Imam neki kineski RC auto... Nabavio sam ga pre oko dvije godine... Radio je tada 3-4 mjeseca pa se pokvario (ne daljinski već prijemnik u autu) i nakon toga stajao je duze vrijeme... Skoro sam se pozabavio njime i utvrdio da su prijemniku crklo 5 tranzistora, 4 komada BC 161-16 i jedan BC33825. Kupio sam te tranzistore (i teskom mukom-jer je dosta sitno) ih promenio. Probao sam auto i proradio je. Samo ima jedan PROBLEM, mjerio sam unimerom i za lijevo, desno i nazad pokazuje 5V (i to radi jer se auto krece normalno) ali naprijed pokazuje 3,5V (to ne radi jer da bi se auto kretao mora malo da se pogura, a i nije normalno da je samo ovaj napon manji). Moje pitanje je da li neko zna u cemu može biti problem, onako bez gledanja. Postaviću i foto mada nevjerujem da će pomoci, pa ako neko zna nek odgovori...
http://img23.imageshack.us/img23/7783/59849454.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://img704.imageshack.us/img704/1719/24628864.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Problem sa RC autom
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Problem sa RC autom
Vjerovatno jedan od tih BC161-16, koji uključije "naprijed" ne radi kako treba... Btw. ako dobro vidim na njima piše CDIL... a to sigurno nije proizvođač koji ulijeva povjerenje...
Probaj vidjeti koji je to tranzistor, pa ga zamijeni sa onim koji uključuje npr. "nazad"... pa će ti sve biti jasno...
Sve te BC161 ja bi zamijenio sa BD140-16... bolji tranzistor!
Uvijek postoji mogučnost i da taj dekoder (RX2 70607-28?) nije u redu... u tom slučaju - kupi novi auto...
Probaj vidjeti koji je to tranzistor, pa ga zamijeni sa onim koji uključuje npr. "nazad"... pa će ti sve biti jasno...
Sve te BC161 ja bi zamijenio sa BD140-16... bolji tranzistor!
Uvijek postoji mogučnost i da taj dekoder (RX2 70607-28?) nije u redu... u tom slučaju - kupi novi auto...
Hvala na brzom i opširnom odgovoru. Zezaću se malo s ovim pa ako ne ide nacu mu drugu namenu, vazda se nesto smisli..........
Mijenjao sam BC161-16 naizmenično za svaki motor i jopet "naprijed" ne radi, što znači da su sva 4 komada BC161-16 ispravna?!... Što ću sad, imate li neki prijedlog il da bacim u smeće?
Da... onda su svi isti...
Ima il BC161 nekakav otpor u krugu baze? Ako ima vidi da li taj za "naprijed" ima isti otpor kao i drugi... Moraš ga odlemiti sa jedne strane i izmjeriti otpor! Provjeri sve što ima veze sa "naprijed", od tog prijemnika-dekodera... traži neki "hladan lem"...
Šta taj tranzistor uključuje? Direktno motor ili preko nekog releja? Provjeri i to! Nekakve četkice motora ili već nešto... što bi moglo vući puno struje, pa da ti zbog toga pada napon...
Nisam do sada imao priliku rastavljati takve igračke, tako da ti mogu dati samo ovakve grube upute...
Ako ništa ne upali... zamijeni mu "naprijed" i "nazad"... Pravim šoferima rikverc i tako ne treba!
Za smeće uvijek ima vremena...
Ima il BC161 nekakav otpor u krugu baze? Ako ima vidi da li taj za "naprijed" ima isti otpor kao i drugi... Moraš ga odlemiti sa jedne strane i izmjeriti otpor! Provjeri sve što ima veze sa "naprijed", od tog prijemnika-dekodera... traži neki "hladan lem"...
Šta taj tranzistor uključuje? Direktno motor ili preko nekog releja? Provjeri i to! Nekakve četkice motora ili već nešto... što bi moglo vući puno struje, pa da ti zbog toga pada napon...
Nisam do sada imao priliku rastavljati takve igračke, tako da ti mogu dati samo ovakve grube upute...
Ako ništa ne upali... zamijeni mu "naprijed" i "nazad"... Pravim šoferima rikverc i tako ne treba!
Za smeće uvijek ima vremena...