Prepravka transformatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Prepravka transformatora
sad sam gledao u chipoteci ima 2 vrste neki smd i neki keramički skuplji koji uzet, jel se može nać u nekom starom uređaju
Malo sam pročitao o tom sklopu pa vidim da to služi samo za kontrolu punjenja a meni treba samo punjač
Ako ti uredjaj za kontrolu punjenja aku. ne treba, nemoj ga praviti.
Za punjenje ti treba trafo koji na svom sekundaru daje 16V i trebaju ti 4 diode da to isprave. Takodje ako neces da pravis ovaj sklop, treba ti jedno 12 sati slobodnog vremena da cucus pored aku. da bi ga kad se napuni skinuo sa punjaca.
Za punjenje ti treba trafo koji na svom sekundaru daje 16V i trebaju ti 4 diode da to isprave. Takodje ako neces da pravis ovaj sklop, treba ti jedno 12 sati slobodnog vremena da cucus pored aku. da bi ga kad se napuni skinuo sa punjaca.
Alexa
Prvo ću napravit punjač pa kad nabavim elemente za kontrolu onda ću i to ubacit.Jučer sam pitao za NE 555 jel se može nač u nekom starom uređaju
Pazi kod punjenja akumulatora da napon ne prelazi 14,6 V jer tada dolazi do intenzivnijeg "kljucanja" akumulatora i zagrijavanja te se kao takav ne smije drzati u zatvorenim prostorima, ono sto se oslobadja je vodonik a on je EKSPLOZIVAN. I najmanja iskrica ce ga zapaliti. Napravi punjac i prikljuci na njega voltmetar, pazeci da ne predjes ovaj napon. A kontrola punjenja nije slozen sklop. Mozes uraditi sa obicnom zenericom i relejem koji ce iskljuciti punjenje kad dostigne 14V.