Bunar,pumpa,fid sklopka,osigurac...

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
sonar
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Bunar,pumpa,fid sklopka,osigurac...

Post by sonar »

Da li je ovo fid sklopka?
Image
Da li je ovo automatski osigurac? (ovo crno)
Image

Na vikendici imam pumpu koja crpi vodu iz bunara. E, prije neki dan se desio kvar.Izgorile instalacije u bunaru na razvodnoj (home made) ploci. Mislim da se to desilo zbog velike vlage u kucici od bunara.Voda je kapala se plafona,a evo i na ovoj slici se vide kapljice vode na ploci.Da bi sprijecili mržnjenje vode u cijevima i u pumpi ,stavili smo izolaciju od stiropola na zidove.Zbog toga tolika kondenzacija. Nakon toga elektricar je to sve ponovo povezao na staru razvodnu plocu koja je ionako bila u losem stanju.Iz garaze ide struje preko ovog crnog uredjaja (osigurac?) pa do kucice od bunara na ovu razvodnu plocu.Evo slike:
Image

Na natu sam procitao da Fid sklopka radi na principu razlike struje izmedju faze i nule.Da li to znaci da ako imam kvar na motoru od pumpe (npr, vuce vise struje, preopterecena..itd) fid sklopka nece izbaciti, vec osigurac?
mbranko
Penjem se :)

Re: Bunar,pumpa,fid sklopka,osigurac...

Post by mbranko »

ovo na prvoj slici ti je kontaktor ili da bolje razumijes relej, ocito da je bilo sparanja prilikom izvodjenja instalacije jer bi po pravilu jos uz njega trebala biti spojena bimetalna zastita, ono crno na drugoj slici je obicna prastara zastitna sklopka. a sto se tice principa rada fidovke tu si u pravu i zato je za zatitu motora od preopterecenja trebalo spojiti bimetalnu zastitu.
sonar
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by sonar »

Mislim da motor u sebi ima tu bimetalnu zastitu. Cini mi se da sam vidjeo u upustvu od pumpe.
Nego, cemu taj relej?
A ta prastara zastitna sklopka , jel to stara fid sklopka?
U toku dana stavicu semu da vidis kako bi to trebalo biti spojeno.

Hvala na pomci.
mbranko

Post by mbranko »

taj relej ti izmedju ostalog sluzi da mozes ukapcati trofazni elektromotor obicnom sklopkom ili tipkalom, a za obje vrste elektromotora da mozes spojiti bimetalnu zastitu, ne temperaturnu zastitu kakva je u elektromotoru vec strujnu a koja je u svakom slucaju bolja. a ova stara sklopka je isto tako obicna strujna zastita.
Laki5

Post by Laki5 »

Mislim da je za zaštitu elektromotora pumpe najbolje koristiti ovako nešto....
Attachments
sklopka.jpg
sklopka.jpg (18.1 KiB) Viewed 3951 times
Post Reply