Zadatak iz osnova elektrotehnike

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
stonerider
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Zadatak iz osnova elektrotehnike

Post by stonerider »

1. sam godina faksa i imam u 1. semestru osnove elektrotehnike, dobili smo na vježbama par zadatki koje sam rješio bez problema ali ovaj jedan me muči več 2 dana i pokušavam ga rješiti ali nešto mi uvijek fali. Siguran sam da je zapravo jednostavan ali ja več evo 2 dana nemogu shvatiti kak da ga rješim.

Zadatak je iz Istosmjernih izvora napona i ide ovak.

Na stezaljkama istosmjernog naponskog izvora uz otpor potrošača R1 = 100ohm iznosi U1 = 3V, a uz otpor potrošača R2 = 300ohm iznosi U2 = 4.5V. Izračunajte napon praznog hoda E, unutarnji otpor Ri te struju kratkog spoja izvora.

E sad meni u toj skripti sa zadacima piše da je E = U znači da bi E trebal biti u prvom slučaju 3V a u drugom 4.5V ?
Formulu za Ri sam izvukao iz U = E - I * Ri znači da je Ri = E - U / I
I sad ako vrijedi da je E = U onda dobivam da je rezultat 0 ... dal je to moguči rezultat? Mislim ako se radi o realnom izvoru onda unutarjni otpor nemože biti 0 ali nigdje u zadatku nije spomenuto da se radi o realnom izvoru pa je čak i moguče.

I sad kad idem izračunati struju kratkog spoja Iks onda dobijem da je Iks = E / Ri, znači da je Iks = 3V / 0 ohma tj. Iks = 3A ???

Neznam više nemam ideja pa mi dajte molim vas malo pomozite tj. dajte mi smjernice i napomenite što radim krivo i što propuštam. Nije mi hitno jer zadatak nije obavezan za rješiti ali mene zanima što treba napraviti.
I da nemojte se previše smijati ako je zadatak preprelagan i ja sam samo glup 8)
Sutko
Napredujem
Napredujem

Re: Zadatak iz osnova elektrotehnike

Post by Sutko »

Ako je Iks=3v/0 to je onda beskonačno.
Jer broj dijeljen sa nulom je beskonačno,a ne 3 kao sto si ti napisao u zadatku si ti napisao.
stonerider
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by stonerider »

Sutko wrote:Ako je Iks=3v/0 to je onda beskonačno.
Jer broj dijeljen sa nulom je beskonačno,a ne 3 kao sto si ti napisao u zadatku si ti napisao.
U j**** izgleda da sam zaboravio matematiku iz 1. razreda osnovne :?

Nego što kažeš na ostalo dali sam na pravom putu?

Evo sad sam još malo gledao po knjizi iz elektrotehnike i iz jednog zadatka rješenog sam izveo da je Ri = 100 ohma.
Izračunao sam struje za oba 2 slučaja, izračunao razliku struja i razliku napona te uvrstio te razlike u formulu Ri = (razlika)U / (razlika)I i dobio da je Ri = 100 ohma.
E ovo mi se več čini više moguče, sad idem jesti pa budem dalje pokušal rješiti ali mislim da sam sad več bliže rješenju 8)
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

Evo kolega u roku 5min se riješi taj zadataka!
Riješenja su ti : Ri=100ohm, E=6V, Iks=0.06A

A riješenje dobiješ tako da izjednačiš E za oba slučaju ( E1=E2 => I1*Ri+I1*R1=I2*Ri+I2*R2), iz tog onda jednostavno dobiješ da ti je Ri=100ohma, E izračunaš kao sumu padova napona na unutarnjem otporu i trošilu, i Iks ti je onda jednak E/Ri!

Morat ćeš malo da poradiš na tim osnovama, jer ovakvi zadatci ti nebi trebali pravt nikakave probleme! :wink:
stonerider
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by stonerider »

E hvala ti PUUUNO ispalo je točno kako sam si i mislio, jako jednostavno a ja sam očito preglup/preumoran da to vidim...

Znam da trebam poraditi na takvim zadacima ali evo meni je ovaj stvarno čudan... inače rješio sam i par zadataka unaprijed iz te skripte sa zadacima bez nekih problema ali evo na ovom sam zapel jer u mojoj knjizi iz srednje je jedan način rješavanja tj. formule, u skripti su opet neke druge formule i evo sad si ti napisao treči način kojeg nema nigdje.

Hvala svima na pomoči zakon ste! 8)
Tomo_ZG
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by Tomo_ZG »

Kolega xD, ja sam prvi razred pa to znam savršeno ali me zato muče RLC .Al brijem da je to do profe...90% razreda dobilo jedan kod nje na testu :S
stonerider
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by stonerider »

Danas sam imao kolokvij iz osnova elektrotehnike i profesor je dao zadatak kojeg ja a ni veeelika večina ostalih u razredu nije znala riješiti. Nismo radili takav primjer, nema ga u knjizi po kojoj sam ja učio i nigdje na netu nisam našao ništa slično.
Učio sam tjedan dana za kolokvij i rješio puno zadataka iz magnetizma i sve ih rješavam bez problema ali evo pojavile mi se nekakve kile i nemogu shvatiti što sad trebam s njima.

Koliko zavoja mora biti omotano oko potkovičaste čelične jezgre presjeka 10cm^2
da dobijemo elektromagnet koji bi strujom od 3A držao tered od 120kg?
Ukupna duljina magnetskog kruga kroz jezgru i kotvu iznosi 80cm.

Do tog zadatka sam došao 5 min prije kraja pa sam onda na brzinu nešto probao i ispao mi je relativno OK rezultat ali ne vjerujem da je to točno...
Uzeo sam formulu I * N = H * l i izvukao N iz nje, umjesto H sam čisto za probu uvrstio 120kg i dobio ako se dobro sječam 37 zavoja ali ne vjerujem da je to moguče...
stonerider
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by stonerider »

Evo pala mi je na pamet jedina formula u koju mogu uvrstiti te kilograme.

F = B * I * l

Ali to je za silu na vodič a ne za zavojnicu i jezgru... neznam stvarno više.
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Fn ( nosiva sila magneta)= (B na kvadrat x s ( ukupna dodirna povrsina)) / 2 x u0
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

tu bi sad formulu trebalo povezat s necim da dobijes broj zavoja..malo mi stekaju te formule..al najvjerovatnije ces se snac
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

edit: mouce da se ovako treba H= N x I / l...a da je B= u x H
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

sad bi trebalo poezat par formula
edit: mouce da se ovako treba H= N x I / l...a da je B= u x H
stonerider
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by stonerider »

Da točno kako sam i mislio, formula koju nije profesor spomenuo niti na predavanju niti je spomenuta u mojoj knjizi iz osnova elektrotehnike a vjerujte mi cjelu sam prešao.

Glupo mi je da takve zadatke nismo radili niti spomenuli, a imam osječaj da se takvi primjeri puno više koriste u praksi nego puko izračunavanje nekakvih parametra glupavih koji nikome nisu od koristi.

Hvala ti puno budem probal izračunati sutra.
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

za ovo sto sam ti napisao nisam siguran da je tocno..neka netko iskusniji potvrdi..ugl. ova prva formula je za nosivu silu magneta..tako da sam masu pretvorio u tezinu i uvrstio u nosivu silu..zatim H= N x I/l je formula za izracunavanje jakosti magnetskog polja svitka..za l sam uvrstio duzinu magnetskog kruga..za B= u x H..umjesto mi relativnu permeabilnost..te mi je nakraju rezultat dosao 80 000 zavoja
Post Reply