Kako mjeriti snagu motora ?

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Black Angel
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Kako mjeriti snagu motora ?

Post by Black Angel »

Pozdrav,

Problem je iduci.....
Spremam se sad preko praznika radit dyno postaju za mali (ovisi kao gledas) rc model sa benzinskim motorom.
Originalna ideja je bila staviti samo brojac okretaja sa pic 16f84 ali onda mi se pojavila i potreba za mjerenjem snage.
Cisto me zanima da li itko ima ideju kako bi se to moglo izmjerit ?
Znam da niste mehanicari niti strojari nego elektronicari ali ipak pokusajte dat neku ideju :lol:
Snaga je rad kroz vrijeme koliko se sjecam onih nebuloza iz fizike.
Mozda bi se dalo stavit nekakve utege u valjke i onda mjerit koliko mu treba vremena da postigne odredene okretaje pa u picu napisat nekakav program koji to izracuna i ispise....
Neznam stvarno.
Ima li itko ikakvu ideju ?

Posto ovo nije ni mehanika ni elektronika evo teme ovdje u "nema cega nema" pa ako ko ima kakvu ideju molim da se izjasni :D
Korg X5D <3
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Kako mjeriti snagu motora ?

Post by pedja089 »

Snagu mozes racunati kao U*I :D
To svi znamo, e sada, ako stavis neki generator(motor,alternator) i neki potrosac na kojem ces meriti snagu koju generator daje, mozes dobiti kolika ti je snaga na tockovima. Uz uzimanje u obzir gubitaka snage sistemu, i faktor iskoriscenja generatora mozes dobiti pouzdane podatke o snazi na tockovima na razlicitm obrtajima. Ne bi bilo lose pogledati kako prava masina radi pa iskoristiti isti princip.
Black Angel
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Black Angel »

Znam kako prave masine rade ali je to prekompleksno za izraditi i neisplativo za ovu moju aplikaciju....
Rade tocno na onom principu koji sam ja opisao u prvom postu.
Stavlja se opterecenje na motor i onda se gleda koliko okretaja moze postici sa tim opterecenjem.
Iz toga kompjuter izvlaci podatke o momentu i onda po jednostavnoj formuli racuna konje tako da pomnozi
okretaje i moment ostvaren na tim okretajima i jos podjeli sa nekom konstantom.
Isto ponavlja sa razlicitim opterecenjima i onda trazi aritmeticku sredinu.

Ova tvoja ideja sa generatorom nije nimalo losa.....
Jedini je problem, kako saznati faktor iskoristenja generatora ?
Neznam da li bi altenator pasao posto se on po potrebi dodatno magnetizira da bi izvukao maksimum struje.
Mozda bi se mogao dinamo sa bicikle staviti direktno na osovinu valjka i sa time spustiti gubitke u sistemu na minimum....
Onda punovalno ispravljanje posto je dinamo izmjenican...
A koji potrosac ?
Trebalo bi nesto sto moze povuc maksimalno ampera koliko je taj dinamo sposoban isporuciti da bi se mogla dobiti tocna mjerenja i racunanje snage.
Ne mogu se sjetit niceg dobrog za potrosac....
Ajde pedja, dobro si poceo.....
Amo sad razradit ideju :D
Korg X5D <3
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Pravi dinamo nikako ne dize tegove. Nego se koriste puni celicni valjci pa se to koristi kao inercijalna kocnica.
To je jedan tip, drugi tip je sa nekako izvedenom mehanickom kocnicom, i prati se promena temperature.
Nekada se koristi i samo disk koji je u tecnosti, i prati se promena temperature i tako se racuna rad, posle se iz toga dobija snaga.
Ovo iznad kaze samo internet i neke stranice sa homemade dyno.
A iskoriscenje alternatorta je mnogo bolje, jer struja za rotor potice iz drugog izvora, tako da ko mozes postici mnogo bolju iskoristivos mehanickog rada u odnosu na generatore sa stalnim magnetima.
ili mozes iskoristiti obican elektro motor sa cetkidacama, tipa neki od ventilatora iz automobila, ili bilo sta tako.
A evo ti vrlo jednostavno opterecenje kojem mozes menjati snagu i vrlo lako zadavati struju, i za merenje ti je potreban samo voltmetar.
http://www.elektronika.ba/forum/downloa ... hp?id=1005" onclick="window.open(this.href);return false;
Tranzistore stavis neke snagatore vise njih u paralelu, sa svojim emiterskim otporima i to je to.
P=UI
Ovo se podrazumeva da uzmes generator sa jednosmernim izlazom.
Ispravljac koristis grecov spoj, sa 4 ili 6 dioda u zavisnosti kakav generator koristis. i neka te ne brine valovitost napona, jer je snaga jednaka povrsini ispod krive, i bla bla kako sve to teorija lepo objasni.
Edit:
a sve te konstante i gubitke i tako blize i dalje, mozes dobiti tako sto ces uzeti neki motor sa poznatim karakteristikama, na odredjenim obrtajima, postici te obrtaje na ovakvom dyno, i izracunati rezultate,
i uporediti ih sa stvarnim vrednostima.
NPR:
Pstvarno=Pizmereno*X
X su svi faktori koje taj sistem unosi.
X=Pstvarno/Pizmereno
Ovo ponovis za nekoliko brzina i nacrtas karakteristiku X od obrtaja.
I na kraju cele te kalibracije imas jako pouzdan sistem.
Jos ako probas sa razlicitm strujama, opterecenja, ili na rotortu(ako koristis alternator) mozes dobiti dosta precizna i ponovljiva merenje.
Sada ostaje samo naci etalon.
A etalon bih mogao i biti neki elektro motor kome znas snagu na osovini :wink:
Post Reply