Pomoc oko dimenzioniranja osvjetljivaca...
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Pomoc oko dimenzioniranja osvjetljivaca...
Evo htio bi ovaj vikend napraviti osvijetljivac ali sam zapeo oko dimenzija kutije posto cu je raditi od drva.....
Koristiti cu 4 komada UV, BL350 fluo cijevi od 8W.
Bi li mi netko mogao otprilike reci koliki bi bio najbolji razmak izmedu cijevi i koliko bi u visinu trebala ici kutija da se plocica ravnomjerno osvijetljava gdje god da je postavim ?
Ja sam kontao negdje oko 8cm razmaka izmedu cijevi (gledano od sredine jedne cijevi pa do sredine druge cijevi) i 15cm u visinu racunajuci od vrha fluo cijevi pa do stakla.
Koliko debelo staklo bi bilo najbolje koristiti ?
Koristiti cu 4 komada UV, BL350 fluo cijevi od 8W.
Bi li mi netko mogao otprilike reci koliki bi bio najbolji razmak izmedu cijevi i koliko bi u visinu trebala ici kutija da se plocica ravnomjerno osvijetljava gdje god da je postavim ?
Ja sam kontao negdje oko 8cm razmaka izmedu cijevi (gledano od sredine jedne cijevi pa do sredine druge cijevi) i 15cm u visinu racunajuci od vrha fluo cijevi pa do stakla.
Koliko debelo staklo bi bilo najbolje koristiti ?
Korg X5D <3
Re: Pomoc oko dimenzioniranja osvjetljivaca...
Imaš u gotovim projektima moj osvjetljivač, čak su i @Shenda i @r2d2 postavili slike svojih osvjetljivača. Evo linka:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 24&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja sam koristio dvije cijevi, razmak je cca. 7cm. Također razmak između cijevi i stakla (odnosno pločice) je 7cm. Ako misliš staviti 4 cijevi, stavi još jednu prigušnicu između druge dvije koje postaviš, također startere sa strane.
Što je staklo deblje to je slabije emitiranje UV-zraka, moje je debelo oko 2mm, i to je dovoljno, meni je dovoljno 10 minuta s dvije cijevi za osvjetljavanje, tebi će sa 4 trebati manje vremena (vjerojatno), još nikada nisam imao problem ne-dovoljno osvjetljene pločice.
Pozdrav i sretno.
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 24&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja sam koristio dvije cijevi, razmak je cca. 7cm. Također razmak između cijevi i stakla (odnosno pločice) je 7cm. Ako misliš staviti 4 cijevi, stavi još jednu prigušnicu između druge dvije koje postaviš, također startere sa strane.
Što je staklo deblje to je slabije emitiranje UV-zraka, moje je debelo oko 2mm, i to je dovoljno, meni je dovoljno 10 minuta s dvije cijevi za osvjetljavanje, tebi će sa 4 trebati manje vremena (vjerojatno), još nikada nisam imao problem ne-dovoljno osvjetljene pločice.
Pozdrav i sretno.

Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Ovo te nekuzim ?Ako misliš staviti 4 cijevi, stavi još jednu prigušnicu između druge dvije koje postaviš, također startere sa strane.
Aj malo opsirnije pojasni....
P.S.
Kako si ti ucvrstio staklo ?
Korg X5D <3
Mogu pojasniti, naravno.
http://www.imagesforme.com/show.php/647987_P8210019.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
Pogledaj ovu sliku, sada simetrično ovom mom spoju dodaš još jedan takav spoj, takle da zbog uštede prostora ne stavljaš prigušnice sa strane kod rubova, jer ionako ti razmak cijevi mora biti barem 5cm, tako da ti je najbolje rješenje postaviti prigušnicu između dvije cijevi. E sada, pošto ćeš spajati dvije cijevi na jednu prigušnicu, njezina snaga mora biti zbroj (barem) ove dvije cijevi za koje ju koristiš. U mojoj temi u gotovim projektima imaš shemu spoja sa dvije cijevi. Nisam našao spoj sa jednom prigušnicom i četiri cijevi.
Što se tiče učvrščivanja stakla to sam izveo vrlo jednostavno, dakle uz drvo za dno i stranice kutije koje je debelo oko 1cm, kupio sam i letvicu, bitno je da je profila barem 2-3mm. Letvicu trebaš staviti naravno sa svih strana kutije, i kod staklara napraviš (naručiš) staklo te veličine i kažeš mu da ti nožem odreže jedan kraj, kao polukrug, gdje možeš gurniti prst (odnosno jedan dio) i povući, dakle da skineš staklo, ukoliko ti recimo pregori starter itd...
Najbolje da pogledaš na sliku, sve se vidi, letvice, čak i glave od vijaka i staklo te rupa na njemu.
http://www.imagesforme.com/show.php/647987_P8210019.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
Kada sam ja rekao staklaru da mi izbuši rupu promjera 1.5cm rekao je da će me to izaći 30kn (samo bušenje rupe), onda je bolje da ti sa nožem samo ovo napravi, to je besplatno, mene je staklo došlo 10-ak kuna, drvo 20-ak (bilo je naravno i viška jer sam uzeo 2m drveta) te elektronika, prigušnica, cijevi i startere, nekih 30kn, jer sam cijevi imao.
Ako zapneš samo javi i puno sreće!
Pogledaj ovu sliku, sada simetrično ovom mom spoju dodaš još jedan takav spoj, takle da zbog uštede prostora ne stavljaš prigušnice sa strane kod rubova, jer ionako ti razmak cijevi mora biti barem 5cm, tako da ti je najbolje rješenje postaviti prigušnicu između dvije cijevi. E sada, pošto ćeš spajati dvije cijevi na jednu prigušnicu, njezina snaga mora biti zbroj (barem) ove dvije cijevi za koje ju koristiš. U mojoj temi u gotovim projektima imaš shemu spoja sa dvije cijevi. Nisam našao spoj sa jednom prigušnicom i četiri cijevi.
Što se tiče učvrščivanja stakla to sam izveo vrlo jednostavno, dakle uz drvo za dno i stranice kutije koje je debelo oko 1cm, kupio sam i letvicu, bitno je da je profila barem 2-3mm. Letvicu trebaš staviti naravno sa svih strana kutije, i kod staklara napraviš (naručiš) staklo te veličine i kažeš mu da ti nožem odreže jedan kraj, kao polukrug, gdje možeš gurniti prst (odnosno jedan dio) i povući, dakle da skineš staklo, ukoliko ti recimo pregori starter itd...
Najbolje da pogledaš na sliku, sve se vidi, letvice, čak i glave od vijaka i staklo te rupa na njemu.
Kada sam ja rekao staklaru da mi izbuši rupu promjera 1.5cm rekao je da će me to izaći 30kn (samo bušenje rupe), onda je bolje da ti sa nožem samo ovo napravi, to je besplatno, mene je staklo došlo 10-ak kuna, drvo 20-ak (bilo je naravno i viška jer sam uzeo 2m drveta) te elektronika, prigušnica, cijevi i startere, nekih 30kn, jer sam cijevi imao.

Ako zapneš samo javi i puno sreće!

- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Link do prve slike ti ne radi pa ako ga mozes ponovno okaciti 
Meni prostor i ne znaci puno da ti iskreno kazem.....
Ionako moram napraviti 5 cm viska kutije da bi smjestio lcd od tajmera pa sam mislio onda u taj dio kutije i svu elektriku potrpat.
Evo kako sam ja zamislio kutiju :
Posto je ovo nacrtano u 15 minuta, ama bas nista nije u mjeri, vec je to samo kao nekakav koncept da vidite na sto ciljam.
http://i49.tinypic.com/rvd8b8.jpg
http://i49.tinypic.com/28kivsj.jpg
Tamo gdje su izbocine u unutrasnjosti kutije, tu sam planirao staviti 2 prigusnice i startere.
Nisam ih napravio dovoljno velikim pa kutija ispada kao trokatnica
Da primjetio sam to odmah ali zar to ne znaci da staklo stoji neucvrsceno ?
Meni to bas i ne pase.....
No koncept nije los i dalo bi se na kutove stakla nadodati jos par nekakvih L profila koji bi drzali staklo u mjestu.

