Feriklorid

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
78L05
Pravo sam se raspisao :)

Feriklorid

Post by 78L05 »

Nakon 3 godine korištenja 30%-tnog hidrogena i 19%-tne solne kiseline, zbog cijene odlučio sam prijeći na feriklorid. Volio bih kada bi mi netko tko je s time radio rekao koliko granula treba pomiješati sa jednom litrom (1L) vode, koliko traje brzina jetkanja bakra, kolika treba biti temperatura otopine, i kakva bude kvaliteta na kraju (ima li ispucanih vodova...)? Hvala.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Feriklorid

Post by Smjesko »

Evo, iz prve ruke, budući da već duže vrijeme radim s tim. Ja imam posebnu posudu izrađenu od pleksija, usku i duboku, tako da pločica stoji okomito dok se nagriza i da je volumen mali. U dvije litre tople vode (oko 40 C) otopim cijelu vrećicu feriklorida (mislim da i na vrećici piše receptura). U tu posudu stavim hacknut (preuređen termostat) grijač za akvarije koji održava temperaturu i puhalicu također od akvarija koja proizvodi mjehuriće zraka. Topla otopina s puno mjehurića ubrzava nagrizanje koje traje oko 10-ak minuta kad je otopina svježe napravljena. Zrak je važan za kemijski proces kod nagrizanja. Ovom otopinom mogu se dobiti finiji vodovi nego s kombinacijom solne kiseline i peroksida, a što je najvažnije, nije otrovna kao solna + peroksid.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Feriklorid

Post by pedja089 »

Prednost FeCl3 je u tome sto se iznova i iznova moze koristiti.
Mane su:
-sto temperatura mora biti preko 30 stepeni da bi taj proces isao nekom normalnom brzinom.
-ostavlja trajne fleke na odeci, a i tesko se skida sa koze
-sporiji je od HCl+H2O2
-i sve je ono potrebno sto je smesko napisao da bi se ploca razvila za 10min
-teze skladiscenje granula, moraju biti na izuzetno suvom mestu.
To su razlozi zasto sam rastvor roknuo u kanalizaciju...
78L05

Post by 78L05 »

Aha, tako, a kolika je masa jedne vrećice feriklorida koju si pomješao sa 2 litre vode? 250g? Jedina po meni vrlina je što je svakako jeftiniji, jer je litra hidrogena 60kn i kiseline 10kn to je sve zajedno 10eura. A i ne može se ponovno koristiti. Da li ta otopina tijekom nagrizanja mora biti zagrijana na konstantu temperaturu (recimo 40 stupnjeva), ili ju mogu zagrijati pa neka se hladi dok je pločica u njoj? Naravno stoje i ove mane što je @pedja089 rekao, što se tiče odječe ne skida se baš ni otopina kiseline i hidrogena bez problema, odnosno ona progrize odjeću kao da je spaljena na tom mjestu...
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

HCl+H2O2 se može ponovno koristiti (spoj koji nastaje rastapanjem bakra sam rastapa bakar), a nije skupo. 1L H2O2 je oko 40kn i traje ti skoro godinu dana, a kiselina 20% 1l je 8kn. Potrošeni FeCl3 bi trebalo pravilno baciti, a ne proliti u WC, jer je opasan za okoliš :azdaja:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

...lako tebi @pepi pričati o rastapanju bakra kada živiš u bakru :lol:
Post Reply