Postovanje ,
Naime , ja sam dosta slab sa elektronikom a potrebna mi je jedna sema kontrolera sa kojom bi pomocu racunara mogao da upravljam sa dva-tri motora (npr. motori kod brisaca automobila). Treba mi da mogu vrtiti osovinu motora u obe strane , i da ga mogu zaustaviti pomocu racunara.
Ako neko ima neko rjesenja za ovaj moj problem .........
UNAPRED VAM HVALA!!!
Sema za upravljanje motorom
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Sema za upravljanje motorom
Poštovanje i tebi!
Bilo bi lijepo da se predstaviš -> http://www.elektronika.ba/forum/viewforum.php?f=21" onclick="window.open(this.href);return false;
... a onda bi mogli i da ti pokušamo pomoći...
Prvo što mi pada na pamet je PWM sklop kojim možeš regulirati brzinu okretanja motora... Kako ti treba i promjena smjera okretanja, trebaš to odraditi sa H-mostom (H-bridge ->Google)!
E sad... upravljanje računarom... vidio sam to negdje sa LPT...
Btw. motor od brisača je namjenjen vrtnji samo u jednu stranu... nije da se ne može vrtiti i u drugu, ali tada ima "veći otpor" i brže troši četkice...
Bilo bi lijepo da se predstaviš -> http://www.elektronika.ba/forum/viewforum.php?f=21" onclick="window.open(this.href);return false;
... a onda bi mogli i da ti pokušamo pomoći...
Prvo što mi pada na pamet je PWM sklop kojim možeš regulirati brzinu okretanja motora... Kako ti treba i promjena smjera okretanja, trebaš to odraditi sa H-mostom (H-bridge ->Google)!
E sad... upravljanje računarom... vidio sam to negdje sa LPT...
Btw. motor od brisača je namjenjen vrtnji samo u jednu stranu... nije da se ne može vrtiti i u drugu, ali tada ima "veći otpor" i brže troši četkice...
A jel možeš da koristiš mikrokontroler i par tastera umesto računara, mislim da će tako biti jednostavnije...
Laki, kolega @ controler je odmah na početku rekao da je tanak sa elektronikom... zato sam mu predložio LPT, jer sam negdje vidio shemu sa par tranzistora u H - bridge... bez puno mudrovanja... može se dodati par snagatora ili FET-ova i vozi Miško...
To gdje sam vidio je nekakav sajt neke srednje škole... preko kompa upravljaju malim autićem, robotom... tako nešto... valjda će ovi srednjoškolci znati nešto o tome...
Inače se to elegantno odradi sa USB-a preko PIC 18F2455... ali to onda znači programator, par stotina redova koda... i sve ostalo što ide uz to... yebada! Da sad to počne čitati i vježbati treba mu minimum godinu dana da savlada sve što mu treba...
Možda sam preoptimističan?
To gdje sam vidio je nekakav sajt neke srednje škole... preko kompa upravljaju malim autićem, robotom... tako nešto... valjda će ovi srednjoškolci znati nešto o tome...
Inače se to elegantno odradi sa USB-a preko PIC 18F2455... ali to onda znači programator, par stotina redova koda... i sve ostalo što ide uz to... yebada! Da sad to počne čitati i vježbati treba mu minimum godinu dana da savlada sve što mu treba...
Možda sam preoptimističan?
ljudi ovako stoje stvari....
Treba da kontrolisem najmanje sa dva ,a najbolje tri motora(da ih palim gasim,i mjenjam smjer vrtnje),pomocu racunara (bilo kog porta) , e sad bi mi trebala samo sema kako to da uradim , i kupim sve potrebne dijelove u radnji, lemilicu uzmem zalemim to sve , sjednem isprogramiram program kojim cu da ih kontrolisem i to je to...
Dakle meni je samo ta sema problem jer nemam bas znabnje iz elektronike da sad ja to sve sjednem pa proracunavam i projektujem...
E sad ako ima neko ko me razumije i ko je voljan da pomogne...molio bih ga da mi se javi!
Treba da kontrolisem najmanje sa dva ,a najbolje tri motora(da ih palim gasim,i mjenjam smjer vrtnje),pomocu racunara (bilo kog porta) , e sad bi mi trebala samo sema kako to da uradim , i kupim sve potrebne dijelove u radnji, lemilicu uzmem zalemim to sve , sjednem isprogramiram program kojim cu da ih kontrolisem i to je to...
Dakle meni je samo ta sema problem jer nemam bas znabnje iz elektronike da sad ja to sve sjednem pa proracunavam i projektujem...
E sad ako ima neko ko me razumije i ko je voljan da pomogne...molio bih ga da mi se javi!
Kako je kod tebe sve jednostavno...
Pa kad je već tako - googlaj...
Pa kad je već tako - googlaj...
-
- Napredujem
Evo ti stranice na kojoj imas apsolutno sve sto te zanima.
http://skola.sys.hr/roboti.htm
Znaci kako napraviti elektroniku, od a do z, i program ( jednostavno sve)
Kako mjenjati smjer motora? LPT ima 8 izlaza, na 2 izlaza spoji motor, kad je aktivan prvi izlaz motor ce vrti lijevo, kad upalis drugi izlaz onda desno ( jedan izlaz relej daje -+ drugi -+)
Od ovoga jedostavnije ne moze biti
http://skola.sys.hr/roboti.htm
Znaci kako napraviti elektroniku, od a do z, i program ( jednostavno sve)
Kako mjenjati smjer motora? LPT ima 8 izlaza, na 2 izlaza spoji motor, kad je aktivan prvi izlaz motor ce vrti lijevo, kad upalis drugi izlaz onda desno ( jedan izlaz relej daje -+ drugi -+)
Od ovoga jedostavnije ne moze biti
Asmire... dobio sam informaciju da Hadžića nema u Kozarcu...
Da nisi Hodžić?
Da nisi Hodžić?
-
- Napredujem
Shenda, kriva ti je infomacija znaju mene u Kozarcu svi