Meni prostor i ne znaci puno da ti iskreno kazem.....
Ionako moram napraviti 5 cm viska kutije da bi smjestio lcd od tajmera pa sam mislio onda u taj dio kutije i svu elektriku potrpat.
Evo kako sam ja zamislio kutiju :
Posto je ovo nacrtano u 15 minuta, ama bas nista nije u mjeri, vec je to samo kao nekakav koncept da vidite na sto ciljam.
http://i49.tinypic.com/rvd8b8.jpg
http://i49.tinypic.com/28kivsj.jpg
Tamo gdje su izbocine u unutrasnjosti kutije, tu sam planirao staviti 2 prigusnice i startere.
Nisam ih napravio dovoljno velikim pa kutija ispada kao trokatnica

Da primjetio sam to odmah ali zar to ne znaci da staklo stoji neucvrsceno ?
Meni to bas i ne pase.....
No koncept nije los i dalo bi se na kutove stakla nadodati jos par nekakvih L profila koji bi drzali staklo u mjestu.
Korg X5D <3
izbusis rupe na coskovima stakla i tako staklo fikslras
ali nemoj stavljati samo srafe nego oko njih stavi silikonse uvodnike.

ali nemoj stavljati samo srafe nego oko njih stavi silikonse uvodnike.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Pa zar nije 78L05 rekao da su mu trazili 30 kn za buzanje rupa (ili rupe
).
Ako ima neki nacin da se izbusi kod kuce bez da staklo pukne, podijeli sa nama

Ako ima neki nacin da se izbusi kod kuce bez da staklo pukne, podijeli sa nama

Korg X5D <3
Ovo u SketchUp-u je odlično! Ako ti prostor ne znači ništa, svejedno po meni zbog estetike je bolje staviti prigušnice između žica zbog manjih žica. Staklo kod mene nije totalno fiksno učvršćeno, ali ako kutija stoji na stolu i ako makneš kutiju svakako će ti se maknuti i pločica i neće biti dobro osvjetljena, tako da ne vidim zašto ovaj moj način nije OK. Pozdrav.
sogor mi radi u firmi koja se bavi izradom vrata i prozora pa mi je izbusio rupe i donio te uvodnike...
kad kazes covjeku za sto ti treba i kako to planiras izradit vjerojatno ce ti izbusit i besplatno...
tako sam vec puno puta trebao nesto istokarit, izbrusit... i cesto se dogodilo da mi je covjek rekao ajde samo ti i dalje radi na takvim stvarima, ovo je besplatno, a naletis i na lika koji zna da je takvo nesto skupo pa cijenu utrostruci
kad kazes covjeku za sto ti treba i kako to planiras izradit vjerojatno ce ti izbusit i besplatno...
tako sam vec puno puta trebao nesto istokarit, izbrusit... i cesto se dogodilo da mi je covjek rekao ajde samo ti i dalje radi na takvim stvarima, ovo je besplatno, a naletis i na lika koji zna da je takvo nesto skupo pa cijenu utrostruci

Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
U našoj državi zvuči nevjerojatno naći takvog čovjeka. Ne vidim kakve veze ima s njim to što ti radiš 

- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Esteticki bi ljepse izgledalo, priznajem, ali kad ti stavis priusnice i startere izmedu neonki vise nije isti kut rasipanja svjetlosti jer je blokira prigusnica i starteri.svejedno po meni zbog estetike je bolje staviti prigušnice između žica zbog manjih žica
Ja mislim da cu svejedno raditi po svome nahodenju.
Prigusnice i starteri u kraj kutije a ispod cijevi cu poljepit alu foliju.
Cilj je da se, vise manje, na svakom centimetru stakla jednako osvijetljava plocica.
Na kraju krajeva, ne zelim da mi sredina kutije bude nedovoljno osvijetljena samo da bi imao 10 cm krace zice.
Uredno ce to ispasti, vidjet ces....
Ja sam inace opsjednut sto se tice estetike necega sta radim

@mataya
Sad sam se sjetio da mi stari poznaje staklara tako da je i taj problem rijesen

Korg X5D <3
UV cijevi su postavljane na vertikalne držaće tako da su 2cm odigunute od drvenog dna, i nemaju nikakvu vezu u ravnini sa prigušnicom, kut rasipanja se valjda odnosi na gornji dio cijevi. Kako god da napraviš, postavi ovdje na forum. Sretno.