Koračni motori

Ako želite razmijeniti neke dijelove sa kolegom ili tražite neki dio, ovo je forum za vas.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
CNC-man
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Koračni motori

Post by CNC-man »

Ima li tko da poklanja ili jeftino prodaje polovne koračne motore u hrvatskoj.Motori mogu biti bilo kakvi(Mai,veliki,srednji...) :wink: :wink: :D
abc
Pravo uznapredovao :)

Re: Koračni motori

Post by abc »

Imam ja neke nove, prije kupljene na ebayu, odustao sam od njih i presao na DC servo, bolji su, imaju povratnu vezu. Ne znam koje ti trebaju bipolarni ili unipolarni koje snage, ja imam neka 3 nova unipolarna od 2,8A ili 3A ,ne znam sad tocno napamet.
Imam i neke polovne skidane sa nekih velikih profi printera koje sam isprobao na nekom diy CNC.
Imam cak i neke drajvere polovne tvornicke ali bi ih trebao isprobati.
Samo stoje i skupljaju prasinu a ne treba mi to vise.
CNC-man
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by CNC-man »

abc wrote:Imam ja neke nove, prije kupljene na ebayu, odustao sam od njih i presao na DC servo, bolji su, imaju povratnu vezu. Ne znam koje ti trebaju bipolarni ili unipolarni koje snage, ja imam neka 3 nova unipolarna od 2,8A ili 3A ,ne znam sad tocno napamet.
Imam i neke polovne skidane sa nekih velikih profi printera koje sam isprobao na nekom diy CNC.
Pošalji mi podatke od onih polovnih izvđenih iz profi pintera i kolika je cijena po jednom.
abc

Post by abc »

CNC-man wrote:
abc wrote:Imam ja neke nove, prije kupljene na ebayu, odustao sam od njih i presao na DC servo, bolji su, imaju povratnu vezu. Ne znam koje ti trebaju bipolarni ili unipolarni koje snage, ja imam neka 3 nova unipolarna od 2,8A ili 3A ,ne znam sad tocno napamet.
Pošalji mi podatke od onih polovnih izvđenih iz profi pintera i kolika je cijena po jednom.
Ja sam ih platio po kilogramu 35kn/kg, nisam ih mjerio ali mislim da imaju vise od kg. Unipolarni su, da li imas drajver za njihov pogon. Ako ti trebaju manji motori za eksperimentiranje mozda ih nadjes u nekom rashodovanom printeru ili sl. ili ti neko pokloni.

Ovi trebaju malo "ozbiljniji" pogon, po sjecanju mislim da su preko 2A, takodje da bi ih pokrenuo treba ti minimum 24V pozeljno je 40-tak volti da bi bili zivahniji:)

Za njih drajver za pogon MORA da ima ogranicenje struje PWM ili coperski inace nista od pogona, jer ce ti izgorjeti ili napajanje ili drajverski tranzistori za pogon ili motori, one male mozes pogonoti kako hoces ali ovima treba ogranicenje struje, samo toliko da znas.

Probacu da ih slikam pa okacim slike ovdije.
CNC-man
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by CNC-man »

Napravit ću si za 500kn kontroler koji može upravljati s tri koračna motora 24V i 2A,a to mi je sasvim dovoljno za CNC radne površine 500x500x150.
Navedite cijenu motora onih polovnih pa se dogovorimo.
pozdrav :wink: :wink: :wink: :wink:
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

cnc man..imaj na umu da ti najvecu ulogu ulogu u preciznosti cnc igra mehanika
takoder da treba znati raditi na cnc..tj. savladati software..prvo moras napraviti 3D "sliku" objekta..zatim je prebaciti u g kod..i onda je ubaciti u program koji upravlja cnc-om..
abc

Post by abc »

CNC-man wrote:Napravit ću si za 500kn kontroler koji može upravljati s tri koračna motora 24V i 2A,a to mi je sasvim dovoljno za CNC radne površine 500x500x150.
Navedite cijenu motora onih polovnih pa se dogovorimo.
pozdrav :wink: :wink: :wink: :wink:
Za transakciju se lako dogovorimo, kazi koji je to drajver, pravio sam neke pa da vidimo da li vrijedi uopce praviti tako nesto da ne dozivis razocarenje a potrosis samo dijelove.
Napon od 24V je neki minimalni da bi mogli raditi veci napon je bolji, motori bolje rade.
Nisam slikao jos motore.
CNC-man
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by CNC-man »

