Ograničivač TLF poziva
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Ograničivač TLF poziva
Vidio sam na nET-u da se u Srbiji prodaju ograničivači TLF poziva (zabrana određenih brojeva, mobitela, vanmjesna mreža itd.)
Ima li neko iskustva s tim, dali bi se tako nešto moglo napraviti, npr da zabrani nulu kao prvu znamenku u pozivanom broju i sl.
Ja bih uspio nešto uraditi koristeći PIC, pod uslovom da je još uvijek ono staro dekadno pozivanje, međutim s ovim tonskim.....
Ima li neko kakvih ideja.
Ima li neko iskustva s tim, dali bi se tako nešto moglo napraviti, npr da zabrani nulu kao prvu znamenku u pozivanom broju i sl.
Ja bih uspio nešto uraditi koristeći PIC, pod uslovom da je još uvijek ono staro dekadno pozivanje, međutim s ovim tonskim.....
Ima li neko kakvih ideja.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Re: Ograničivač TLF poziva
Svojevremeno sam za sebe konstruisao i pravio ogranicavac tlf brojeva. Uredjaj je i dan danas u funkciji i licno sam zadovoljan njime. Ono sto je meni trebalo, radi odlicno. Mana mu je sto radi samo na tonsko biranje.
Inace, trenutno kao sto kazes, moze se kupiti bolji i jeftiniji uredjaj kod Kineza, tako da se skoro ne isplati sklapati ga.
Inace, trenutno kao sto kazes, moze se kupiti bolji i jeftiniji uredjaj kod Kineza, tako da se skoro ne isplati sklapati ga.
Alexa
Ma tonsko biranje uopšte nije mana, više i nema dekadnih.
Nisam se sjetio kineza.... valja mi pogledati, a ako ništa ne nađem bio bih ti zahvalan za barem osnovne upute, princip rada itd....
Nisam se sjetio kineza.... valja mi pogledati, a ako ništa ne nađem bio bih ti zahvalan za barem osnovne upute, princip rada itd....
Aleksa, kod "mojih" kineza samo neke krpice, pa ako si pronašao tu šemicu.....
Bice, bice sema. Trenutno je predpraznicna guzva. Cim ovo prodje, tacnije u toku praznika, kacim semu.
Alexa
Ajde kad objavis projekt ovdje, da ga postavim na naslovnu stranicu?
Hvala trax na interesovanju ali uredjaj koji je pravljen krajem proslog i pocetkom ovog vijeka, mislim da ne zasluzuje da se objavi kao Bog zna kakav projekat. Moze da posluzi mladjim generacijama koje odlicno barataju mikrokontrolerima da zaista naprave jedan dobar ogranicavac telefonskih brojeva.
To je bilo vrijeme kada su tek poceli mobilni telefoni a razgovori mnogo skupi, pogotovo zvanje sa fiksnog na mob. U to vrijeme pocinju i nekakvi specijalni brojevi da se objavljuju u okviru reklama na TV-u. Tu su razne pricaonice, hot-line, internet prevare da modem sam raskida vezu i bira "bezvezne" brojeve od kojih boli glava i ne mogu se sad sjetiti na koje sve nacine su pokusavali da ljudima izmame novac. Da bih to ukinuo napravio sam ovaj uredjaj.
Uredjaj je bio zamisljen da moze da identifikuje sta je prva, druga i treca cifra, koliko ukupno cifra ima i na osnovu toga da odluci da li ce da raskine vezu ili ne. Takodje uslov je bio da radi tj. da se napaja sa tel. linije. E, tu je nastao problem. Relativno veliki broj logickih kola je trosio puno struje i sklop nije htio da radi na ptt liniju. Iz tog razloga sam se odlucio da napravim jednostavniji uredjaj koji ce samo da broji cifre i ako je vise od sest cifara da raskine vezu. Znaci, dozvoljava biranje u lokalu a sve medjugradske, medjunarodne, mobilne i ostale "dugacke" brojeve onemogucava. Uredjaj ima tri int. kola i napaja se sa tel. linije. Kao sto rekoh, uredjaj je i dan danas u funkciji kako kod mene tako i kod jos 5-6 kolega koji su ga takodje napravili.
