Gorenje "korting 81 T-90"
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Gorenje "korting 81 T-90"
Crko mi je receiver "Gorenje, Model: korting (iznad o su dvije točkice, pa se to čita kao kerting !), Tip: 81 T-90". Tražio sam shemu za isto čudo na Guglu, ali bez uspjeha. Ako netko slučajno ima, neka se javi pa ćemo trgovati. Hvala.
Re: Gorenje "korting 81 T-90"
Cini mi se da imam sve seme od Gorenja ali ovako po tipu TV-a ne znam o kom se modelu radi. Znas li koja je sasija? Ako ne znas tip sasije probaj da je opises ili je slikaj?
Inace, kakav je kvar nastao kod pomenutog aparata?
Inace, kakav je kvar nastao kod pomenutog aparata?
Alexa
@alexa, ovdje se radi o radijskom receiveru! Ima instrumente na kojima prikazuje jakost radio-signala i ugođenost na kanal i ti instrumenti rade kad vrtim skalu, ali ne radi stereo indikacija i nema ton na izlazu.Ton je nestao odjednom, dok sam slušao radio. Temeljem toga sam zaključio da je možda stereo-dekoder u kvaru. Zamijenio sam ga ali time nisam riješio problem. Sljedeći korak će biti kontrola tranzistora i kondenzatora, ali bi mi u tome jako pomogla shema.
Zaboravio sam da osim TV prijemnika postoje i radio prijemnici
Jeli to onaj prijemnik sirok metar, sto osim radija ima gramofon i magnetofon u sebi?
Jeli to onaj prijemnik sirok metar, sto osim radija ima gramofon i magnetofon u sebi?
Alexa
Ne. Ovo je samo receiver (radio-prijamnik bez pojačala).
Ma dobro aleksa, hvala na dobroj volji. Snaći ću se već nekako.
Ima li to tvoje čudo neku lampicu koja se pali kad ima stereo signal? Da li ti radi ta lampica?
Davno sam imao problema sa nečim sličnim - nisam siguran da li je to baš to - ali kad ta lampica rikne, a zadužena je i za ograničenje struje kroz neki klinac, nemaš prijem... zapravo imaš, instrumenti rade, ali nema nikakvog tona...
... ubio sam se tražeći šta je riknulo, a trebalo je zamijeniti samo lampicu...
... a onda sam se ubio tražeći lampicu...
-> stavi neki jači trimer i lampicu u seriju, pa probaj naštimati struju kroz, valjda, stereo dekoder... origigi lampicu sigurno nečeš naći...
Davno sam imao problema sa nečim sličnim - nisam siguran da li je to baš to - ali kad ta lampica rikne, a zadužena je i za ograničenje struje kroz neki klinac, nemaš prijem... zapravo imaš, instrumenti rade, ali nema nikakvog tona...
... ubio sam se tražeći šta je riknulo, a trebalo je zamijeniti samo lampicu...
... a onda sam se ubio tražeći lampicu...
-> stavi neki jači trimer i lampicu u seriju, pa probaj naštimati struju kroz, valjda, stereo dekoder... origigi lampicu sigurno nečeš naći...
@Šenda, nije problem samo u Stereo-lampici (LED-ici). Nemam ton, a nestao je trenutno. Budući da se i Stereo-lampica ugasila trenutno, logično je da sam posumnjao na stereo-dekoder IC, međutim, njegovom zamjenom nisam riješio problem. Kao što sam već naveo, kad vrtim skalu (VCO) na instrumentima za jakost signala i ugođenost na kanal - kazaljke se miču. To znači da na ulaz s antene dolazi signal. Sljedeći korak je međufrekventni stupanj koji ima IC i koji ću također pokušati zamijeniti (taj IC se valjda grije kad ima limić za hlađenje na sebi). Ime mu je CA3189E.
Moguce da je CA3189
LINEAR IC CA 3189
Karakteristike: FM-ZF+AFC+AGC (PROGR./ADJUSTABLE)
Kućište: 16-DIP
Tip: LIN-IC
Proveri na PIN6 da li imas Audio out
I na 5 i 12 je MUTE raskaci pa vidi da li hoce.
LINEAR IC CA 3189
Karakteristike: FM-ZF+AFC+AGC (PROGR./ADJUSTABLE)
Kućište: 16-DIP
Tip: LIN-IC
Code: Select all
http://www.classiccmp.org/rtellason/chipdata/ca3189.pdf
http://www.next.gr/inside-circuits/fm-if-subsystem-with-ca3189e-l5864.html
I na 5 i 12 je MUTE raskaci pa vidi da li hoce.
http://www.next.gr/uploads/135-e2f55f8a7b.jpg