 22A, na -5 daje 0.3A. na 12V pise da moze da da 6A. (inace napajanje je compaq)
palo mi je na pamet da napravim napajanje ali ne znam koliki trafo da stavim?
palo mi je na pamet da napravim napajanje ali ne znam koliki trafo da stavim?
Trafo trebaš staviti ovisno o snazi bušilice. Ako nemaš snagu bušilice a imaš struju koju "vuče" pomnoži struju s naponom i dobit ćeš snagu, stavi transformator barem za jednu trećinu veće snage, može i pola.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Tu je frka!yurke wrote: ... na -5 daje 0.3A.
... ovo bi trebalo dići na 9 - 10V!yurke wrote:... na 5V moze da da 22A...
u tome i jeste stvar, sto ne znam koliku struju povuče bušilica a ne znam ni njenu snagu78L05 wrote:Trafo trebaš staviti ovisno o snazi bušilice. Ako nemaš snagu bušilice a imaš struju koju "vuče" pomnoži struju s naponom i dobit ćeš snagu, stavi transformator barem za jednu trećinu veće snage, može i pola.
Shenda wrote:Tu je frka!yurke wrote: ... na -5 daje 0.3A.
... ovo bi trebalo dići na 9 - 10V!yurke wrote:... na 5V moze da da 22A...
kako to da izvedem???
Uzmi digitalni ohm-meter i izmjeri otpot kod priključnica za bateriju, vjerojatno neće ići baš tako zbog pred-elektronike, onda rastavi i izmjeri otpor motora.
Kada si to saznao, snaga ti je kvocijent kvadrata napona i otpora kojeg si izmjerio, odnosno:
P = U na kvadrat / R
Sada je lako odrediti struju koju bušilica vuče. I onda izabereš transformator na način koji sam ti u prijašnjem postu napisao.
Kada si to saznao, snaga ti je kvocijent kvadrata napona i otpora kojeg si izmjerio, odnosno:
P = U na kvadrat / R
Sada je lako odrediti struju koju bušilica vuče. I onda izabereš transformator na način koji sam ti u prijašnjem postu napisao.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
postoji li mogućnost da se ovaj izlaz od 5V podigne na 10 a da mu se smanji struja???
Uzmi žicu od +5 V i -3.3 V... neznam sigurno koja je boja od -3.3 tako da to pogledaj voltmetrom.
tu bi trebao imati 8.3 V 16 A...probaj tako....
tu bi trebao imati 8.3 V 16 A...probaj tako....
pa ja koliko vidim ovo moje, a ni ostala napajanja, nemaju -3.3V
- Attachments
-
- konektor ATX napajanja.jpg (35.48 KiB) Viewed 4103 times
KAd je vec govora o PC napajanju da i ja zadovoljim znatiželju ..
Zaštko kad priključim teret od 4,5 A na granu od 12 V napajanje prestane raditi ...moram ga kratko spojiti na strani 220 V da bi ponovno proradilo ...To isto se dešava na 2 kom. ,a piše da ima 8 A -12 V ?
Teret je obična žarulja iz auta ..
Zaštko kad priključim teret od 4,5 A na granu od 12 V napajanje prestane raditi ...moram ga kratko spojiti na strani 220 V da bi ponovno proradilo ...To isto se dešava na 2 kom. ,a piše da ima 8 A -12 V ?
Teret je obična žarulja iz auta ..
Zato sto ta sijalica kada je hladna ima jako mali otpor. Pa poviuce nekoliko desetina ampera iz napajanja u trenutku prikopcavanja. A kako je zastita brza, ona odreaguje.
Ma htjeo sam reći -5 V i +3.3 V...yurke wrote:pa ja koliko vidim ovo moje, a ni ostala napajanja, nemaju -3.3V
Al sam se zabunio...
El' se može tome nekako doskočiti tj. zajebati napajanje?pedja089 wrote:Zato sto ta sijalica kada je hladna ima jako mali otpor. Pa poviuce nekoliko desetina ampera iz napajanja u trenutku prikopcavanja. A kako je zastita brza, ona odreaguje.
Moze, bilo je o tome po forumu. Ali onda bilo kakav kratak spoj ili preopterecenje ce unistiti napajanje.
Zato bolje napraviti neki lagani start sijalice.
A i ne shvatam bas svrhu napajanja sijalice napajanjem od kompa Nije li jednostavnije uzeti sijalicu na 200V
Zato bolje napraviti neki lagani start sijalice.
A i ne shvatam bas svrhu napajanja sijalice napajanjem od kompa Nije li jednostavnije uzeti sijalicu na 200V
A lagani i jednostavni start sijalice mora izgledati .........?
Ja sam zalutao na ovaj forum ..nekontam ja to
Ja sam zalutao na ovaj forum ..nekontam ja to
Ovo nije tema za to. Potrazi po googlu, a i po forumu.
hvala ti ko da si mi oca ubio