TV Sony kv-21T1D
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
TV Sony kv-21T1D
Problem je sa katodnom cijevi, slika je katkad nejasna, zelenkasta i zatamnjena...probao sam zamjeniti dump i chroma processor...zanima me da li je do same katodne cijevi? hvala
- Attachments
-
- slikac.jpg (16.37 KiB) Viewed 4344 times
-
- slikab.jpg (11.49 KiB) Viewed 4344 times
-
- slikaa.jpg (11.35 KiB) Viewed 4344 times
Cirkus Kolorado :D
Re: TV Sony kv-21T1D
Proveri RGB stepen. Proveri CRT plocicu i tranzistore ili integrale na njoj. Meni izgleda kao da ti fali 1 boja. Razkaci skroz po 1 top na crt da nema kontakt sa nicim. Pa svaku boju spoji ali na kratko na masu da vidis da li su topovi u funkciji.
Cim mi kazu, Sony ne valjaju boje, ja takve tv-e i ne otvaram....losa katodna cev u 99,99% slucajeva...batali to....rec je o uzasno losim katodnim cevima, ja uopste ne znam kako je Sony dopustio da se tako nesto uopste nadje u njihovim uredjajima...uglavnom je rec o ekranima proizvedenim van japana ( Spanija, GB...)...katastrofa, par godina rada i gotovo...masina je inace obicno besprekorna ali....
- marty.markoh
- Napredujem
Mislim da je do ekrana (katodne).Ja sam upravo prekjučer imao sličan problem s Sonijem (šasija be-4)-kod mene nije bilo zelene komponente-sve što treba biti bijelo bilo je svjetlo ljubičasto i Screening (G2) nije reagirao kao i kod tebe.Nema što nisam gledao-na kraju ostao ekran.Uspio sam garež na elektrodi zel.boje probiti instrumentom (visoki napon) i vratiti je u razinu druge dvije (skoro do 10)-rezultat slika 1.liga.Dakle pitaj nekog od majstora da ti reparira ekran ili nabavi novi-polovni (onda ti predstoje sva podešavanja).
Do ekrana je sigurno...imam dva takva, sve sam testirao da bi se na kraju uvjerio da je do ekrana (jednoj je problem u crvenoj drugoj u zelenoj komponenti)...nisam znao da se tako moze popraviti jer sam jedino kod ove dvije televizije naletio na takav problem...kako si to sredio sa visokim naponom ako nije tajna?
Cirkus Kolorado :D
Mozda je kolega marty.markoh imao srece sa regeneracijom ekrana. Ja kod Sony aparata nikad nisam uspio regeneristai ekran, cak i ako bi proradio to nije dugo trajalo. Najvise mjesec - dva.
Predlog - ne gubi vrijeme.
Predlog - ne gubi vrijeme.
Alexa
- marty.markoh
- Napredujem
Prije se to puno više koristilo jer su tv aparati bili puno skuplji ali i ekrani kvalitetniji.Naime ima uređaj predviđen upravo za to:daje napon grijanja i proizvodi visoki napon.Uređaj se priključuje na pinove katodne (prije toga naravno se skida crt pločica tv-a a nekada i glavna ploča) i ima funkciju da visokim naponom probije garež koja se nahvatala na elektrodi ekrana i spriječava prolaz elektrona(za jednu ili više boja-rgb).Kada garež se probije pada na dno ekrana i funkcija elektrode se vraća.Uređaj ima također i dio s kojim se može izmjeriti rad svake od elektroda (prije i poslije postupka).Trajanje takve regeneracije nitko nemože znati-o dosta stvari ovisi:ukupna starost tv-a,stupnju onečišćenja elektrode,naponu rada aparata (g2 i grijanje),vremenu rada,itd.-ukratko može se koristiti a trajanje koje ja znam je bilo od 2-3 mj. do par godina.Kod regeneracije se mora paziti (omjer mogućnosti i realnog stanja katodne)da s njom ne pretjeramo i utjeramo katodnu u kratki spoj-jer se i to zna desiti i onda jedino ostaje izmjena iste(dakle kod regeneracije zaboravi na ono :''e sad ću još malo...''- jer obično to bude krah).Dakle prije postupka obavezno se dogovorim s vlasnikom aparata i objasnim mu sve-pa on odluči o narednom koraku:regeneracija ili izmjena ili otpis....imocanin wrote:...kako si to sredio sa visokim naponom ako nije tajna?
- marty.markoh
- Napredujem
Još nešto da pojasnim:dakle boje slabe bilo zbog istrošenosti same elektrode bilo zbog sprječavnja kontakta s elektronima.Nekada se uz ,kao što rekoh, regeneraciju ekrana koristio i postupak zamjene cijelog topa (na spec uređaju).Izreže se stari top ,umetne novi,isisa zrak i stali ponovo staklo.Taj postupak je davao život ekranu do gotovo 80% vijeka trajanja novog.(primjera ima -i preko 15 godina).Ali....pošto sve zemlje postaju sve više potrošačka društva-kvaliteta opada(i cijena) pa se teži kupovini gotovim tvorničkih proizvoda.Rijetko kome će sada pasti na um nabavka (ako je moguća s obzirom na tipove i velićine) novog ekrana stand. dimenzija do 72 cm-kupuje se novi tv aparat-tako da regeneracija služi za 'dobijanje na vremenu'(tipa:'nemam sada love za novi' ili 'žao bi baciti').
Regeneracija ekrana kod Sony-ija? slika bude solidna od 2min-2 dana najduze...poslusaj aleksu, nista neces dobiti...