Pozdrav!
Zanima me kako se spaja relej koji bi gasio svjetlo (12v) nakon nekog vremena. Timer sam rješio sa atmegom ali nisam nikada relej spajao. Relej im 5 nožica - 2 s jedne strane i 3 s druge. Zanima me što se kamo spaja?
Hvala!
spajanje releja
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: spajanje releja
Dvije nožice između kojih najvjerojatnije imaš nacrtanu zavojnicu (kao namotanu žicu), tamo ti ide napon za paljenje releja, i njemu spajaš 12, 9, 5 ili koliki ti je već napon potreban za aktivaciju, što piše na releju. Preostale tri nožice su kontakti, odnosno jedna je zajednička, a druge dvije su mirni i radni kontakt, ako je relej u isklopljenom (ugašenom) stanju tada je spojeno između zajedničke i mirnog kontakta, a kada uklopi (uključi se) onda se spoj prebacuje između zajedničke i radnog kontakta, a prestaje između zajedničke i mirnog kontakta, sve do isključenja releja. Sve sam ovo napisao pod predpostavkom da si dobro spojio sve prije releja (uključujući inverzno polariziranu diodu, tranzistor itd...)
http://www.chipoteka.hr/www_new/uploads ... 700061.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovo je slika jednog takvog releja, s obzirom na razmještaj kontakata. Ako nema oznaka na njemu, onda uzmi ohm-metar ili multimetar i mjeri otpore između pojedinih kontakata, tamo gdje ti je otpor veći od 0.0 (približnog otpora kratkog spoja), manji od beskonačnog, tamo su ti nožice za napajanje, za ostale tri, postupak ti je gore objašnjen.
Ako ni sada ne shvatiš, slikaj svoj relej i postavi sliku ovdje pa ću ti konkretno reći.
Pozdrav i sretno!
http://www.chipoteka.hr/www_new/uploads ... 700061.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovo je slika jednog takvog releja, s obzirom na razmještaj kontakata. Ako nema oznaka na njemu, onda uzmi ohm-metar ili multimetar i mjeri otpore između pojedinih kontakata, tamo gdje ti je otpor veći od 0.0 (približnog otpora kratkog spoja), manji od beskonačnog, tamo su ti nožice za napajanje, za ostale tri, postupak ti je gore objašnjen.
Ako ni sada ne shvatiš, slikaj svoj relej i postavi sliku ovdje pa ću ti konkretno reći.
Pozdrav i sretno!
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Re: spajanje releja
Isprobano i radi!
Hvala na brzom odgovoru!
Hvala na brzom odgovoru!