Alcatel (monitor) otkinut kabel

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
ik0

Alcatel (monitor) otkinut kabel

Post by ik0 »

"imam" Alcatel monitor na koi mu je kabel koi ide od njega do graficke otikunut. Naravno kabel ide direkno iz monitora, a na drugom kraju ima konektor za graficke. E sada ja sam uzeo novi kabel koi na dve strane ima konektore, preseko od edne strane, nsao neku semu na netu kako da vezem. Vezao sam po tom semom i nista monitor ne radi. Stim da na onaj kabel (origibal) svi "zice" (pinove ako mogu tako da ih nareknem) su bile iskoristene. Ovaj novi sta sam uzeo ima 5 zica (crvena, zelena, plava) i dve iste boje. Moze li mi neko reci kako da spoim taj novi kabel sa monitorom. Ako treba okacicu slike...
Hvala na odgovorima.
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)

Re: Alcatel (monitor) otkinut kabel

Post by alexa_pg »

Prije nego dobijes precizan odgovor kako da sve povezes, reci nam koji tacno tip monitora imas?
Alexa
vbmaster
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by vbmaster »

Jako je nezahvalno reci koje su boje zice iz monitora...jedno je sigurno RGB kablovi su isti...za pravilan rad monitora treba ti jos hor i ver sinhro impuls, znaci jos dve zice...ja sam to radio vise puta, nadji na novom konektoru koje zice su sinhro impulsi pa ih probaj spajati sa onim iz racunara...zica za horizontalni signal je najcesce u obliku koaksijalnog kabla, to moze pomoci, a drugi nadji metodom probe...neces nista ostetiti ako koji put promasis...za neki redovniji nacin treba sema, kao sto ti aleksa trazi...
ik0

Post by ik0 »

Dacu posle slike od kabla koi sam uzeo i "kenoktor" koi je ostao u monitoru...znam da je to bitno rgb i te 2 zeice, ali rgb iz monitora sam nasao al te dve druge nemogu...jer iz moniora idu 16 zica od koih 3 znam zasta sluze(RGB)...koi metod bi bio da ih nadjem te dve zice...napisacu kasnije koi je model upitanju.
Hvalavam
ik0

Post by ik0 »

Evo mene opet, imao sam guzvu oko ispita i nisam mogo da prikacim slike pa evo to cu uraditi sada...

Ovo je kabel koi sam kupio...od jedne strane ide u graficku a sa druge sam iseko konektor i ostale su 5 zica i masa
Image

Image

Ovo je deo koi je ostao od monitora...ima neki konektro na kome ima 16 zica...
Image

Image

Eto tako to izgleda, jer bi mi mogo neko pomoci kako da stavim ovaj monitor u funkcii?
alexa_pg

Post by alexa_pg »

I dalje cekamo na odgovor.
Koji tacno tip monitora imas?
Alexa
ik0

Post by ik0 »

trazio sam ama nisam mogo naci koi je tip...napred na monitoru ima onaj logo za alcatel i pod njega pise "MDS"...ne znam kako bi video koi je tip?
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Posto ne znas koji je monitor predlazem da pogledas VGA, DVI, S-Video and other video connectors pinouts listing
na http://pinouts.ru/pin_Video.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
sa posebnim osvrtom na http://pinouts.ru/Video/VGA15_pinout.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
Alexa
ik0

Post by ik0 »

Hvlati aleksa, ima jos jedan problem :( to je sto se nerazumem bas toliko u elektroniku, pa mi ove seme "nista" ne znace...Jer mi mozes dati 2-3 primera kako da vezem, pa ako radi radi ako ne onda ne znam....
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Ti kazes da iz monitora izlazi kabal koji ima 16 zica. Sta je koja od tih 16 zaista ne znam. Tri (R,G,B) kao i masu lako je naci. Sta su ostale i gdje idu.. :?: Jedino da probas nasumice.
Ako ne znas tip monitora koji imas mozda moze da pomogne njegova slika. Mozda neko od forumasa ima isti takav pa ga prepozna i kaze nam koji je to tip.
Alexa
ik0

Post by ik0 »

R, G, B su obelezani, mislim razlikuju se deblje su i imaju izrazenije boje...dali bi on radio kada od tih 16 zica vezem samo RGB, Horizontal Sync, Vertical Sync i masu? A tesko li je da se nadju Horizontal Sync i Vertical Sync? Slika kasnije jer nisam kod kuce...
Post Reply