Vaillant bojler Elektronika problem!?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Vaillant bojler Elektronika problem!?
Eh ovako znaci plinski bojler vaillant dosta nov,uglavnom elektronika ima neki problem a koji nemam pojma:)
Kada prikljucim napajanje pocne mi varnicit kod prekidaca "pogledaj sliku" kao da je kratki spoj ili sl.sve sam pregledao i ispitao, uzmem istrument nema kratkog spoja a ni otpora!Uglavnom dupla je stampa,kada pratim na stampi fazu i nulu idu do prekidaca pa preko njega i dalje faza na topivi osigurac a nula dalje....Kada prikljucim samo fazu bez nule i ispitujem pojavljuje mi se faza i na istrumentu 220v i na jednom djelu osiguraca i na drugom!stvarno sam jako zbunjen na nesto slicno nisam naisao!gledao sam po netu aall nista nema!dali je ko ima iskustva sa ovim ili sl?svaka mi je pomoc dobro dosla!pozdrav svima!
Slika!
http://i366.photobucket.com/albums/oo10 ... C01419.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Kada prikljucim napajanje pocne mi varnicit kod prekidaca "pogledaj sliku" kao da je kratki spoj ili sl.sve sam pregledao i ispitao, uzmem istrument nema kratkog spoja a ni otpora!Uglavnom dupla je stampa,kada pratim na stampi fazu i nulu idu do prekidaca pa preko njega i dalje faza na topivi osigurac a nula dalje....Kada prikljucim samo fazu bez nule i ispitujem pojavljuje mi se faza i na istrumentu 220v i na jednom djelu osiguraca i na drugom!stvarno sam jako zbunjen na nesto slicno nisam naisao!gledao sam po netu aall nista nema!dali je ko ima iskustva sa ovim ili sl?svaka mi je pomoc dobro dosla!pozdrav svima!
Slika!
http://i366.photobucket.com/albums/oo10 ... C01419.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Vaillant bojler Elektronika problem!?
Moguce da je bilo vlage ili masnoce na ploci pa da je probilo, i onda se nahvatala ona garez koja jako dobro provodi struju. Vidjao sam to se desilo i klod mene na starom bojleru koji ima kombinaciju struja/centralno grejanje. pokusaj to ocistiti detaljno, mada tesko da ce da pomogne.Najverovatnije ces morati kupi drugu elektroniku, ili napraviti.
Proveri jos das nije u pitanju neki SMD deo koji je probio pa on varnici. I jos jedna bitna stvar radi li to?
Proveri jos das nije u pitanju neki SMD deo koji je probio pa on varnici. I jos jedna bitna stvar radi li to?
pedja089 wrote:Moguce da je bilo vlage ili masnoce na ploci pa da je probilo, i onda se nahvatala ona garez koja jako dobro provodi struju. Vidjao sam to se desilo i klod mene na starom bojleru koji ima kombinaciju struja/centralno grejanje. pokusaj to ocistiti detaljno, mada tesko da ce da pomogne.Najverovatnije ces morati kupi drugu elektroniku, ili napraviti.
Sta ti mislis sa cime da ocitstim imam ja nekih kiselina za cicenje elektronike al sve je to smece,ploca ne radi jer cim ukljucim varnici na spojevima kod prekidaca,a sada sam ukino prekidac i mjerim nema kratkog spoja al kada zakacim fazu bez nule i ispitujem istrumentom na jednom djelu osiguraca i nule je 220v na primaru,a na drugom djelu bez osiguraca pokazuje 192v???joj rant cu se to je toliko glupa elektronika a negdje probija:(
pedja089 wrote:Moguce da je bilo vlage ili masnoce na ploci pa da je probilo, i onda se nahvatala ona garez koja jako dobro provodi struju.
Nece ti mnogo pomoci sa kiselinama, zbog ugljenisanosti ploce, najbolje je da da se taj deo ploce sastruze kao kad stomatolog otklanja karijes, ali posto je dvostrana stampa mora se voditi dosta racuna o tome. Nije nemoguce, ali ti treba mini glodalo za taj "hirurski" zahvat.
Nece ti mnogo pomoci sa kiselinama, zbog ugljenisanosti ploce, najbolje je da da se taj deo ploce sastruze kao kad stomatolog otklanja karijes, ali posto je dvostrana stampa mora se voditi dosta racuna o tome. Nije nemoguce, ali ti treba mini glodalo za taj "hirurski" zahvat.
@zastita
Ajde malo obrati paznju na taj quote. Na post se odgovara sa "Post reply".
Najbolje je smirglom ili skalperom, dok ne dodjes do zdrave poloce...
Ali pitanje koliko ce sve to raditi...
Najbitnije je da nadjes uzrok tome...
Ajde malo obrati paznju na taj quote. Na post se odgovara sa "Post reply".
Najbolje je smirglom ili skalperom, dok ne dodjes do zdrave poloce...
Ali pitanje koliko ce sve to raditi...
Najbitnije je da nadjes uzrok tome...
hheh moja greska ;)jeli sada dobro:)
uglavnom sada sam uzeo evo skidam masnocu i sl. al mi zaista nije jasno sta se desava imam slicnu plocu i mjerim kada zakacim fazu na drugom djelu osiguraca nema struje,a na ovoj mojoj 190v!uglavnom negdje probij ali gdje....
uglavnom sada sam uzeo evo skidam masnocu i sl. al mi zaista nije jasno sta se desava imam slicnu plocu i mjerim kada zakacim fazu na drugom djelu osiguraca nema struje,a na ovoj mojoj 190v!uglavnom negdje probij ali gdje....
kao sto si sam rekao..negdje na plocici probija..a gdje to je malo teze naci..ugl prvo ocisti masnocu..pa pogledaj ako ti gdje plocica sumljivo izgleda..ili jednostavno postepeno sve ispitivati
Proveri ti i taj trafo. Skini njega i polako idi oko tih vodova za 220V...
Je li ti je osigurac kojim slucajem izgoreo?
Je li ti je osigurac kojim slucajem izgoreo?
skidao sam trafo odnosno u ovom slucaju je ovo el.upaljac pregledao nista posebno oko njega nema,a osigurac izgara svaki put a prvi put kada se to desilo na ovom bojleru kada sam otvorio vidim osigurac rikno i pocrijo jedan vod izmedzu osiguraca i prekidaca reko promjenit cu osigurac popravit vod i bice ok al nista isto se desava!pozz
evo uzeo sam vatu i aceton sve fino ocistio i sredio al nista nisam dobio mozda manju 30 v sada pokazuje na drugom djelu osiguraca 160v:)haj valjda ga nagram do nule:)heheh ovaj komad elektronie je 400km-ova ranit cu se ako ga ne sredim:)
Bolje onda daj nekome ko zna da to sredi... Nije to tako naivna stvar.
NAPRAVIO! Promjenio releje i jednu keramiku poslje toga cijelu plocu ocistio vatom i acetonom!ukljucio releji pocese radi,nema varnica osigurac citav!Zakacim na bojler ukljucim i sve radi kao i prije! hvala svima na pomoci i trudu!
Pozdrav!
Pozdrav!
Moj predlog ti je da ta nagorel mesta nalijes necim, plastikom,epoksi, hotglue ili bilo sta sto ima malo vecu elektricnu cvrstocu od vazduha, da se to ponovo ne bi desavalo.
e pedja hvala na korisnom savjetu,vec danas kada sam je probao i napravio ukrao sam sestri lak za nakte i premazao onaj dio kod upaljaca gdje u faza i lula jako blizu:)nista pametnije nisam u tom trentku skontao al mislim da je ok!pozz