primopredajnik ili samo prijemnik

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
WizzAss
Napredujem
Napredujem

primopredajnik ili samo prijemnik

Post by WizzAss »

imam jednu ideju za projekt:
primopredajnik ili samo prijemnik koj radi na frekvencijama od 1MHz do 2GHz!! :) (nemojte mi sad rec da sam lud(pricekajte malo))
da ima: -opciju spajanja na komp preko kabela,
-lcd display na kojem prikazuje:1.frekvenciju
2.jacinu prijema/odasiljanja signala
-opciju mjenjanja frekv. preko kompa(softwerski) i preko potenciometara(hardwerski, npr. 5 potenciometara)

P.S. sam ja prolupo?
i nema pjesme, i nema cuge da pozdrave forza fiume, forza fiume,forza fiume, da pozdrave forza fiume
zer0
Pravo uznapredovao :)

Post by zer0 »

Nisi prolupao :D , tako nešto već može da se kupi i još da biraš AM ili FM modulaciju. U amaterskim uvjetima bi bilo poželjno frekvenciju prijema podeliti u više blokova. Na primer od 1MHz do 144MHz, od 144 do 433, pa do 1GHz i na koncu od 1GHz do 2GHz. Teško da bi neka današnja komponenta podnela ovoliki raspon oscilovanja.
WizzAss
Napredujem
Napredujem

Post by WizzAss »

zato sam i reko 5 potenciometara:
npr. 1. za mjenanje "od 1MHz do 144MHz, od 144 do 433, pa do 1GHz i na koncu od 1GHz do 2GHz"
2. za preciznije odredivanje frekvencije unutar odredenog(prethodnim potenc.) pojasa
3. za biranje tocne frekv. unutar tog pojasa
4. za biranje 1.-3. decimale
5. za biranje 4.-6. decimale

ovo je samo primjer
i nema pjesme, i nema cuge da pozdrave forza fiume, forza fiume,forza fiume, da pozdrave forza fiume
buco

Post by buco »

Sto se prijamnika tice o tome je bio vec odavno pao prijedlog na topicu za mjerenje freq. Sve to sto si nabrojao imas u digi reciveru tj njegovom
sintetizatoru pll koji je upravljiv racunalom , u njemu je i 5 bitni pa navise [ ovisi o tipu] signal level metar !!!
Znaci ne trebaju ti potenciometri vec mali MCU i display :D
zer0

Post by zer0 »

WizzAss wrote:zato sam i reko 5 potenciometara:
Možda čoek misli na digitalne potenciometre, one "beskonačne". Teško da bi sa običnim potenciometrom mogao da postigneš neku stabilnost prijema. Ništa bez PLL petlje.
Last edited by zer0 on 13-04-2006, 21:38, edited 1 time in total.
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

Joj ljudovi :D

složio sam ja takav prijemnik 47-870MHz AM-FM sa potenciometrom, ali to vam je čisto sra..e, nikakva selektivnost,korak je oko 100kHz, uglavnom nikakva upotrebljivost.
Imam i ALINCO skener 100kHz- 1.3GHz, raspon je jako velik, ali slabost mu je slaba osjetljivost kao i svim skenerima tog ranga, neznam kakva je situacija sa AORom i sličnim Japancima kojima je cijena od 2000Eura na više
zer0

Post by zer0 »

Koliki opseg podržava YAESU FT-23R, mislim samo u prijemu, dali onaj koji prikaže na LCDu ili sasvim nešto drugo?
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Pogledaj ovaj link.
http://hem.passagen.se/communication/meny.html
Tu imas to sto ti hoces. Ako ti ne odgovara prijemnik sa slabom selektivnoscu odnosno korakom od 100KHz imas i
http://hem.passagen.se/communication/sprec.html
gdje je korak samo 2,5 KHz.
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

Pitao sam Daniela o osjetljivosti navedenih prijemnika, odgovorio je da je u rangu ručnih skenera.Ako ste početnici to vas može zadovoljiti, ali kad čovjek jednom proba bolje, vidi da su ti skeneri ustvari jako loši.Kupio sam pred par godina primo-predajnike sa opsegom 157-167MHz i korakom 25kHz, mogu na njih slušati policijske stanice udaljene preko 150km, na skener se možete zadovoljiti sa eventualno 30km.Imam i par CB stanica, tamo je stvar još izraženija.

ukoliko netko treba shemu za VCO prijemnike 47-840MHz i 950-1700MHz,slobodno me moze kontaktirat, nacrti su iz starog elektora i rade.
Last edited by DRUG STARI on 16-04-2006, 10:25, edited 1 time in total.
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

zer0 wrote:Koliki opseg podržava YAESU FT-23R, mislim samo u prijemu, dali onaj koji prikaže na LCDu ili sasvim nešto drugo?
koliko ja znam vecina tih primopredajnika je zakljucana na podrucje 144-148MHz, neki poput Albrechta imaju mali jumper koji kad premjestite, odkljucate uredjaj na podrucje 136-174MHz i dobijete pilu za rezanje policijskih veza :shock: :D , evo jednog linka di sam ja kupio skener; http://www.thiecom.com/dgshop/produkt-i ... 2117c5da9a
na slici je mobilni model, a negdje sam vidio i rucni promjenjive snage 1 i 5W, a cijena je bila 129Eura

Pozdrav
Post Reply