evo imam jedno pitanje... treba mi sklopka koja će provest samo pomoću impulsa od 12v..
i isto tako mi treba da ta sklopka provodi 12v.. radim nešto u autu.. zanima me koji tiristor koristit i kako ga spojit da to radi... ili ako ne tiristor, ako neko ma neku drugu ideju samo neka kaže... hvala
tiristor kao sklopka
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: tiristor kao sklopka
mozes radit i sa relejem, tranzistorom...
kod odabira tiristora jako je bitno koliku struju moze izdrzati, odnosno
kolika je snaga trosila koje ces ukljucivati.
kod odabira tiristora jako je bitno koliku struju moze izdrzati, odnosno
kolika je snaga trosila koje ces ukljucivati.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Tiristor se ne moze koristiti tek tako kad je rec o jednosmernoj struju. Jer kad provede nema sta da ga iskljuci osim da se na neki nacin prekine strujno kolo. Sto opet zahteva tranzistor/rele/taster/prekidac itd...
sto je pjesnik time htio recisheky wrote:treba mi sklopka koja će provest samo pomoću impulsa od 12v..
dali zelis da nakon impulsa ostane ukljuceno?
to mozes napraviti sa jednim duplim relejem.
moze se koristiti i gto tiristor ali to bespotrebno komplicira stvari
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Ajde ti šeki nama reci što konkretno želiš prekidati time?? Ovakva uopćena pitanja samo nagomilavaju postove dok mi pokušavamo odgonetnuti pjesnikove misli.
ovako... u autu.. zelim na centralno daljinsko otključavanje spojit nešto, dakle tu mi treba vaša pomoć, da se kad otključam auto upale svjetla(farovi, pozicije i kratka)... i ostanu svjetlit sve dok ne dam kontakt na bravici... i onda zatim kad zaverglam auto i kad se upali i ključ se vrati na drugi zub, svjetla se opet upale i rade dok se auto ne ugasi... jel ima malo više smisla sad što radim... i sve znam donekle realizirat osim to samog početka jer centralno daje samo impuls od sekundu možda na motorić da otključa i zato ne mogu koristit relej jer on nema samoodržavanje strujnog kruga, bar ja još nisam naišao na takav....
sve ovo sa bravicom kako spojit i sta treba znam jer je princip spajanja žica kao i daljinsko paljenje... tako da mi treba samo pomoć oko početka projekta...
sve ovo sa bravicom kako spojit i sta treba znam jer je princip spajanja žica kao i daljinsko paljenje... tako da mi treba samo pomoć oko početka projekta...