kako zalemiti sitni cip i smd?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
kako zalemiti sitni cip i smd?
evo kontam praviti punjac za baterije sa onim max cipom.
neznam tacno koji je tip ,neda mi se sad gledati,nije vazno.
cip je sitan ,slicno smd.
e sad kako ga zalemiti.
na plocicu tesko jer je nemoguce napraviti tako sitnu stampu,a jos gore kako zalemiti na nju a da se pinovi ne spoje.
pa kontam da je najbolje rjesenje zalemiti tanke zice na cip i onda te zice na plocicu.
ima li tko bolju ideju.
neznam tacno koji je tip ,neda mi se sad gledati,nije vazno.
cip je sitan ,slicno smd.
e sad kako ga zalemiti.
na plocicu tesko jer je nemoguce napraviti tako sitnu stampu,a jos gore kako zalemiti na nju a da se pinovi ne spoje.
pa kontam da je najbolje rjesenje zalemiti tanke zice na cip i onda te zice na plocicu.
ima li tko bolju ideju.
Prvo napravi ipak plocicu !! Ako ne daj da ti napravi netko tko to radi kako treba !!
Cip lemi mikro vrhom ili najbolje puhalicom [ rework station] .
Ja sam se do sad nalemio tih cipova i bez straha da ce se spojit ako imas puhalicu ako nemas odi do nekog tko ima i zalemite .
Nemoj zaboravit nanijet tanak sloj kositra na stampu [ ne nanosi nekvalitetne smijese kositar/olovo najbolje cist kositar ] gdije dolaze nozice ! I nije lose uzet "flux" i snjim proc mijesto lemjenja.
Cip lemi mikro vrhom ili najbolje puhalicom [ rework station] .
Ja sam se do sad nalemio tih cipova i bez straha da ce se spojit ako imas puhalicu ako nemas odi do nekog tko ima i zalemite .
Nemoj zaboravit nanijet tanak sloj kositra na stampu [ ne nanosi nekvalitetne smijese kositar/olovo najbolje cist kositar ] gdije dolaze nozice ! I nije lose uzet "flux" i snjim proc mijesto lemjenja.
-
- Pravo uznapredovao :)
ja ih lemim sa kalsicnom lemilicom na 270-300 stupnjeva C, ali prvo pokositrim plocicu na malo deblje, stavim element gore i samo ga zagrijem vrhom, uvjek se zalemi, kasnije mozes dodavat jos kositra, ali moras nabavit i traku za ciscenje lema, kod nas kosta oko 0,7eura, s njom mozes lagano odstranjivat visak kositra ili skidat elemente sa plocice. I kao sto je buco napisao najvaznije ti je najprije rijesit plocicu, jer ako nemozes nje kvalitetno napravit, uzalud ti sve ovo drugo.
pozdrav
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 700158.jpg
pozdrav
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 700158.jpg
@sandrox koristim onu kinesku kopiju Hako lemilice 850 !!
Radi dobro vec par godina [ kad sam bio kontktirao kinesku firmu koja ih radi zamalo sam "pao mrtav" kad sam cuo cijenu nove , 6US$ za drsku i 8US$ za bazu = 14US$ komplet] meni je bila donesena iz BG za 160 Eura!!
Flux kupin u Trstu bija je 10 DMa [ bio sam kupio 3 bocice evo jos imam malo od jedne ] oko 0,5 dl je bocica otprilike.
Posto ce mi brzo trebat moran nazvat frienda da mi to donese kad bude dolazio. Pa cu znat posto je sad !?!
Naravno mozes i mikrovrh koristit pogotovo za smd u tqfp32 , 44 , 64 , soic8, 16, so24 ...isl kucista za tsop i tu gustocu nozica vec je malo nezgodno s mikrovrhom , FBGA , TBOL nemogu bez puhalice !
Radi dobro vec par godina [ kad sam bio kontktirao kinesku firmu koja ih radi zamalo sam "pao mrtav" kad sam cuo cijenu nove , 6US$ za drsku i 8US$ za bazu = 14US$ komplet] meni je bila donesena iz BG za 160 Eura!!
Flux kupin u Trstu bija je 10 DMa [ bio sam kupio 3 bocice evo jos imam malo od jedne ] oko 0,5 dl je bocica otprilike.
Posto ce mi brzo trebat moran nazvat frienda da mi to donese kad bude dolazio. Pa cu znat posto je sad !?!

Naravno mozes i mikrovrh koristit pogotovo za smd u tqfp32 , 44 , 64 , soic8, 16, so24 ...isl kucista za tsop i tu gustocu nozica vec je malo nezgodno s mikrovrhom , FBGA , TBOL nemogu bez puhalice !
ja isto imam tu gordak 850 prije 3-4 godine sam je uzeo 1000 kn nesjecam she a jos mi je ostalo samo tekuceg fluxa,ej kako si kontaktirao kineze ima neka staranica ili sta pa da narucimo vkada je jeftino mozda imaju i druge pizdarije
odakle si ti ako ti je problem javi PM-om
odakle si ti ako ti je problem javi PM-om
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------
-
- Pravo uznapredovao :)
ides na "google", upises naziv i kliknes "slike", ili odes na www.chipoteka.hr ,pretrazivanje, potrazis artikl i kliknes na njega za detalje i sl.
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _slike.jpg
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _slike.jpg
@sandrox pa uz lemilicu je bio neki dokument tj uputstvo za upotrebu ali mos mislit na kineskom !? [mandarinski ] ! Ali je bila i web adresa .
Ja sam ih bas zbog dodtaka i kontaktirao jer idu oni Hakko samo su mnogo skupi , pa sam mislio da ce bit u ponudi . Jednostavno sam im poslao email na engleskom u vezi rezervnih dijelova i dobio sam odgovor da nece bit problem i poslai su cijene . Medjutim na drugi post uvezi dodatne opreme rekli su mi da mi to nesmiju poslat !? tako da nisam dobio cijene ni nista dodatne opreme. Meni je trebao onaj TSOP48 dodatak i jos pokoji .... ali.....!!!!
Ja sam ih bas zbog dodtaka i kontaktirao jer idu oni Hakko samo su mnogo skupi , pa sam mislio da ce bit u ponudi . Jednostavno sam im poslao email na engleskom u vezi rezervnih dijelova i dobio sam odgovor da nece bit problem i poslai su cijene . Medjutim na drugi post uvezi dodatne opreme rekli su mi da mi to nesmiju poslat !? tako da nisam dobio cijene ni nista dodatne opreme. Meni je trebao onaj TSOP48 dodatak i jos pokoji .... ali.....!!!!