U prilogu je sema uredjaja u jpg formatu. Sema je inace radjena u Protelu ali sam se odlucio da je konvertujem u jpg format zato sto sam primetio da mali broj forumasa koristi Protel. Uglavnom se koristi Eagle. Ako ima problema sa citljivoscu seme probacu u jos neki format da je konvertujem.
To je bilo vrijeme kada su tek poceli mobilni telefoni a razgovori mnogo skupi, pogotovo zvanje sa fiksnog na mob. U to vrijeme pocinju i nekakvi specijalni brojevi da se objavljuju u okviru reklama na TV-u. Tu su razne pricaonice, hot-line, internet prevare da modem sam raskida vezu i bira "bezvezne" brojeve od kojih boli glava i ne mogu se sad sjetiti na koje sve nacine su pokusavali da ljudima izmame novac. Da bih to ukinuo napravio sam ovaj uredjaj.
Uredjaj je bio zamisljen da moze da identifikuje sta je prva, druga i treca cifra, koliko ukupno cifra ima i na osnovu toga da odluci da li ce da raskine vezu ili ne. Takodje uslov je bio da radi tj. da se napaja sa tel. linije. E, tu je nastao problem. Relativno veliki broj logickih kola je trosio puno struje i sklop nije htio da radi na ptt liniju. Iz tog razloga sam se odlucio da napravim jednostavniji uredjaj koji ce samo da broji cifre i ako je vise od sest cifara da raskine vezu. Znaci, dozvoljava biranje u lokalu a sve medjugradske, medjunarodne, mobilne i ostale "dugacke" brojeve onemogucava. Uredjaj ima tri int. kola i napaja se sa tel. linije. Kao sto rekoh, uredjaj je i dan danas u funkciji kako kod mene tako i kod jos 5-6 kolega koji su ga takodje napravili.
U prilogu je sema uredjaja u jpg formatu. Sema je inace radjena u Protelu ali sam se odlucio da je konvertujem u jpg format zato sto sam primetio da mali broj forumasa koristi Protel. Uglavnom se koristi Eagle. Ako ima problema sa citljivoscu seme probacu u jos neki format da je konvertujem.
- Attachments
-
- Limiter.rar
- (95.04 KiB) Downloaded 307 times
Alexa
Izvedba je za svaku pohvalu, samo kod mene to ne bi proslo bez kontrolera 

Aleksa , hvala na šemi, dovoljno je čitljiva da se odradi. Nije mi palo na pamet to za broj pozivanih cifara, nego sam mislio da to radi na principu identifikacije nule kao prvog pozivanog broja. Ta identifikacija mikrokontrolerom bi (za mene) bila laka kada bi se radilo o starom dekadnom sistemu pozivanja, a sa ovim tonskim ne bih znao.
Pošto je ovo nova ideja (brojanje pozivanih cifara) probat ću izvršiti neke mjerenja na tlf liniji da vidim kako bi to kontroler mogao identifikovati, pa ako uspijem nešto složiti, javim.
Naravno Pedja, nemam ništa protiv, ako već imaš neku ideju za tu identifikaciju, da napišeš da se ne patim.
pozdrav !
Pošto je ovo nova ideja (brojanje pozivanih cifara) probat ću izvršiti neke mjerenja na tlf liniji da vidim kako bi to kontroler mogao identifikovati, pa ako uspijem nešto složiti, javim.
Naravno Pedja, nemam ništa protiv, ako već imaš neku ideju za tu identifikaciju, da napišeš da se ne patim.
pozdrav !
Prouci datasheet od MT80XX i kazace ti se samo
Mnogo je lakse nego sa dekadnim biranjem.
Sema spajanja na tel liniju ostaje ista, ili slicna, pogledaj u datasheetu, ili pogledaj kako je @trax resio na call kontroleru. Tu ujedno imas i semu spajnja na kontroler. Inace zanimljivi su ti pinovi za konmtroler 11,...15.

Mnogo je lakse nego sa dekadnim biranjem.
Sema spajanja na tel liniju ostaje ista, ili slicna, pogledaj u datasheetu, ili pogledaj kako je @trax resio na call kontroleru. Tu ujedno imas i semu spajnja na kontroler. Inace zanimljivi su ti pinovi za konmtroler 11,...15.
