Kako se točno radi uzemljenje?

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Feko
Stariji član
Stariji član

Kako se točno radi uzemljenje?

Post by Feko »

Preselio sam u drugu kuću i problemi….žena kaže da ju trese struja kada se tušira :ohno: …nakon 2-3 puta i ja sam se uvjerio. Instalacija u toj kući nema uzemljenje nego je nulovana pa se stvori razlika potencijala između vodovodne instalacije i i kade. Daklem, mislim napraviti uzemljenje, vodovodnu instalaciju i kadu uzemljiti.
Pitanje za iskusne?
Dali da radim sa 3 metalnim šiljka koji se na 4 m rasporede u trokut, nabiju u zemlju i povežu sa gromobranskom trakom (to sam vidio kako se radi) ili ima neki drugi-jeftiniji način :?: :roll:
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Kako se točno radi uzemljenje?

Post by elektor »

kolko ja znam uzemljenje se rati tako da se se napravi mreza od traka..i jos se nesto ubaci u zemlju ispod mreze..ne sjecam se vise sto..kako bi se smanjio otpor zemlje..nekad se ubacivala sol..ali ona brzo unisti mrezu..ali ako oces uzemljiti samo vodovodnu instalaciju nije potrebna tolka povrsina uzemljivaca..po meni bi dovoljno bilo napravit manju mrezu od gromobranske trake..
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Vjerovatno je to najjeftiniji način.
Neka ti i šiljci i traka budu pocinčani, spojeve između njih i trake zalij katranom ili zamotaj dekoradol trakom. Što se tiče povezivanja probaj prvo uzemljiti nulu što bliže kućnom priključku i ako ne bude treslo onda znači da si uspio "oboriti" potencijal nule, a ako ne onda idi na tu varijantu da ti vodovodna instalacija, kada i obavezno bojler budu uzemljeni a ne nulovani.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
MORGAN
Pravo sam se raspisao :)

Post by MORGAN »

Po pravilniku uzemljenje se izvodi tako da se stavlja gromobranska traka u temelj pri betoniranju i 6 m od zgrade zabija se u zemlju sonda ( pocinčana cijev promjera 1/2" , duljine 1.5 m ).
Naravno ima i primjera kad su ljudi ukopavali običnu žicu i zasipali ju sa 5 kg soli, da bi dobili otpor manji od 20 ohma.
HEP neće htjet priključiti struju ako je otpor uzemjenja veći od 20 ohma. Naravno ovo se oodnosi na kuće izgrađene od 2002 godine.
Kod mene je otpor uzemljenja 46 ohma--> naišao dobar električar i pisao 12 ohma.

Znači barem zabiti sondu u zemlju....minimalno

sonda košta oko 150 kn :?

http://www.vega2000.hr/artikl.asp?item= ... omaterijal
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

Da li imaš u kući vodu sa hidrofora ili gradski vodovod' I da li imaš ručnu pumpu u dvorištu?
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
MORGAN

Post by MORGAN »

http://www.hermi.co.rs/Projektanti/Odvo ... fault.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by puknuti »

A kako se izmjeri tih 20 oma ? i kojim instrumentom
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

mjeracem uzemljenja :idea: ..mislim da ga je netko na forumu cak i pordavao
MORGAN

Post by MORGAN »

Da to je malo veći uređaj i malo skuplji al
ko ima radi u HEP-u može si posudit 8)
MORGAN

Post by MORGAN »

Nisam mogao edit :oops:

Mjeri se tako da je ima 3 dugačke žice spojene na taj mjerni instrument..
Jedna se spaja na traku koja ide u zemlju, druga se spaja na iglu koja je zabijena u zemlju nagdje par metara od zida kuće, a trećom se ide po kontaktima uzemljenja priključnog mjesta, znači po utičnicama.
Žice se nigdje ne smiju presjecati zbog upliva lutajućih mrežnih struja.
Uređaj radi na 760 - 820 Hz.
I to je to.
8)
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Drago_Zg wrote:Da li imaš u kući vodu sa hidrofora ili gradski vodovod' I da li imaš ručnu pumpu u dvorištu?
Imam bunar i hidrofor, gradski vodovod nemam, ručnu pumpu također nemam.
race king

Post by race king »

kod moje sestre u kuci je bila ista stvar, i samo pod tusem. jedino sto je dobro kod toga je kad dodes umoran s posla razbudi te :lol:
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

