imam jednu ideju za projekt:
primopredajnik ili samo prijemnik koj radi na frekvencijama od 1MHz do 2GHz!! (nemojte mi sad rec da sam lud(pricekajte malo))
da ima: -opciju spajanja na komp preko kabela,
-lcd display na kojem prikazuje:1.frekvenciju
2.jacinu prijema/odasiljanja signala
-opciju mjenjanja frekv. preko kompa(softwerski) i preko potenciometara(hardwerski, npr. 5 potenciometara)
P.S. sam ja prolupo?
i nema pjesme, i nema cuge da pozdrave forza fiume, forza fiume,forza fiume, da pozdrave forza fiume
Nisi prolupao , tako nešto već može da se kupi i još da biraš AM ili FM modulaciju. U amaterskim uvjetima bi bilo poželjno frekvenciju prijema podeliti u više blokova. Na primer od 1MHz do 144MHz, od 144 do 433, pa do 1GHz i na koncu od 1GHz do 2GHz. Teško da bi neka današnja komponenta podnela ovoliki raspon oscilovanja.
zato sam i reko 5 potenciometara:
npr. 1. za mjenanje "od 1MHz do 144MHz, od 144 do 433, pa do 1GHz i na koncu od 1GHz do 2GHz"
2. za preciznije odredivanje frekvencije unutar odredenog(prethodnim potenc.) pojasa
3. za biranje tocne frekv. unutar tog pojasa
4. za biranje 1.-3. decimale
5. za biranje 4.-6. decimale
ovo je samo primjer
i nema pjesme, i nema cuge da pozdrave forza fiume, forza fiume,forza fiume, da pozdrave forza fiume
Sto se prijamnika tice o tome je bio vec odavno pao prijedlog na topicu za mjerenje freq. Sve to sto si nabrojao imas u digi reciveru tj njegovom
sintetizatoru pll koji je upravljiv racunalom , u njemu je i 5 bitni pa navise [ ovisi o tipu] signal level metar !!!
Znaci ne trebaju ti potenciometri vec mali MCU i display
Možda čoek misli na digitalne potenciometre, one "beskonačne". Teško da bi sa običnim potenciometrom mogao da postigneš neku stabilnost prijema. Ništa bez PLL petlje.
Last edited by zer0 on 13-04-2006, 21:38, edited 1 time in total.
složio sam ja takav prijemnik 47-870MHz AM-FM sa potenciometrom, ali to vam je čisto sra..e, nikakva selektivnost,korak je oko 100kHz, uglavnom nikakva upotrebljivost.
Imam i ALINCO skener 100kHz- 1.3GHz, raspon je jako velik, ali slabost mu je slaba osjetljivost kao i svim skenerima tog ranga, neznam kakva je situacija sa AORom i sličnim Japancima kojima je cijena od 2000Eura na više
Pitao sam Daniela o osjetljivosti navedenih prijemnika, odgovorio je da je u rangu ručnih skenera.Ako ste početnici to vas može zadovoljiti, ali kad čovjek jednom proba bolje, vidi da su ti skeneri ustvari jako loši.Kupio sam pred par godina primo-predajnike sa opsegom 157-167MHz i korakom 25kHz, mogu na njih slušati policijske stanice udaljene preko 150km, na skener se možete zadovoljiti sa eventualno 30km.Imam i par CB stanica, tamo je stvar još izraženija.
ukoliko netko treba shemu za VCO prijemnike 47-840MHz i 950-1700MHz,slobodno me moze kontaktirat, nacrti su iz starog elektora i rade.
Last edited by DRUG STARI on 16-04-2006, 10:25, edited 1 time in total.
zer0 wrote:Koliki opseg podržava YAESU FT-23R, mislim samo u prijemu, dali onaj koji prikaže na LCDu ili sasvim nešto drugo?
koliko ja znam vecina tih primopredajnika je zakljucana na podrucje 144-148MHz, neki poput Albrechta imaju mali jumper koji kad premjestite, odkljucate uredjaj na podrucje 136-174MHz i dobijete pilu za rezanje policijskih veza , evo jednog linka di sam ja kupio skener; http://www.thiecom.com/dgshop/produkt-i ... 2117c5da9a
na slici je mobilni model, a negdje sam vidio i rucni promjenjive snage 1 i 5W, a cijena je bila 129Eura