hard disk

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
crash override
Penjem se :)

hard disk

Post by crash override »

e ovako...dobio sam pokvarit hard disk...i svega sam ga rastavio,treba mi samo motoric...i pokusavao sam ga svakako skinuti ali neda se nikako,rijec je o hard disku sa jednom plocom od 80 GB...i da li neko zna koliko naon koristi taj motoric,jer sam ga prikljucivao na 12V,bateriju od busilice i nece da okrece, a sad ga ne smijem prikljucivati na komp??????????????? i sad sam gledao na youtube-u kako neki prikljuci 12V ali 50Hz struju na glavu sto pise po hdd-u,pa me zanima kako da dobijem takav napon...
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: hard disk

Post by elektor »

u hard disku se nalazi koracni ili ti ga stepni motor..i mozes ga pokrenut s driverom koji odgovara tvom motoru..a najbolje ga je pokrenut s elektronikom od hard diska koju si ti najvjerovatnije pobacao..a moguce da motor niti neces moci odvojiti jer ima nekih koji su kao uvareni u kuciste od hdda
crash override

Post by crash override »

nisam pobacao,tj nisam nista bacio...sve je tu...xexexe pa kako bi ga mogao pokrenuti...prikljucivao sam napon od 12V na ona 4 prikljucka,ali nece da se pokrene jer nzm sta trebam spojiti na semi,jer nisam prikljucio onaj ulaz sa maticne... :( a sad ne smijem nista prikljucivati da nebi zeznuo komp,ili napajanje od komp...taman me zanima kako da smojim da taj hard disk bude kao zvucnik...xexexe :D
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

kao zvucnik ga spojis tako da na zavojnicu igle koja se nalazi između onih jakih magneta spojis izlaz nekog pojacala. :wink:
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

U hard disku je brushless motor. Imas na netu seme za drajvere.
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

ili jednostavno spoji molex konektor s nekim napajanjem od kompa..ako nisi dirao elektroniku vezanu za motor radit ce brez problema
crash override

Post by crash override »

nisam dirao,ali sta kad spojim...hoce li se odmah ukljuciti sam,da ne spajam onaj veliki prikljucak...sto idu podaci preko njega...bojim se da ne zeznem komp jer sam sve otkacio,i glavu sa hard diska...xexexexe
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

najbolje bi bilo spojit na stolu s napajanjem koje nije na kompu..ali mozes upotrjebiti i ovako..samo ne spajaj sata kabel..
crash override

Post by crash override »

pa to ti i govorim,da necu da spajam SATA kabal...vec me zanima da li ce se pokrenuti kad samo spojim onaj kabal...
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

da
crash override

Post by crash override »

ok...tnx :D