Sve je to za pohvaliti što imaš, ali nemaš ništa što bi bilo prihvatljivo za upotrijebiti uzemljenje za FID sklopku. Kojim slučajem da imaš hidrofor sa zabijenom cijevi u zemlju, tada obujmicama spojiš se na cijev koja ide u zemlju. I evo odličnog izemljenja. površina cijevi puta njema dužima i ispod si 1 Ohm. Više nego odlično.
A sada kao najbezbolnije riješiti problem, treba razmisliti i vidjeti neke ideje. Kolega MORGAN je ispravno napisao i ponudio tablice.
Mokri čvor ili kupaonice, trebale bi imati FID sklopke sa 30mA razlikom struje, dok glavna FID za cijelu kuću obično se stavlja 0.4A.
Nulovane utičnice se pravilno vežu tako da se nula najprije spoji na zaštitni kontakt, pa potom se premosti na nulti kontakt. Na fazni kontakt se veže faza. u slučaju nekakovog pucanja nule, uvijek ostaje nula na kučištu trošila.
Sigurno imaš električni bojler u kupaonici, pa se može desiti da grijač nagdje malo "curi" , a osigurač ne može registrirati, ili nije povezana kada sa kučištem bojlera, pa se javlja potencijalna razlikaizmeđu kade i bojlera, odnosno pipe i vode, što osjetiš kao struju. Zato probaj spojiti (očistiti koroziju i postaviti kantakt) kadu i bojler i pipu.
Ako je ispravno spojeno i svedeno na isti potencijal, pože se pojaviti napon koraka. Napon koraka također
je i između ruku i nogu. Eto to treba pripaziti i nači riješenje, da se slučajni napon dodira svede na minimum (0V).
Sada kad riješavaš kupaonicu koja je najbitnija točka, pogledaj koliko žila ide u utičnicu, dvije ili tri.
Da li treća Ž-Z ( žuto -zelena) žica ide na razvodni ormar. Može biti da je u opće nemaš?
Pretpostavka: u vrijeme gradnje kuće nije bilo potrebe za zaštitu od slučajnog napona dodira. Ako je bila grdanja prije 70 godina tada nije bilo FID sklopki, već su se upotrebljavale ZNS (zaštitno naponska sklopka), koje je imala usporeno djelovanje. Tada bolje išta nego ništa.
Još samo da napomenem da, FID sklopka može biti spojena na nulovanje, al na izlazu sklopke ne smije biti
nula ili faza spojenje na kučište potrošača, već na kučište potrošača spaja je interno uzemljenja.
Zašto je napisamo da faza ili nula ne smiju biti spojene na kučište, iz razloga jer tada FID sklopka reagira i odspaja napajanje, pa potrošač ostaje bez struje. To je ono što nam treba da nas zaštiti od slučajnog napona dodira, ako potrošač (bojler) negdje curi sa strujom. Osigurač u krugu potrošača, štiti od prevelike struje potrošača, a nikako i nas. Ovo ovdje nije ništa drugo nego prepričani propisi za elektro instalacije u zgradama, sa osvrtom na zaštitu od slučajnog napona dodira.
Pročitaj, odvagni, pronađi naj, naj bolje riješenje (namjerno napisan dva puta) , jer ispravna zaštita od slučajnog dodirnog napona ima najmanju cijenu koštanja.
Ako imaš kakove ideje ili nedoumice, iznesi ih pa će mo ih zajedno mi forumaši sa tobom riješiti.
Pozdrav!
MORGAN

Post by MORGAN »

Uff dosta teksta i dobro napisano.
Potpuno se slažem...
Hidrofor dobro dođe - nemoraš kupiti sondu.
Po meni je to najbolje riješenje, samo tako napravi. 8)
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

@Drago, sve ja to znam (više manje) no treba to odraditi u praksi a ne bih lupao pločice. Bojler i grijač su dobri, nema niti najmanjeg proboja, a i navikao sam da kada se netko tušira-bojler je isključen! Trebam riješiti razliku potencijala nule. Razmišljao sam da stavim FIDovku samo za kupatilo no opet moram raditi uzemljenje da bih ju spojio :evil: Bunar je kopani a u njemu je alkatan cijev na kojoj je sitka tako da mi otpada ta solucija :roll: Jedino je riješenje napraviti koliko-toliko kvalitetno uzemljenje, pa onda da FIDovku stavim samo za kupatilo...ali onda moram uzemljenje vući do predsoblja tj ulaznih vrata kupatila što mi je nezgodno ako ne mislim lupati pločice :roll: ...najjednostavnije bi mi bilo da sa vanjske strane kupatila zabijem te šiljke (sonde) za uzemljenje, probušim zid blizu bojlera i njega uzemljim ali bih ga ipak ostavio da ostane nulovan.
Instalacija je izvedena samo sa dvije žice. Kuća je građena 1976.g.
Znam nikako nije preporučljivo, no mogao bih staviti FIDovku kod bojlera pa onda njen izlaz napaja bojler...tu mi je onda i uzemljenje koje bih napravio kako sam gore opisao :roll: e onda bih mogao da je bojler samo uzemljen, a ne i nulovan :roll: šta kažete :?: Najbolje bi bilo to napraviti kako je red no previše je to novaca...kada se jednom bude lupalo kupatilo onda OK :roll:
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

A sada kao najbezbolnije riješiti problem, treba razmisliti i vidjeti neke ideje.
Za to sam i to napisao, jer se traži najelegantnije ispravno riješenje, a da se sačuva interijer.
Podvučeno: za kupaonicu FID- 30mA diferencijalne struje, ako se ugrađuje.

Al´ sam napucao tip felera, sad tek vidim, valjda ne će biti dvosmisleno.
MORGAN

Post by MORGAN »

Feko wrote:...najjednostavnije bi mi bilo da sa vanjske strane kupatila zabijem te šiljke (sonde) za uzemljenje, probušim zid blizu bojlera i njega uzemljim ali bih ga ipak ostavio da ostane nulovan.
Znam nikako nije preporučljivo, no mogao bih staviti FIDovku kod bojlera pa onda njen izlaz napaja bojler...tu mi je onda i uzemljenje koje bih napravio kako sam gore opisao :roll: e onda bih mogao da je bojler samo uzemljen, a ne i nulovan :roll:
Radi ovako. To je najeftinije i najbolje riješenje (privremeno) , a kad budeš lupao pločice onda napravi sve pošteno.... :idea: 8)
Post Reply