Pravim ispravljač, te je potreban odgovarajuči transformator određene snage npr. 20VA
Kako izračunati snagu transformatora???
Pozdrav
Snaga transformatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
- Pravo uznapredovao :)
-
- Pravo uznapredovao :)
evo trebalo mi je malo da se dobijem,
ovo vrijedi za trafice sa klasicnom E jezgrom i jako je tocno;
potrebno je izmjeriti presjek bocne jezgre A*B, naprimjer ako su dimenzije bocne jezgre 20mm x 40mm dobijemo 800mm2 to pomnozis sa 2(zato jer lijeva i desna jezgra imaju zajedno isti presjek kao centralna koju nemozes izmjerit), dakle dobijes 1600mm2 i onda to podjelis sa 10 =160W, dakle snaga je u Wattima a ne u VA
Pozdrav
ovo vrijedi za trafice sa klasicnom E jezgrom i jako je tocno;
potrebno je izmjeriti presjek bocne jezgre A*B, naprimjer ako su dimenzije bocne jezgre 20mm x 40mm dobijemo 800mm2 to pomnozis sa 2(zato jer lijeva i desna jezgra imaju zajedno isti presjek kao centralna koju nemozes izmjerit), dakle dobijes 1600mm2 i onda to podjelis sa 10 =160W, dakle snaga je u Wattima a ne u VA
Pozdrav
Ja mislim (koliko se sjecam) da se snaga transformatora sa EI limovima (onog obicnom mreznog transformatora) racuna po formuli P = (A*B) (W).. A i B su dimenzije povrsine jezgre, izrazene u cm..
Malo ti je i nelogican ovaj odgovor. Po ovom bi taj trafo koji si naveo u primjeru, malih dimenzija jezgre (2x4cm) imao snagu, kao sto si i sam napisao 160W!?!
Pozdrav!
Malo ti je i nelogican ovaj odgovor. Po ovom bi taj trafo koji si naveo u primjeru, malih dimenzija jezgre (2x4cm) imao snagu, kao sto si i sam napisao 160W!?!
Pozdrav!