Nacrte ću raditi u AutoCad-u...
pogonit ću cnc preko mach-3
Jel imate kojih motora za kupit koj koštaju do 100kn?
Pozdrav
abc

Post by abc »

CNC-man wrote:Nacrte ću raditi u AutoCad-u...
pogonit ću cnc preko mach-3
Jel imate kojih motora za kupit koj koštaju do 100kn?
Pozdrav
Ma nije problem sa cim ces crtati nego koji drajver mislis praviti. Inace postoji i bolji program za pokretanje CNC-a , pogledaj emc2 koji radi pod linuxom(ubuntu). Instalira se operativni sistem sa tim programom, puno bolje radi sa step motorima nego mach pod win. Zato sto je operativni sustav kompajliran samo za to da radi pod emc2 i pokrece cnc i nista drugo, ima bolji tajming za pokretanje drajvera.

Da malo pojasnim drajveri(elektronika) moraju imati mikrostep inace half ili full step ti nece raditi imaces vibracije a nista od brzine.

Vec sam rekao , kazi koji motori ti trebaju unipolarni ili bipolarni, odnosno koji drajver pravis. Rekao sam ti motore ces dobiti za 35kn/kg i snosis troskove transporta odnosno postarinu, ako ti motori mogu da rade sa tvojim drajverima uopste.

Znaci, koji tip motora ti treba?
ncrncevic
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by ncrncevic »

Bok,
u planu imam nesto ovako napraviti (samo vece radne povrsine )

http://nsrcflyers.21.forumer.com/viewtopic.php?t=39" onclick="window.open(this.href);return false;

sa cnc sam upoznat koliko toliko, mislim sa programiranjem
rad u CAM i CADu poznajem

Ja bi si napravio taj cnc za izradu nekih maketa od balze, avioni, brodovi, gliseri ...
zanima me :

1. Di nabaviti motore ?
trazio sam ima ne netu kupiti novih a ima i polovnih na ebayu a i naso sam da se mogu izvaditi iz printera
2. na sto treba paziti kod kupnje motora
Konstrukcija ce biti od aluprofila i mislim si da mi radna povrsina bude nekih 150 x 50 x 5 cm
znaci slican CNC ko na linku samo s vecom radnom povrsinom
ncrncevic
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by ncrncevic »

mislim da sam fulao temu
adim ako moze da prebaci na odgovarajuce mjesto
hvala
abc

Post by abc »

ncrncevic wrote:mislim da sam fulao temu
adim ako moze da prebaci na odgovarajuce mjesto
hvala
Ja cu ti parcijalno odgovoriti.

Recimo unipolarni drajver i unipolarni motor, ako je motor recimo 3A i drajver mora da ima minimum 3A ili vise, vecinom se na samom drajveru hardverski ili softverski odredjuje max struja ili struja koju zelis da bude max.
Vise manje svi proizvodjaci daju i neke podatke ili ih mozes naci na internetu sa kojim naponom motor najbolje radi. Neka te ne zbuni ako na motoru nadjes recimo podatak 3,5A i 1,5V , ne znaci da motor radi na 1,5V , vecinom na 24 ili cak 48V ili vise.

Znaci bipolarni motor , bipolarni drajver.

Postoje jos neke verzije step motora i drajvera ali ove dvije su najvise u upotrebi.

Recimo unipolarni motori imaju 5 ili 6 zica(mogu imati i osam), dok bipolarni imaju manje izvoda zica. Svaki ima neke prednosti i nedostatke.

Kod izbora najbolje da nadjes na netu kolika treba velicina motora da pogoni ono sto si zamislio da pravis, odnosno da je neko to vec provjerio i to radi, step motori u 99% slucajeva nemaju povratnu vezu pa motor mora biti malo jaci da ne bi dolazilo do "gubljenja" koraka.

Takodje uzimaj neke drajvere koji imaju mikrosteping , mirnije rade od half i full steping motora.

Motori imaju odredjeni broj koraka po krugu ili stepena za jedan korak vecinom imaju 200 koraka po krugu ili 1,8 stepeni za korak.

Takodje je pozeljno da drajveri imaju optokoplerski ulaz za slucaj da nesto krene lose da ti izgori samo drajver a da PC ostane zasticen.

Nadam se da sam malo pomogao :D .
Post Reply