Super stvar, nema sta. I ja bi odma ubacio mikrokontroler 
Bilo bi super kada bi imao barem sliku gotovog uredjaja, a nacrt plocice je takodje dobrodosao mada nije neophodan.

Bilo bi super kada bi imao barem sliku gotovog uredjaja, a nacrt plocice je takodje dobrodosao mada nije neophodan.
Već jesam, čini se prilično jednostavno, na pinovima 11-14 daje 4-bitni broj u zavisnosti koja je tipka stisnuta.pedja089 wrote:Prouci datasheet od MT80XX i kazace ti se samo![]()
@Trax, probat ću nešto iskonstruisat na ovaj način, pa ako uspijem objavim ovdje da bi neko od vas boljih programera doradio stvar sa dodatnim funkcijama.
I pin 15 ti je bitan!
on govori ada je detektovan ton, tj kad da pokupis podatke.
on govori ada je detektovan ton, tj kad da pokupis podatke.
Ma da OK je to za pin 15.
Nego izgleda da ću imati problema sa nabavkom IC-a, u nekim katalozima koje posjedujem ga nema. Bio sam ubijeđen da ga ima u TLF aparatima, međutim kasnije sam skontao da nema potrebe da tu bude nego samo u tlf centralama. Morat ću kontaktirati poznanika u telecomu da vidim ima li kod njih.
U svakom slučaju ukoliko uspijem nešto odradit, javim to ovdje.
Nego izgleda da ću imati problema sa nabavkom IC-a, u nekim katalozima koje posjedujem ga nema. Bio sam ubijeđen da ga ima u TLF aparatima, međutim kasnije sam skontao da nema potrebe da tu bude nego samo u tlf centralama. Morat ću kontaktirati poznanika u telecomu da vidim ima li kod njih.
U svakom slučaju ukoliko uspijem nešto odradit, javim to ovdje.
Danas sam probao kako je crtati u Eagle. Nacrtao sam principsku semu novog uredjaja sa kontrolerom i ovo bi bio predlog sa moje strane kako da izgleda neka nova verzija. Sklop se sastoji samo iz dva kola i racunam da moze da se napaja sa tel. linije. Prikljucenje na liniju moze da ostane isto, eventualno umjesto dva BF459 ubaciti neki darlington. Oko DTMF dekodera nema sta da se radi, ostaje uglavnom sve kako jeste. Izbor kontrolera i nacin povezivanja ostavljam programerima.
Voljan sam da pomognem koliko mogu u hardverskom smislu jer Pedjin kurs koji sam pohadjao nije dovoljan da bih ovo mogao sam da rijesim.
U prilogu principska sema u Eagle kao i u jpg formatu
Voljan sam da pomognem koliko mogu u hardverskom smislu jer Pedjin kurs koji sam pohadjao nije dovoljan da bih ovo mogao sam da rijesim.
U prilogu principska sema u Eagle kao i u jpg formatu
- Attachments
-
- Limiter_jpg.rar
- (25.41 KiB) Downloaded 270 times
-
- Limiter_eagle.rar
- (6.79 KiB) Downloaded 249 times
Alexa
Ma imas tamo sve sto ti treba.
Bar sto se tice sintaksi i slicnog, a sad koliko si vest u programiranju to je druga stvar.
Uglavnom pospajaj te pinove na portb, pogledaj onaj primer za taster koji se izvrsava samo jednom kad je stisnut taster i to je to.
A sto se tice zastite na tebi je kako ces je izvesti. Neke brojeve mozes dozvoliti neke ne itd...
Bar sto se tice sintaksi i slicnog, a sad koliko si vest u programiranju to je druga stvar.
Uglavnom pospajaj te pinove na portb, pogledaj onaj primer za taster koji se izvrsava samo jednom kad je stisnut taster i to je to.
A sto se tice zastite na tebi je kako ces je izvesti. Neke brojeve mozes dozvoliti neke ne itd...
Necu da rasturam uredjaj koji jos radi vec cu sto kaze Whitehead da kupim nove djelove i da skockam varijantu 2.
Reci mi Pedja samo za pocetak koji kontroler bi najbolje odgovarao sklopu.
Reci mi Pedja samo za pocetak koji kontroler bi najbolje odgovarao sklopu.
Alexa