Atmega 16 program

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

Post Reply
Soliter

Atmega 16 program

Post by Soliter »

pozz svima nov sam na forum i imam problem sa programiranjem Atmega 16...evo zadatka pa ako moze ko pomoci :)

Napraviti C program za Atmega 16 koji broji vanjske impulse na pinu 0 porta B(T0),okidanje impulsa na prednju ivicu (rijesiti softverski).Ovi impulsi na primjer predstavljaju impulse sa turbinskog mjerača protoka.Svaki impuls znači da je kroz cijev prošlo 2 litra tekucine.Kumulativni protok prikazati kao binarni broj na led diodama 0 do 3.Kada se sve diode upale potrebno je resetovati stanje varijable kprotok na nulu i prikazati na led diodama i sve tako u krug.Osim toga potrebno je kao binarni broj prikazati proteklo vrijeme između pojave dva impulsa u sekundama kao binarni broj na led diodama 4,5,6,7.
abc
Pravo uznapredovao :)

Re: Atmega 16 program

Post by abc »

Soliter wrote:pozz svima nov sam na forum i imam problem sa programiranjem Atmega 16...evo zadatka pa ako moze ko pomoci :)

Napraviti C program za Atmega 16 koji broji vanjske impulse na pinu 0 porta B(T0),okidanje impulsa na prednju ivicu (rijesiti softverski).Ovi impulsi na primjer predstavljaju impulse sa turbinskog mjerača protoka.Svaki impuls znači da je kroz cijev prošlo 2 litra tekucine.Kumulativni protok prikazati kao binarni broj na led diodama 0 do 3.Kada se sve diode upale potrebno je resetovati stanje varijable kprotok na nulu i prikazati na led diodama i sve tako u krug.Osim toga potrebno je kao binarni broj prikazati proteklo vrijeme između pojave dva impulsa u sekundama kao binarni broj na led diodama 4,5,6,7.
Da li si instalirao winavr(c kompajler za avr)? Da li ti je to za maturski? Kazes da okidanje impulsa na prednju ivicu treba rjesiti softverski, znaci bez upotrebe interapta.
Postaj ovamo kod koji si zamislio pa da ti pomognemo.
Soliter

Post by Soliter »

problem je u tome sto nisam imao prije dodira sa tim mikrokontrolerima a to mi je seminarski rad za faks ... neznam nisam napisao jos nikakav kod imam samo neki primjercica neki kodova ...
abc

Post by abc »

Ovo je valjda najbolji tutorijal za avr c , malo prouci ,imas prakticno sve sta ti treba za tvoj zadatak.

http://www.8051projects.net/e107_files/ ... torial.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by InTheStillOfTheNight »

aaaa, kak dobar tutorijal. Vec dugo se zezam sa AVR Studiom, ali nisam baš pronašao nešto ovako dobro napisano. Svakako bi svi koji se bave C-om i AVR-om trebali imati ovo isprintano kao učilicu ili brzi podsjetnik... Hvala abc :D
InTheStillOfTheNight
Post Reply